Вече трета седмица съм в кетоза и се чувствам прекрасно, правя един експеримент, който смятам да продължа на първо време за няколко месеца, но ако се чувствам все така добре може и повече.

И понеже от години проучвам темата, а и зад гърба си имам няколко опита, реших да споделя и тук малко проверена информация за кето храненето. За съжаление в българските сайтове продължава да се пишат доста неверни неща и като цяло се пуска една изкривена версия на кето диетата, та в тази първа статия ще разкажа за основните неща на този вид хранене. Обръщам внимание, че това е вид хранене и начин на живот, а не диета, която да се спазва за отслабване, ако целта ви е просто да свалите определени килограми информацията тук ще ви е напълно излишна, защото може да постигнете тези резултати по далеч по-лесен начин.

Какво представлява кето храненето

Кето диетата се нарича така заради, целта която си поставя, а именно произвеждането на кетони, които тялото да започне да използва вместо глюкозата. Чисто метаболитно, това е пълна смяна на енергийния източник преминаване от глюкоза на кетони, разбира се това не става никак лесно и коства големи усилия на организма да се адаптира, но преди да преминем към проблемите с които всеки кето-ентусиаст се сблъсква в началото, нека изясним как точно изглеждат като проценти макронутриентите, които ежедневно приемаме, за да сме в кетоза и да се храним (защото другият начин е да го направим с гладуване и за това скоро ще разкажа) трябва да приемаме:

  • 70 % мазнини;
  • 25 % протеини
  • 5 % въглехидрати (но при всички случаи не бива да са повече от 25 гр. на ден)

Нямам намерение тук да правя пълен списък на продуктите, които не бива да се консумират, но си струва да се спомене, че освен обичайните лоши момчета: захарни, нишестени, зърнени и рафинирани храни, сред забранените влизат и голяма част от плодовете, което е и най- тежкия момент за повечето хора, но това е положението, няма как да ядеш фруктоза и да си в кетоза.

Какво да консумираме когато сме на кето режим:

И стигаме до момента, в който нещата започват наистина да се объркват, а именно какво точно можем и трябва да консумираме при този начин на хранене. В почти всички български източници се прави основната грешка да се приравнява кето-диетата с тази на Аткинс, а това за мен е напълно неприемливо. Затова ще споделя тук моето виждане по въпроса за разрешените храни:

Мазнини:

кокосово масло, Омега 3 (приемано като хранителна добавка), масло от пасищни крави, зехтин, какаово масло, тахан, маслини, маслинова паста, кокосова паста, ядки, яйца

Протеин:

мазна риба, морски дарове, свинско, агнешко, пилешко (1-2 пъти седмично) и изобщо всеки вид мазно месо

Категорично не препоръчвам да се консумират бекон, колбаси и други преработени меса, опитайте се месото, което слагате на масата да е с най-високо качество и възможно най-прясно.

Зеленчуци:

маруля, всякакъв вид зелени салати, кейл, спанак, краставици, авокадо (да, знам че е плод…), зеле, тиквички, аспержи, броколи, карфиол, морков (минимално количество)

Всички зеленчуци, които са с малко съдържание на въглехидрати са приемливи. Важно е да консумирате по две салата дневно, суровите зеленчуци са задължителна част от здравословното меню.

Плодове:

лимон, грейпфрут, боровинки, малини, къпини

Плодовете могат и напълно да се изключат или да се консумират през няколко дни.

Млечни:

мазни сирена, кисело мляко, сметана (не съм голям привърженик на млечните, но ако обичате и не прекалявате може да ги включите, но не ежедневно)

Ами, май с това се изчерпват нещата, които може да консумирате, аз хапвам млечни веднъж в седмицата, опитвам се в този ден задължително да консумирам висококачествено кисело мляко, заради пробиотиците.

Аз лично консумирам допълнително:
  • домашно направено кисело зеле и ферментирали зеленчуци – отново заради добрите бактерии,
  • телешки протеин,
  • зелении на прах: спирулина, хлорела, алое и MSM,
  • пия кафе – чисто, без добавена мазнина
  • когато се сетя витамини
  • добавям на яйцата щедро  куркума и не забравям да подправям салатите с ябълков оцет и сол.
  • Пия по 3-4 литра вода на ден в зависимост дали имам тренировки или съм на сауна.

Май с това се изчерпва списъкът на нещата, които е добре да включим в диетата, но като се замислите те не са никак малко и ако се постараете да си сготвите част от тях няма да страдате от еднообразние в чинията.

Мисля към момента да спра до тук, в следващата част разказвам, защо си го причинявам цялото това нещо и какви са доказаните ползи от този вид хранене, което към момента за мен работи чудесно.

Пожелавам ви прекрасен ден!

Съветите и препоръките в този сайт (www.paleofit.org) са информативни, те по никакъв начин не са предназначена за самолечение и самодиагностика. Собственикът на сайта не носи отговорност за публикуваните съвети, препоръки и други материали. Ползвателите на сайта, не следва да прилагат съветите буквално, преди да се консултират с медицинско лице.

Написана от: Ваня Стоянова

Остави съобщение:

,

(по желание)

Няма коментари.