В миналата статия ви разказах в общи линии какво представлява нисковъглехидратното хранене, тук продължавам с ползите от този начин на хранене,

Намалява риска от заболяване като „метаболитен синдром“ и сърдечни болести

Изследване от 2012 г., публикувано в „The American Journal of Epidemiology“, установява че диетите с нисък прием на въглехидрати са по-ефективни при намаляването на някои рискови фактори за сърдечните заболявания, отколкото диетите с ниско съдържание на мазнини.

Изследването, което включва двадесет и три проучвания от няколко държави с общо 2788 участника показва, че както ниско въглехидратните, така и диети с понижен прием на мазнини намаляват теглото и подобряват метаболитните рискови фактори. Но в сравнение с участниците спазващи диетата с ниско съдържание на мазнини, хората подложени на диети с ниски въглехидрати са имали значително по-голямо увеличение на „добрия“ холестерол с висока плътност на липопротеините и по-голямо намаление на триглицеридите. Те също така са имали по-ниска редукция на общия холестерол и липопротеиновия холестерол с ниска плътност, отколкото участниците подложени на диетата с ниско съдържание на мазнини, но да не забравяме, че не е доказано, че ниските нива на холестерола допринасят за сърдечните заболявания.

Тези проучвания показват, че нисковъглехидратните диети, които са по-богати на мазнини, могат да помогнат за понижаването на рисковите факторите за сърдечните заболявания, както са по-добра алтернатива на диетите, с високо съдържание на въглехидрати и с намалени мазнини, които са трудни за спазване и ни карат да изпитваме дискомфорт и глад.

Намаляване на риска за заболяване от диабет тип 2

Учените посочват, че въпреки нарастващата честота на диабет тип 1 и 2 и ускоряващата се цена на необходимите средства за наблюдение и лечение на пациенти с диабет, медицинската общност като цяло не е успяла да намали броя на засегнатите хора или тежестта на усложненията. Докато рецептите за лечение на диабета продължават да се търсят, има една проста, ефективна и евтина стратегия, която е доказала, че работи с диабета: Намаляване на количеството захар и нишесте в диетата.

Учени от отдела по ендокринология, диабет и хипертония в университета „SUNY“ в Бруклин посочват, че диетата с високи въглехидрати повишава постпрандиалната плазмена глюкоза и инсулиновата секреция, като по този начин увеличава риска от диабет, сърдечни заболявания, хипертония и затлъстяване.

Много проучвания показват, че нисковъглехидратната диета е естествено лечение на диабета и е ефективен инструмент за профилактика на пациенти с диабет тип 2. Тя също така може да помогне за понижаване на риска от усложнения при диабет и свързани с това рискови фактори, като затлъстяване или сърдечни заболявания. Все повече доказателства показват, че въпреки че все още се препоръчва на много болни пациенти диета с високо съдържание на „здравословни въглехидрати“ като пълнозърнести храни, диетите с ниски въглехидрати са по-добри от традиционните диети с ниско съдържание на мазнини/високи въглехидрати за намаляване на теглото, подобрение на дислипидемията при диабет и метаболитен синдром, както и контрол на кръвното налягане, постпрандиалната гликемия и инсулиновата секреция.

В проучване от 2005 г., публикувано в „The Upsala Journal of Medical Science“, върху две групи със затлъстели пациенти с диабет тип 2, са тествани ефектите от два различни хранителни режима, участниците са тествани по отношение на гликемичния контрол и телесното тегло. Първата група от 16 затлъстели пациенти с диабет тип 2 е поставена на диета с ниско съдържание на въглехидрати (1800 калории за мъжете и 1600 калории за жените), която се състои от 20% въглехидрати, 30% протеини и 50% мазнини.

Втората група от 15 пациенти със затлъстяване и диабет тип 2 са поставени на диета с високи въглехидрати, за да служат като контролна група. Тяхната диета, съставена от същите калории за мъже и жени, включва приблизително 60 % въглехидрати, 15 % протеини и 25 % мазнини. Положителните ефекти върху нивата на глюкозата се наблюдават много бързо в първата групата, която следва диетата с ниски въглехидрати. След шест месеца се наблюдава значително намаляване на телесната маса на пациентите спазващи диетата с ниско съдържание на въглехидрати, постигнатите резултати са се запазили една година по-късно.

Помага за борба с рака

Изследванията показват, че диета с високо съдържание на рафинирани въглехидрати и захар допринася за увреждането от свободните радикали и всъщност захранва раковите клетки, вероятно помагайки им да се размножават по-бързо. Тъй като диетите с ниско съдържание на въглехидрати драстично намаляват захарта и приема на зърнени и преработени храни, те могат да действат като естествена превенция от рак, което води до подобряване на имунитета, тъй като окислителният стрес намалява.

Проучванията показват, че приемът на въглехидрати влияе върху биологията на рака на простатата, както е показано при мишки, които са били хранени с не-въглехидратна кетогенна диета, при тях се наблюдават значително по-малки тумори и живеят по-дълго, в сравнение с мишките, които са хранени по традиционната „западна диета“. Мишките, хранени с еквивалента на стандартната човешка западна диета, имат по-висок серумен инсулин, който е свързан със значително по-високо кръвно глюкоза и растеж на туморна тъкан.

В процеса на прекъсване на доставката на енергия за раковите клетки, здравите клетки се запазват, тъй като те могат да използват мазнините за енергия. Раковите клетки, от друга страна, се хранят с глюкоза и не могат да използват мазнините.

Помага ни да се справим с глада

Едно от най-големите предимства на диетата с ниско съдържание на въглехидрати е, че яденето на повече здравословни мазнини и протеини вместо на захар и въглехидрати е много засищащо, тъй като ефективно помага да се изключи грелинът, „хормона на глада“. Според проучвания инсулинът отрицателно регулира грелина и липопротеина с висока плътност като може да предизвика увеличаване на циркулиращия грелин. С други думи, въглехидратите покачват инсулина бързо, което води до по-голяма нужда от храна, тъй като кръвната захар пада и грелинът се увеличава. Мазнините и протеините, от друга страна, не повишават инсулина и съответно ни позволяват да се чувстваме сити по-дълго време.

Според доклад, публикуван в The Journal of International Studies of Obesity:

„Лептинът и грелинът са два хормона, за които се знае, че оказват голямо влияние върху енергийния баланс. Лептинът е медиатор на дългосрочното регулиране на енергийния баланс, потискайки приема на храна и по този начин предизвиквайки загуба на тегло. От друга страна, грелинът е бързодействащ хормон, който изглежда, играе роля при чувството за глад. Тъй като все повече хора страдат от затлъстяване, разбирането на механизмите, чрез които различните хормони и невротрансмитери оказват влияние върху енергийния баланс, е било обект на интензивно изследване. Сега е установено, че затлъстелите пациенти са лептин-резистентни. „

За да се измъкнем от въртележката на пиковете и спадовете на инсулина, трябва да контролираме основните хормони на апетита. По-лесният начин да направим това е да поддържаме ниско съдържание на захар в диетата и да включваме качествени протеини и мазнини с всяко хранене, особено сутрин със закуската, която определя тона за целия ден.

Подобрява храносмилането

По-малко захар в храната означава по-добра храносмилателна функция за повечето хора, тъй като захарта храни пополациите на „лошите бактерии“, които да се появят в червата. Резултатът от диета богата на захар и въглехидрати, може да предизвика развитието на кандидов вирус, синдром на раздразнените черва и влошаване и затормозяване на целия храносмилателен тракт. Много зеленчуци, качествени протеини и здравословни мазнини, от друга страна, действат като храни изгарящи мазнините, които също помагат да се подхранва добрата чревна флора.

Резултатите от проучване от 2008 г., публикувано в списание Journal of the American Gastroenterological Association, показват, че пациентите със синдром на раздразнените черва съобщават за подобрение на симптомите след започване на много ниско въглехидратна диета . Когато участниците с умерена до тежка форма на симптом на раздразнените черва преминават на двуседмична стандартна диета, след това четири седмици на диета с много ниско съдържание на въглехидрати (20 грама въглехидрати на ден), мнозинството съобщават за намаляване на коремната болка и повишаване на качеството на живот.

Помага за регулиране на хормоните

Вече научихме за положителните ефекти, които диетата с ниско съдържание на въглехидрати може да има върху инсулина и апетита, но изглежда, че ниското съдържание на въглехидрати също спомага да се балансира функцията на невротрансмитерите при някои хора и по този начин да се подобри настроението.

Когато изследователи от катедрата по психиатрия в Университета в Аделаид сравняват хормоналните и психологични ефекти на диета с ниско съдържание на протеини, високо въглехидратна диета и диета с високо съдържание на протеини и ниско въглехидрати при жените с хормонално разстройство, наречено синдром на поликистозните яйчници в течение на 16 седмици, установяват значително намаляване на депресията и подобряване на самочувствието при хората спазващи диета с ниско съдържание на въглехидрати.

Диетата помага за балансирането на хормоните по естествен път и е свързана със значително намаляване на различните депресивни симптоми, повишено чувство за благополучие и по-голяма вероятност да се спазва в дългосрочен план.

След всички доказани ползи от ограничаването на въглехидратите в заключение искам да обърна внимание и на опасностите на които бихме могли да се изложим, ако преминем разумните граници и стигнем до крайности,

Рискове от диета с ниско съдържание на въглехидрати: Колко ниско е твърде ниско?

Всички ние сме различни и всеки човек реагира по различен начин на храненето, затова подходът към определяне на процентът въглехидрати трябва да се съобрази с конкретния случай. Фактори като възраст, пол, нивото на активност, телесното тегло и генетичното предразположение оказват влияние върху начина, по който всеки човек се чувства при диета с ниско съдържание на въглехидрати.

Поради това е важно да се наблюдаваме и да познаваме тялото си, ако планирате да намалите приема на въглехидрати, за да достигнете до нивото на въглехидратите в диетата си, което работи най-добре лично за вас. Това може да отнеме известно време на проба и грешка и обикновено е най-добре да намалявате постепенно въглехидратите, за да предотвратите странични ефекти, като главоболие или умора.

Като цяло изглежда, че има много разлики, когато става въпрос за това, как диетата с ниски въглехидрати действа – някои хора се чувстват страхотно, а други се чувстват доста зле. Данните от някои проучвания, показват, че диета с много ниско съдържание на въглехидрати или т. нар. кетогенни диети може да увеличат умората и раздразнителността при някои хора – страничен ефект, наречен „гадене“. Обикновено това е случаят когато драстично се намалят въглехидратите до около 5% – 10% от общите калории.

Данните от различни проучвания са противоречиви от една страна има доказателства за намаляване на енергията, лошо настроение и проблеми със съсредоточаването. Други проучвания показват обратното: нисковъглехидратните диети, дори кетогенните диети с много ниско съдържание на въглехидрати, всъщност могат да помогнат за подобряване на настроението и намаляване на умората и глада. Проучване от 2007 г., проведено от Департамента по психиатрия и поведенчески науки в Медицински център „Дюк Университет“, установява, че участниците са имали значително подобрение в широк спектър от негативни симптоми при диета с много ниско съдържание на въглехидрати, много повече, отколкото участниците в диетата с ниско съдържание на мазнини. Тези, които са на много ниско съдържание на въглехидрати, съобщават за по-малко умора, когнитивни симптоми, физически последици от глад, безсъние и стомашни проблеми, отколкото диета с ниско съдържание на мазнини.

Очевидно е, че намаляването на желанието да бъдете физически активни, преживяването на „мозъчна мъгла“ и раздразнение са доста контрапродуктивни за хората, които искат да се чувстват по-здрави и да отслабнат, така че този тип страничен ефект е нещо, за което трябва да знаете. Ако се чувствате много муден, мрачен или не можете да мислите ясно, докато драстично намалявате въглехидратите – особено ако промените диетата си бързо и намалите въглехидратите до много ниски кетогенни нива – опитайте отново да вкарате някои въглехидрати няколко дни в седмицата, докато се почувствате по-добре.

От личен опит мога да кажа, че рязкото намаляване на въглехидратите причинява физически и психически дискомфорт, който преминава за около седмица-две, при някои хора симптомите са по-изразени дори се наблюдава така наречената „кето настинка“, това е свързано с промяната на източника на енергия и съпротивата, която тялото оказва. Така че ако имате важна среща, презентация, състезание или ви предстои някакво представяне, което изисква от вас да сте в добра форма, по-добре отложете рязкото намаляване на въглехидратите за период, когато ще можете да минете през този неприятен първи етап по-плавно и спокойно.

Пожелавам ви прекрасен ден!

Написана от: Ваня Стоянова

Остави съобщение:

,

(по желание)

Няма коментари.