Куркумата

От няколко години открих куркумата и я добавям почти на всичко. Освен че придава по-добър вкус на храната, тази екзотична подправка е доказано полезна, точно за тези ѝ свойства ще ви разкажа в настоящата статия.

Куркумата или Curcuma longa расте в Индия и други страни от Югоизточна Азия. Сухият корен на растението  Curcuma longa се смила докато се получи така познатият ни жълт куркумен прах. В куркумата се срещат няколко съединения наречени куркуиноиди. Активното вещество е куркумин. Свойствата на куркумина са толкова мощни, че могат да се конкурират с тези на фармацевтичните лекарства.

Ето и седемте доказани ползи от консумацията на куркума:

Може би най-мощният ефект на куркумина е неговият противовъзпалителен ефект, който е в пъти по-ефективен от лекарства като аспирин и ибупрофен известни с множеството си странични ефекти. Дори и само това му качество би следвало да е достатъчно, за да започнем да поръсваме всичко щедро с куркума. Възпалителните процеси в тялото са в основата на почти всички болестни процеси в тялото ни, заболявания като рак, колит, артрит, висок холестерол, хроничната болка и още много други може да са в резултат от възпаление.

Бори се с депресията

Проведено е проучване в което са участвали 60 доброволци, диагностицирани с тежки депресивни разстройства, маниакална депресия и биполярно разстройство. Участниците били разделени на три групи, едната е била лекувана с Прозак, другата с куркумин, а третата с комбинация от двете.

Всички пациенти приемащи куркумин имали значително подобрение, всъщност резултатите показват, че куркумина е ефективен колкото Прозак при депресия, без страничните нежелани ефекти на лекарството.

Според авторите: „Това проучване предоставя първите клинични доказателства, че куркумина може да се използва като ефективна и безопасна терапия при пациенти с лека депресия“

Прави кожата ни по-красива

Противовъзпалителният ефект на куркумата и антиоксидантните ѝ свойства са причината тя да е много ефективна при лечението на кожни заболявания. Тя помага за бързото зарастване на рани, бори се с акнето и намалява разпространението на псориазис. Можем да я приложим и външно като маска или компрес, преди да се намажете обилно с куркума, моля ви имайте предвид, че тя силно оцветява в жълто, така че имайте едно на ум.

Помага в борбата с артрита

Мощните противовъзпалителни и болкоуспокояващи свойства на куркуминът са мотивирали изследователите да направят проучване, в което са включени 45 човека страдащи от ревматоиден артрит. За да сравнят ефектът на куркумина с диклофенак – фармацевтичен продукт, който има редица неблагоприятни странични ефекти.

И при този опит доброволците били разделени на три групи първата приемала куркумин, втората диклофенак, а третата комбинация от двете.

Резултатите са повече от впечатляващи, първата група, която използвала куркумин показала най-висока степен на подобрение в сравнение с втората, използваща лекарството. Най-важното в случая е, че лечението с куркумин е напълно безопасно и няма никакви нежелани ефекти.

Предпазва ни от диабет

Добавянето на куркума в храната ни е най-естественото лечение за понижаване на кръвната захар и нормализирането на инсулиновата чувствителност.

Едно проучване сочи, че куркумата е в пъти по-силна от синтетичното лекарство, което е най-популярно в Щатите за подобряване на инсулиновата чувствителност и борбата с диабет тип 2. Освен, че коригира причините за диабета, куркуминът помага за преодоляването на проблемите свързани с инсулиновата резистентност и хипогликемия.

Полезен е за чревната флора

За много хора страдащи от възпалителни заболявания на червата и колит приемът на кортикостероиди намалява болката, но за сметка на това увреждат лигавицата. С течение на времето това води до влошаване на състоянието. Приемът на куркумин няма никакви странични ефекти, а само помага за бързото възстановяване и пълното излекуване на червата, подпомагайки растежа на добри бактерии в стомаха.

Обезболяващ ефект

Едно от безспорните свойства на куркуминът е неговият болкоуспокояващ ефект.

Серия изследвания показват, че куркуминът успешно се прилага при редица състояния от диабет до тежки изгаряния. Терапевтичната употреба на куркума и други богати на куркумин растения започват да изместват конвенционалните медицински процедури, които са свързани с множество нежелани последици и увреждат тялото.

Дори и да сме напълно здрави добавянето на куркума в диетата ни е добра превантивна мярка.

За да съм напълно обективна, ще обърна внимание и на страничните ефекти, които приемът на куркума може да причини. Някои хора са алергични към куркумата, алергията най-силно се изразява когато куркумата се втрие в кожата, може да причини лек сърбящ обрив. При прием на големи дози, могат да се появят гадене, понижено кръвно налягане, повишено кървене при менструация, маточни контракции при бременни жени.

Ако сте бременна, страдате от някакво заболяване или приемате медикаменти преди да започнете прием на куркума се посъветвайте с вашия лекар.

Лично аз използвам куркумата само като подправка, ръся я смело върху почти всичките си готвени ястия, но най-любим ми е омлетът със спанак, куркума и щипка лют червен пипер.

Ако решите и вие да пробвате куркумата като подправка имайте предвид, че тази, която се предлага по щандовете на големите вериги е с много ниско качество, затова горещо ви съветвам да потърсите био марка. За разлика от повечето био продукти цената ѝ е напълно достъпна, а количеството ще ви стигне за месеци, едва ли някой би понесъл по-голяма доза от няколко грама дневно, така че си заслужава да заложите на качеството, за да се радвате само на положителните ефекти на тази чудна билка.

В магазина предлагаме висококачествен Куркимин – активната съставка куркумата.

Прекрасен ден!

 

Написана от: Ваня Стоянова

Остави съобщение:

,

(по желание)

Няма коментари.