В последните статии ви разказах за ползите от нисковъглехидратното хранене, а сега искам да ви обърна специално внимание върху ползата от консумацията на мазнини. Въпреки че през последните години се наблюдава все по-голям интерес към здравословното хранене, все още когато стане въпрос за мазнините хората са доста несигурни и объркани.

Иска ми се да помогна за преодоляването на негативното отношение към мазнините и погрешното схващане, че всички  видове мазнини са еднакви. Най-опростеното мислене е когато се гледа само калорийната стойност, елементарно се приравнява един грам Омега 3 с един грам палмово масло (например). Този начин на обобщаване няма да ни доведе до нищо добро, но това е малко встрани от темата…

Както вече писах редица проучвания доказват ползата от диета с по-ниско съдържание на въглехидрати и повишен прием на полезни мазнини. Тук ще споделя резултатите от едно скорошно мащабно проучване, което е публикувано в изданието „Ланцет“ през август тази година. Изследването включва повече от 135 000 човека от 18 страни, обхваща 5 континента. Експериментът открива пряка връзка между храненето с ограничен прием на мазнини и значително повишеният риск от смъртност, точно обратното на това, което повечето хора приемат за вярно.

За да спомогнат за изясняване на въпроса, по който учените и медиците не могат да постигнат консенсус – а именно дали приемът на мазнини помага или вреди на сърдечно-съдовата система, изследователите провеждащи експеримента разделят участниците на категории въз основа на процента на енергия в диетата им (калории) добивана съответно от въглехидратите, мазнините и протеините. След което преценяват връзките между консумацията на въглехидрати, общата мастна тъкан и всеки вид мазнини, които могат да предизвикат сърдечно-съдов проблем (който включва фатално сърдечно-съдово заболяване, нефатален инфаркт на миокарда, инсулт и сърдечна недостатъчност) и общ смъртен риск.

Ето и основните заключения след сравняването на диети с: ниско съдържание на въглехидрати; високо съдържание на мазнини и ниско съдържание на мазнини:

– Високият прием на въглехидрати е свързан с по-висок риск от обща смъртност, докато общата мастна тъкан и отделните видове мазнини се свързват с по-ниска обща смъртност

– Общата мастна тъкан и видовете мазнини не са свързани със сърдечно-съдови заболявания, инфаркт на миокарда или смъртност от сърдечно-съдови заболявания

– Приемът на наситени мазнини има пряка връзка с риска от инсулт, по начин който може би ще ви изненада – ако този вид мазнини присъстват в диетата на някого, те го предпазват (предполага се) от инсулт.

– Въпреки, че увеличения прием на въглехидрати е свързан с по-висока смъртност, той не се свързва със завишен риск от сърдечни заболявания и смърт причинена от тях.

Експертите смятат, че причината поради, която диетата с високо съдържание на мазнини ни защитава по-добре от сърдечно-съдови заболявания, е че нискомазнинните диети често са с по-високо съдържание на захар и преработени храни, тестени изделия и т. н. Когато, някой ограничи приемът на мазнини, той често посяга към нездравословни високовъглехидратни пакетирани храни.

Заместването на процента калории от мазнини със здравословни източници на въглехидрати може да бъде полезен за здравето, но за съжаление този сценарии рядко се осъществява на практика.

Въпреки, че дебатът между учените в областта, относно оптималния процент на мазнините в диетата вероятно ще продължи още доста дълго, към момента експертите препоръчват около 35 % от дневните калории да идват от здравословни източници на мазнини. Можем да обобщим, че ако средно приемаме по 2000 калории, то 700 от тях трябва да са от мазнини или около 77 грама дневно.

Има различни вариации на диети с много намален прием на въглехидрати за сметка на мазнините, например при кетогенната диета приемът на въглехидрати е сведен до 20-30 гр. Независимо дали подхождаме екстремно или умерено, то една здравословна диета не би следвало да включва повече от 70-80 гр. въглехидрати на ден. Може да направите плавен преход като напълно изключите приема на преработени храни, рафинирани въглехидрати и добавена захар и плавно увеличавате приема на различни здравословни мазнини като кокосово масло, зехтин, авокадо, дива риба, ядки, семена, яйца, качествено месо.

Ако започнем да правим дори и малки промени, начинът по който се чувстваме и изглеждаме ще се подобрят значително.

Пожелавам ви прекрасен ден!

Написана от: Ваня Стоянова

Остави съобщение:

,

(по желание)

Няма коментари.