Преди време бях писала колко полезна е Омега 3 мастната киселина за здравето на сърцето, сега ще се спра на ползите, които оказва приемът ѝ върху правилното функциониране на мозъка. Но преди това ще разкажа малко повече за двете основни Омега 3 мастни киселини, които се съдържат в рибеното масло, това са EPA и DHA.

Тези две мастни киселини са компоненти на клетъчните мембрани и оказват мощен противовъзпалителен ефект в тялото, те също така играят критична роля в човешкото развитие и здравето на сърцето. EPA и DHA се съдържат в най-високи дози в мазните риби и рибеното масло, за съжаление много малко хора днес консумират достатъчно количество риба, за да си набавят минималното количество от тези толкова важни мастни киселини. Тялото може да си създаде EPA и DHA от друга Омега 3 мастна киселина наречена алфа-линоленова киселина (ALA), която се среща в различна концентрация в растителни продукти като ленено масло, орехи, чиа, рапично масло, соя. За съжаление този процес не е много ефективен, доказано е че едва 10% от количеството ALA попаднало в организма се превръща в EPA или DHA.

Приемът на рибено масло като хранителна добавка може да бъде добър вариант особено за хора, които не консумират достатъчно риба, но не искат да се лишават от тези важни за здравето мастни киселини. Може би най-проблемната група тук са веганите, които напълно са изключили консумацията на животински продукти поради гореизброените причини. За вегетарианците, които консумират яйца има вариант да се снабдят с яйца от пасищни кокошки, в чието съдържание може да се открие Омега 3.

EPA и DHA имат важна роля за развитието на мозъка на бебетата, някои изследвания свързани с консумирането на риба от бременни жени или приема на рибено масло са показали, че бебетата на тези майки имат по-добри резултати когато са им направили тестове за качеството на мозъчна функция в ранна детска възраст.

Но тези полезни мазнини играят жизненоважна роля за поддържането на нормална мозъчна функция през целият ни живот. Те запазват здравето на клетъчните мембрани и подобряват комуникацията между невроните.

Установено е че когато диетата е бедна на омега 3 мастни киселини количеството DHA в мозъка намалява и се забелязва тенденция към дефицит в ученето и паметта. При възрастните хора по-ниското количество на DHA в кръвта се свързва с по-малък размер на мозъка, което е признак за стареене на мозъка.

За да избегнем всички тези негативни състояния е необходимо ежедневно да си набавяме достатъчно омега 3.

Рибеното масло може да подобри мозъчната функция при хора, които имат проблеми с паметта или леки когнитивни увреждания. Въз основа на няколко изследвания е доказано, че добавките с рибено масло са най-полезни когато започнат да се приемат в най-ранните етапи на намаляваща мозъчна функция.

Приемането на рибено масло облекчава симптомите на депресия особено когато добавката съдържа по-високи дози от EPA. Все още не е напълно изяснен точния механизъм на действие, има предположения че подобряват функцията на серотониновите рецептори в мозъка. Според друга теория се предполага, че депресивните симптоми се подобряват, чрез противовъзпалителния общ ефект, който имат мастните киселини.

Други изследвания показват, че рибеното масло облекчава симптомите и на други психически заболявания като гранично личностно разстройство и биполярно разстройство, това са данни само от няколко изследвания, за да започне приемът на рибено масло да се прилага като терапия, ще са необходими още много подобни изследвания.

Ето, че стигаме и до въпроса какво количество омега 3 трябва да консумираме, Американската администрация по безопасност на храните и лекарствата е определила, че 3000 мг. на ден е безопасната горна граница. Според Европейските органи по безопасност на храните горната граница е 5000 мг. дневно.

Приемането на 1000-2000 мг. дневно вероятно е най-разумната доза към която трябва да се стремите, като хората с депресия трябва да се ориентират към продукти с по-високо съдържание на EPA.

Важно е внимателно да четете етикетите когато си избирате добавките, една капсула от рибено масло от 1000 мг. може реално да съдържа по-малко от 500 мг. омега 3 мастни киселини.

Не забравяйте, че аз не съм медицинско лице и статията е изцяло информативна, ако решите да започнете прием на омега 3 задължително се консултирайте с вашия лекар, с който да изберете най-добрата форма за вас.

Прекрасен ден!

Написана от: Ваня Стоянова

Остави съобщение:

,

(по желание)

Няма коментари.