Не веднъж съм споделяла, че обичам добавките, привърженик съм на идеята, че за съжаление в днешно време е изключително трудно да не кажем и невъзможно да си набавим всички необходими хранителни вещества само и единствено от храната. Затова е важно да знаем от какво има нужда тялото ни и как да му го набавим в необходимото качество и количество. Не ме разбирайте погрешно не казвам да разчитаме само на добавките, напротив в основата на всичко стои храната, която трябва да е чиста и истинска, а след това като допълнение може да се приемат витамини, минерали и микроелементи, моето правило за добавките е, че трябва да са максимално натурални, без оцветители, подобрители и други химикали.

В последната статия описах какво представляват аминокиселините и защо са толкова важни за нас, днес искам да ви запозная с моят любим L-carnitine (Л-карнитин), който до скоро се смяташе, че е аминокиселина, но последните изследвания го определят по-скоро като вещество свързано с витамините от група B. Но понеже има химическа структура, близка до тази на аминокиселините, обикновено се разглежда заедно с тях, а не с витамините.

За разлика от истинските аминокиселини карнитинът не се използва за синтез на белтъчини или на невротрансмитери. Неговата основна функция в тялото е да подпомага транспорта на мастните киселини с дълги вериги, които се изгарят вътре в клетката за получаване на енергия, той е огромен източник на енергия за мускулите. По този начин, чрез карнитина се повишава използването на мазнините като енергиен източник (което свойство го прави и толкова популярен във фитнес средите). Това предотвратява натрупването на мазнини в сърцето, черния дроб и скелетните мускули. Карнитинът може да се използва за лечението на синдрома на хроничната умора, проучвания показват понижено ниво на карнитин при мнозина страдащи от този синдром.

Но ползите от карнитина съвсем не се ограничават само до това, той намалява рисковете за здравето, предизвикани от влошения метаболизъм на мазнините, свързан с наличието на диабет; подтиска мастната дегенерация на черния дроб, причинена от алкохолизъм и намалява опасността от сърдечни заболявания. Карнитинът понижава нивата на триглицеридите в кръвта, спомага за възстановяването на теглото при слабеене (измършавяване) подобрява силата на мускулите при нервно-мускулни заболявания, използва се в борбата с болестта на Алцхаймер.

Недостигът на карнитин допринася за развитието на някои видове мускулна дистрофия, хората, които имата такива заболявания се нуждаят от завишени количества. Карнитинът също повишава ефективността на антиоксидантите витамин C и Е, той действа заедно с тях за забавяне на процесите на стареене, като подпомага синтеза на един ензим (карнитин ацетил-трансфераза) в митохондриите на мозъчните клетки, който е жизненоважен за производството на клетъчна енергия в тях.

Карнитинът се произвежда в тялото, но само при наличие на достатъчно количество желязо, витамин B1 (тиамин), витамин B6 (пиридоксин) и аминокиселините лизин и метионин. Синътезът на карнитин също зависи от достатъчното количество витамин C. Недостатъчният прием на всяко от изброените хранителни вещества може да доведе на недостиг на карнитин в организма и съответно до негативните последици от това. Също така карнитинът може да се набави чрез храната, главно от месото.

Причината за недостиг на карнитин често е с генетичен произход, в резултат на наследствен дефект в неговия синтез. Симптомите при недостиг са обърканост, болка в областта на сърцето, мускулна слабост и затлъстяване. Поради по-голямата си мускулна маса мъжете се нуждаят от по-големи количества карнитин от жените. Веганите и вегетарианците често страдат от липса на карнитин, тъй като той не се съдържа в белтъчини от растителен произход. Освен това метионинът и лизинът, две от основните съставки, от които в организма се произвежда карнитин, не се получават в достатъчно количество от растителни източници, за да си набавят достатъчни количества от него вегетарианците и особено веганите трябва да го приемат като добавка.

Като добавка карнитинa съществува под няколко различни форми:

D-carnitine, L-carnitine, DL-carnitine и ацетил-L-карнитин (ALC), DL-carnitine не се препоръчва, защото може да има токсично действие за организма. Ацетил-L-карнитин – производно на карнитина, образуващо се по естествен път в организма, участва в метаболизма на въглехидратите и белтъчините и в пренасянето на мазнините до митохондриите. ALC повишава нивото на карнитина в тъканите и има доста по-мощно от неговото действие в метаболизма. Това е едно от най-изследваните вещества заради противосъстаряващото си действие, особено във връзка с дегенерацията на мозъка и нервната система. Проучвания показват, че всекидневното приемане на добавка на ALC значително забавя развитието на болестта на Алцхаймер и спира влошаването на паметта, вниманието, речевите и пространствени умения. Той може да се използва и като превенция срещу други когнитивни нарушения както и на депресията.

ALC е полезен и за други органи, той ограничава пораженията при кислороден глад, укрепва имунната система, предпазва от окислителен стрес, стимулира антиоксидантното действия на някои ензими, предотвратява нервни заболявания свързани с диабета, влияе положително на хормоналните промени при физическо натоварване и увеличава ползата  от аминокиселините с разклонени вериги.

Съветът ми е (отнася се за всички аминокиселини), ако сте решили да вземате L-carnitine или ALC като добавки да ги приемате поне 30 минути преди хранене (т.е. на празен стомах), а най-добрият вариант е на гладно преди тренировка, за да се възползвате максимално от ефекта на любимата ми аминокиселина, която както се оказа не е точно аминокиселина.

Пожелавам ви прекрасен ден!

L-Carnitine-

Източници:

„Prescription for Nutritional Healing, Fifth Edition: A Practical A-to-Z Reference to Drug-Free Remedies Using Vitamins, Minerals, Her bs & Food Supplements“ – October 5, 2010

by Phyllis A. Balch CNC;

WebMD.com;

wikipedia.org

 

Написана от: Ваня Стоянова

Остави съобщение:

,

(по желание)

Няма коментари.