Няма да забравя първата си глътка зелен чай, беше може би преди повече от 15 години, бях се амбицирала да отслабвам и още вярвах във вълшебните отвари и магическите прахчета. Та, тогава смело влязах в аптеката купих си „китайски зелен чай за отслабване“, беше в тъмнозелена опаковка, имаше остър отвратителен вкус и за да го понеса го подслаждах с около две лъжици мед…, да – какви времена бяха! Така насилвайки се изпих половината пакетчета с отвратителната отвара и после години само като ме лъхнеше миризмата на този „чай“ стомахът ми се обръщаше. Мисля че е излишно да казвам, че не отслабнах и грам…

Този мой опит дълги години ме държеше на страна от зеления чай, впоследствие започнах да се интересувам по-задълбочено и разбрах, че това което съм пила е доста далеч от зеления чай в неговия чист вид. Започнах да опитвам различни комбинации от билки и установих, че вкусът му много ми допада, разбира се от години не подслаждам чая си и това ми помага да се насладя на истинския вкус на напитката.

Преди време се опитвах да намаля кафето и зеленият чай се оказа много добра алтернатива на следобедната ми доза кафе, от тогава се наслаждавам на чаша хубав зелен чай почти всеки ден. А любимата ми комбинация е зелен чай с лимонова трева – блаженство в чаша!

Ето и доказаните ползи от консумирането на зелен чай,

1.Полезен е за сърцето

Проучвания показват, че зеления чай може да подобри някои от рисковите фактори при сърдечно-съдови заболявания. Той доказано понижава общия и LDL холестерол (т. нар. „лош“ холестерол) в кръвта.

Рискът за сърдечно-съдово заболяване при хора консумиращи редовно зелен чай намалява с 30 %

2.Добър е за мозъка

Обикновено когато нещо е добро за сърцето, то е добро и за мозъка, зеления чай не прави изключение от това правило.

Зеленият чай не само ни ободрява, той може да ни направи и по-умни. Това се дължи от една страна на кофеина, който се съдържа в него, макар и в много по-малка доза, отколкото, да речем в черния чай или в кафето, но точно в малката доза е и ползата, понеже така се избягват някои негативни ефекти при предозиране с кофеин като например нервността.

Как действа кофеина в мозъка – той блокира аденозина (това е инхибиторен невротрансмитер), по този начин, той увеличава изстрелването на неврони и концентрацията на невротрсансмитери като допамина се увеличава.

Кофеинът е изследван интензивно и ползите му свързани с функционирането на мозъка са широко известни, такива са: подобряване на настроението, скъсяване на времето за реакция, бързо съсредоточаване и по-лесно запомняне.

Тайната съставка, която подобрява мозъчната функция всъщност не е толкова кофеина, колкото една аминокиселина, а именно Л-Теанин (L-theanine).

Л-теанинът повишава активността на GABA  – инхибиторен невротрансмитер, който има анти-безпокойствени ефекти. Това също увеличава допамина и производството на алфа вълни в мозъка.

Проучванията показват, че кофеинът и Л-теанинът може да имат синергичен ефект. Комбинацията от двете оказва мощен ефект за подобряването на мозъчната функция.

3.Прави ни по-здрави

Зеленият чай съдържа много биоактивни вещества каквито са полифенолите флавоноиди и катехини, които функционират като мощни антиоксиданти.

Тези вещества могат да намалят образуването на свободни радикали в тялото, и защитват клетките ни от повреди. Известно е, че свободните радикали играят основна роля в стареенето и имат заслуга за множество заболявания.

Един от най-мощните съединения в зеления чай е антиоксидант Epigallocatechin Gallate (EGCG), който се използва при лечението на различни заболявания и може да бъде една от основните причини, зеленният чай да има толкова мощни лечебни свойства.

Зеленият чай съдържа и малко количество минерали, които също са важни за здравето.

4.Може да намали риска от различни видове рак

Добре известно е, че окислително увреждане на клетките допринася за развитието на рак и антиоксидантите могат да имат защитно действие.

Зеленият чай е отличен източник на мощни антиоксиданти, така че може да намали риска от рака, това показват и множество изследвания направени по темата.

Установено е, че жени, които пият зелен чай имат 22% по-нисък риск от развитие на рак на гърдата, който е най-често срещаният рак при жените.
Едно изследване показва, че мъже приемащи зелен чай имат 48% по-нисък риск от развитие на рак на простатата, който е най-често срещания рак при мъжете.
В друго изследване при което са участвали над 60 000 жени се установило, че консумиращите зелен чай имали 57% по-нисък риск за развитието на колоректален рак.
Множество други проучвания показват, че ако сте сред любителите на зеления чай, е значително по-малко вероятно да получите различни видове рак.

5.Предпазва от диабет 

Разбира се тук става въпрос за диабет тип II, това е заболяване, което е достигнало епидемични размери в последните години и е засегнало около 300 милиона души по света.

Това заболяване е свързано с повишени нива на кръвната захар в рамките на инсулинова резистентност или неспособността на организма  да произвежда инсулин.

Проучванията показват, че зеления чай може да подобри инсулиновата чувствителност и да намали нивата на кръвната захар.

Едно изследване е показало, че тези, които пият зелен чай имат 42% по-нисък риск от развитие на диабет тип II.

Някои проучвания показват, че зеления чай може да предизвика леки намаляване на нивата на кръвната захар. Той може също да намали риска от развитие на диабет тип II в дългосрочен план.

В заключение държа да отбележа, че макар ползите от зеления чай да са доказани, той не е магическа отвара, здравето ни зависи от гените ни, храненето и начина ни на живот като цяло.

green-tea1

 

Пожелавам ви прекрасен ден!

 

 

 

Написана от: Ваня Стоянова

Остави съобщение:

,

(по желание)

Няма коментари.