Преди няколко дни приятел се обърна към мен за съвет, какви витамини и храни помагат при нервно разстройство („за нерви“), това ме накара да се задълбоча по темата и колкото повече четях толкова повече симптомите пасваха не на нервно разстройство, а на хипогликемия, това ме мотивира да напиша статия по въпроса, надявам се да съм полезна и повече хора да обърнат внимание на този, както се оказа широкоразпространен и сериозен проблем.

Хипогликемията или ниското ниво на кръвната захар е състояние, при което нивото на глюкозата в кръвта е абнормално ниско. Реактивната хипогликемия се получава, когато кръвната захар падне абнормално ниско два до пет часа след хранене.

Най-честата причина за това състояние е свръхсекрецията на инсулин от панкреаса. Инсулинът улеснява транспорта на глюкозата от кръвния поток към клетките особено към тези на мускулната и мастната тъкан и кара черният дроб да синтезира глюкоза. Ако панкреасът не функционира правилно, нормалната обмяна на въглехидратите става невъзможна. При падане на кръвната захар хормоните на стреса – кортизолът и адреналинът рязко се покачват, за да предотвратят по-нататъшното му понижаване.

Хипогликемията може да бъде наследствена, но в повечето случаи появата й се провокира от неправилно хранене. Това състояние се нарича функционална хипогликемия, много други заболявания също могат да доведат до хипогликемия – сред тях са надбъбречната недостатъчност, заболявания на щитовидната жлеза, заболявания на хипофизата, панкреатит и др.

При все повече хора се наблюдава това състояние, причина за това са лошите хранителни навици, включващи консумацията на големи количества прости въглехидрати, захар, алкохол, цигари, безалкохолни напитки и кофеин. Ниската кръвна захар може да бъде и ранен признак за диабет.

Някои от симптомите, които проявяват страдащите от хипогликемия са: умора, замаяност, световъртеж, сърцебиене, гадене, замъглено зрение, неспособност за концентрация, главоболие, раздразнителност, депресия, безпокойство, силен глад за сладко, обърканост, нощно изпотяване, слабост в краката, оттекли ходила, постоянен глад, болки в различни части на тялото (най-силни в очите), нервни тикове, психическо разстройство и безсъние. Характерно е че страдащите от хипогликемия стават много агресивни и лесно избухват. Веки от симптомите може да се появаи до няколко часа след консумацията на сладки или мазни храни. Началото и силата на симптомите са пряко свързани с изминалото време след последното хранене и от вида на храните, от които е било съставено менюто.

Диагностицрането на хипогликемията понякога е доста трудно, защото симптомите често наподобяват тези на други заболявания, като нарушена функция на надбъбречбите жлези, алергии, астма, менопауза, психически разстройства, неврологични проблеми, недостиг на хранителни вещества и др.

За да се диагностицира хипогликемията трябва да се направи глюкозотолерантен тест, полезен диагностичен тест е и придържането към диетичен режим с добавки на хранителни вещества и внимателно наблюдение за подобряване на симптомите.

Ето и няколко съвета как да се предпазим от хипогликемията,

Отстранете напълно от диетата си алкохола, консервираните и преработените храни, сушените плодове, захарта, безалкохолните напитки и бялото брашно, трябва да се избягват храните съдържащи консерванти и изкуствени подсладители.

Хранете се често и по малко, редовното хранене поддържа стабилни нивата на кръвната захар

Яжте храни богати на целулоза и включете в диетата си големи количества зеленчуци особено броколи, моркови и спанак.

Консумирайте в умерени количества нишестени храни (ако присъстват в диетата ви) като царевица, картофи, бял ориз.

Приемът на 200 мкг хромов пиколинат дневно значително облекчава много от симптомите и повишава кръвните нива на глюкозата, ако симптомите настъпват след консумация на захар или тежка храна.

Спортувайте редовно и разумно – това помага за поддържането на постоянно ниво на кръвната захар. Не тренирайте „на гладно“ и избягвайте претренирането, тежките тренировки могат да доведът до хипогликемия.

Авокадото съдържа особена вид захар със седем въглеродни атома в молекулата, потискаща производството на инсулин, което го прави отлична храна за страдащите от хипогликемия

Други полезни хранителни вещества са бирена мая, чесън, храносмилателни ензими, витамин B комплекс, Витамин С и Е, цинк и магнезий

Какво да правим при хипогликемичен шок, който може да доведе до отпадналост и загуба на съзнание, това е сериозно състояние и за овладяването му са необходими спешни мерки, необходимо е да се приеме малка доза бързи въглехидрати – сок, бонбон, лъжица мед или захар. Отпадналия човек се слага да легне с повдигнати крака, ако до 10 минути няма подобрение, отново се приемат захари, ако състоянието не се повлиява е необходима спешна медицинска помощ. В случай на загуба на съзнание е необходимо да се инжектира глюкагон.

Хипогликемията е възможно да се предотврати напълно с правилно хранене, добра почивка и разумни тренировки, това е и рецептата за доброто здраве като цяло.

SONY DSC

Пожелавам ви прекрасен ден!

Написана от: Ваня Стоянова

Остави съобщение:

,

(по желание)

Няма коментари.