Наскоро ме попитаха, ако трябва да избера една – единствена хранителна добавка без която не мога, коя би била тя, отговорът на въпроса никак не ме затрудни. Признавам си, че съм привърженик на добавките пия витамини, микроелементи, добавки като greens, L-carnitine и протеин, защото не мисля, че колкото и разнообразни (а напоследък разнообразието в диетата ми липсва, но това е друга тема) и здравословни да са храните, които консумирам са в състояние да ми набавят нужните за организма ми витамини и полезни вещества, а и след тежките тренировки, които правя напоследък възстановяването ми не би било така добро. С две думи – обичам добавките си, но това не значи че не бих могла да ги изключа напълно от менюто си ако се наложи или ако реша, с лекота бих се разделила с всички тях с изключение единствено на Омега 3.

Високо съдържание на Омега 3 има в дивата сьомга, скумрията, риба тон, лененото семе, орехите, конопът и др.

Омега 3 мастни киселини са едни от най-важните хранителни вещества за тялото, те участват в редица биохимични процеси и понеже нашия организъм не може да ги произвежда сам, те трябва да се приемат от хранителни източници или под формата на хранителна добавка.

Дори и в момента, когато ежедневно консумирам риба не спирам да взимам Омега 3 на капсули, защото съм убедена в нуждата на организма ми от тях, в няколко поредни статии ще ви запозная отблизо с тази любима моя мастна киселина, сега ще обърна внимание на най-известните ползи от Омега 3, а именно ползите за сърцето.

Според едно италианско проучване, в което са участвали 11 000 човека претърпели инфаркт, след което са започнали ежедневно да приемат Омега 3, учените открили, че всички са понижили рискът от инфаркт с цели 50 %. Омега 3 помагат по няколко начина за здравето на сърцето ни, те нормализират сърдечния ритъм, съответно понижават кръвното налягане, намаляват натрупаните твърди мастни плаки по вътрешните стени на артериите, намаляват съсирването на кръвта, намаляват нивата на триглицеридите и лошия (LDL) холестерол в кръвта като същевременно увеличават добрият (HDL) холестерол, разширяват кръвоносните съдове.

Следващият път ще ви разкажа за ползите, които Омега 3 оказва върху психиката ни и как помага на мозъка да функционира по-добре.

6194024878_08ca038df4_b

Дива сьомга

 

 

Написана от: Ваня Стоянова

Остави съобщение:

,

(по желание)

Няма коментари.