Все по-често се спекулира с така наречените „супер храни“, разни прахчета и семенца непознати до сега за нас и не виреещи по нашите земи. Разразиха се големи спорове, какво е добро и какво лошо, как нашия магданоз бие всички останали супер храни и т. н. Аз винаги съм била леко резервирана към всички тези бомбастични хвалби и критики, предпочитам сама да се информирам от сериозни източници, а впоследствие, ако нещо ме е заинтригувало го изпробвам. Също така винаги предпочитам да консумирам местни храни и билки, които са от нашите ширини, но от друга страна живеем в толкова глобален свят и ако нещо доказано е добро и достъпно, защо да не се възползваме.

От много време хапвам чиа, тя е чудесен заместител на овесените ядки, които вече не консумирам, затова разнообразявам закуската си няколко пъти седмично с различно вариации на чиа пудинг. Това е и причината да напиша няколко доказани ползи от консумацията на тези прекрасни семенца.

Чиата е заредена с ценни хранителни вещества, които оказват благотворно влияние върху тялото и мозъка ни.

Чиата е растение с малки черни семенца, което има общ произход с ментата, произхожда от Южна Америка, консумирала се е от маите и ацтеките. Тези племена я ценели високо, заради способността й да осигурява устойчива енергия, всъщност наименованието „чиа“ е дума на маите, която означава „сила“.

Въпреки древния си произход, едва наскоро семената от чиа са признати като модерна супер храна. В последните няколко години, тя става много популярна и започва да се консумира от хора, които се грижат за здравето си по целия свят.

Нека малкият размер не ви заблуждава, тези семенца ще ви заредят с мощна енергия.

30 гр. чиа съдържа:

138 кал.

4 гр. протеин

9 гр. мазнини (5 от тях са Омега 3)

12 гр. въглехидрати (10 гр. от които фибри)

179 мг. калций;

95 мг. магнезий

244 мг. фосфор

115 мг. калий

Съдържа също високо съдържание на витамини от група B.

Представете си всичко това събрано в 2 супени лъжици чиа, това прави тези семена един от най-добрите източници на хранителни вещества в света.

Богата е на антиоксиданти

Освен, че са богати на Омега 3, витамини и микроелементи, семената от чиа съдържат високо количество антиоксиданти. Макар, че приемането на добавки с антиоксиданти да не дава положителен ефект върху тялото, ако те се приемат, чрез храната имат доказано положителен ефект върху здравето.

Високо съдържание на фибри

Ако разгледаме хранителният профил на чиата ще забележим, че в 30 гр. се съдържат 12 гр. въглехидрати, но забележете, че 10 гр. от тях са фибри, които не се усвояват от организма.

Фибрите не повишават кръвната захар, съответно и тялото не произвежда големи количества инсулин и поради това можем да разглеждаме чиата като нисковъглехидратна храна.

Поради високото съдържание на фири, семената от чиа могат да поемат 10-12 пъти собственото си тегло в течност, превръщайки се в желе, което се разширява в стомаха, това ще ви засити по-бързо за повече време.

Фибрите също така подхранват добрите бактерии в червата, което е от изключителна важност за доброто здраве.

Със своите 40 % фибри в състава си семената от чиа се нареждат в челните редици на източниците на фибри в света.

Богата е на протеин

14% от състава на чиата е протеин, което е много високо съдържание сравнено с повечето растения.

Протеинът, който се съдържа в нея е с много добър баланс на незаменими аминокиселини, което го прави отличен източник за хората, които са ограничили консумацията на животински продукти.

Както добре знаем протеинът е изключително необходим за здравето, високият му прием доказано намалява апетита с до 60 %.

Консумацията на чиа може да ви помогне в борбата с килограмите, като ви накара да се почувствате заситени за по-дълго време и едновременно с това ще достави на организма необходимите количества фибри, антиоксиданти и протеини.

Следва продължение…

Прекрасен ден!

Източници:

Seeds, chia seeds, dried

Seeds, chia seeds, dried

Gut flora in health and disease

A high-protein diet induces sustained reductions in appetite

Effect of two doses of a mixture of soluble fibres on body weight and metabolic variables in overweight or obese patients: a randomised trial

Написана от: Ваня Стоянова

Остави съобщение:

,

(по желание)

Няма коментари.