Хипертиреоидизъм е заболяване на щитовидната жлеза, появява се когато тялото произвежда завишени количества от тироидните хормони FТ3 и FТ4. Вследствие на това свръхпроизводство метаболитните процеси в организма се ускоряват прекомерно.

Щитовидната жлеза е вътрешният термостат на тялото. Тя регулира температурата, като секретира два хормона, контролиращи скоростта на изгарянето на калориите и използването на енергията от организма. Ако щитовидната жлеза отделя твърде много хормони, резултатът е хипертиреоидизъм, в обратния случай, ако хормоните са твърде малко се стига до състояние наречено хипотиреоидизъм. Смята се че тези разстройства се дължат на абнормален имунен отговор на организма. Точната причина все още не е известна, но имунната система може да произведе антитела, навлизащи и атакуващи щитовидната жлеза и нарушаващи производството на хормони.

Вследствие на това могат да се появят някои от следните симптоми:

Психични проблеми като нервност, раздразнителност, нарушения на съня, променливо настроение

Повишена телесна температура, засилено изпотяване, непоносимост към топлина

Умора

Повишено кръвно налягане, висок или неравномерен пулс

Косопад, чупливост на ноктите, отделяне на ноктите от леглата им

Треперене на ръцете, мускулни крампи

Загуба на тегло, мускулна слабост

Проблеми с цикъла и плодовитостта

Откриването на това заболяване става, чрез кръвни изследвания, най-често се изследват нивата на хормоните FТ3 и FТ4, както и TSH. Диагностицирането задължително трябва да се извърши от специалист – ендокринолог и макар лечението да е изцяло медикаментозно (в някои случаи оперативно или с радиойодтерапия), то страдащите от това състояние могат да подпомогнат оздравяването си и с оптимизиране на храненето, това е и темата на настоящата статия.

Храните, които в най-голяма степен затормозяват нормалното функциониране на щитовидната жлеза са,

Преработените храни

Ако страдате от това заболяване отстранете от диетата си всички преработени храни, опитайте се да се храните с възможно най-чиста храна, която не съдържа в себе си повече от 2-3 съставки. За да се нормализира работата на щитовидната жлеза, а и на тялото като цяло е необходимо да започнете да обръщате голямо внимание на храната, която консумирате.

Млечните продукти

Опитайте се напълно да ги премахнете от диетата си поне за няколко месеца и макар това на пръв поглед да изглежда малко крайно, то доказано дава най-добри резултати. Ако има храни, които доказано затормозяват щитовидната жлеза, това са точно млечните продукти. Тук на помощ идват кокосовото мляко и различните видове ядкови млека, които може да си приготвяте и в домашни условия.

Соята

Независимо дали страдате от подобно заболяване или не, соята е нещото което категорично не намира място в здравословната диета. Въпреки високото си съдържание на протеин, трябва да знаете, че той е непълноценен, а и освен с протеин тя ще ви зареди и големи количества фитоестрогени – това са вещества аналог на женските полови хормони, които сериозно увреждат женския организъм и доказано увеличават риска от заболявания като рак на гърдата, а също така вредят и на цялата ни хормонална система.

Така че, най-добре да не се консумира нищо съдържащо соя – четете внимателно всички етикети, защото тя се крие в много продукти,  ако спазвате правилото да не консумирате нищо преработено шансът нещо соево да попадне в чинията ви ще бъде нищожен.

Захар

Захарта също ще трябва да изчезне от трапезата ви, особено бялата захар, фруктозния сироп, аспартама и всички овкусители с неизяснен произход. Най-добрият начин да задоволяваме нуждите си за сладко е чрез плодовете, или ако съвсем не можем без нищо сладко използвайте здравословните алтернативи на бялата захар за тях може да прочетете в тази статия. Захарта не е жизнено необходима за да оцелеем, така че ако си поставите за цел да я отстраните от храненето си само ще спечелите, тя също не би следвало да присъства в едно здравословно меню, а още повече ако страдате от заболяване на щитовидната жлеза.

Бързите въглехидрати

Всички въглехидрати с висок гликемичен индекс е желателно да отсъстват от трапезата ви, това са храни като захар, картофи, бял ориз, бял хляб, банани и т.н. Бързите въглехидрати рязко вдигат кръвната ни захар в резултат на което тялото произвежда големи количества инсулин за да нормализира нещата и от тук се получават пикове и спадове на енергия и организмът ни се стресира допълнително. Това дава своето негативно отражение на всички хормони и допълнително затормозява работата и на щитовидната жлеза. Вече има много информация и различни таблици с гликемичния индекс на храните, които са широкодостъпни, опитайте се да избягвате всички въглехидрати, които са с показатели над 50.

Кафе, алкохол, тонизиращи напитки и цигари

Няма да обяснявам колко са вредни цигарите и алкохола, тук само ще отбележа, че кафето и напитките съдържащи кофеин също трябва да се избягват. При хиперфункция на щитовидната жлеза организмът и без това работи на прекалено бързи обороти, така че един допълнителен стимул като кафето може сериозно да влоши нещата.

Интересен факт е че макар и да не се знае каква е точната причината за тази болест, двата най-рискови фактора причинители на проблемите с щитовидната жлеза са тютюнопушенето и стреса, така че това е още една щета, която ни нанасят цигарите.

Стресът

И макар, че си говорим за храненето няма как да подминем основния виновник за заболяванията на щитовидната жлеза, а и не само. Стресът се оказва че е причинител или поне съпричинител на някои от най-коварните болести като рака и диабета, той отключва много хормонални проблеми водещи до редица заболявания.

И макар че вече светът, в който живеем да е изключително напрягащ и изнервен трябва да си намерим нашия начин за релаксация и отпускане. Дали ще четете, ще слушате музика, ще правите някаква релаксираща практика, ще рисувате или просто ще си вземете една гореща вана, направете нещо, измислете си стратегия за справяне със стреса, защото от това буквално зависи здравето ви.

Има още доста неща, които могат да се напишат по темата, но засега спирам до тук.

В следващата статия може да видите какви храни да консумирате, ако имате хиперфункция на щитовидната.

Пожелавам ви прекрасен ден!

Написана от: Ваня Стоянова

Остави съобщение:

,

(по желание)

Няма коментари.