Днес ще ви запозная по-отблизо с минералите, те са естествено съществуващи на земята елементи. Минералите са съставните части на скалите и рудите, но образуват и собствени находища. Скалните образувания са изградени от минерални соли. Скалите и камъните благодарение на ерозията (процес, който отнема милиони години) се разпадат на малки частички. Това явление води до натрупване на пясък и прах, създаващ основата на почвата. В нея има различни микроби, които усвояват малките кристалчета минерални соли, които впоследствие преминават от почвата в растенията, а от тях и в тревопасните животни. Ние получаваме минералите консумирайки растения и тревопасни животни.

Всяка жива клетка на планетата е зависима от наличието на минерали за правилната си функция и структура. Те са незаменими за правилния състав на телесните течности, за образуването на кръвта и костите, за регулацията на мускулния тонус, включително и за регулирането на сърдечносъдовата дейност, както и за правилното функциониране на нервната система. Минералите функционират като коензими, осигуряващи на организма да изпълнява функции като производство на енергия, растеж и възстановяване. Минералите участват в активността на всички ензими, това ги прави незаменими за правилното използване на витамините и другите хранителни вещества от организма.

Както всичко в природата и човешкото тяло трябва да поддържа свое собствено химическо равновесие. То зависи от нивата на различните минерали в организма и от съотношението им. Нивото на всеки минерал в тялото оказва въздействие върху останалите, така че дори и само един да не е в равновесие, нивата на всички останали ще се промени. Ако това не се коригира своевременно в организма започва верижна реакция, която вади от равновесие цялата система, която от своя страна води до заболяване.

Като храни минералите условно могат да се разделят на две групи: макроминерали и микроминерали (наричани още микроелементи). Към макроминералите спадат калций, магнезий, натрий, калий и фосфор. Те са необходими на тялото в големи количества, за разлика от микроелементите. Въпреки, че микроелементите са необходими в много малки количества, те са изключително важни за здравето. Към тях спадат бор, хром, мед, германий, желязо, йод, селен, силиций, цинк, манган, сяра и др.

След като се абсорбира минералът се пренася от кръвта до клетките, след което се транспонтира през клетъчните мембрани във форма, подходяща за използване от клетките. След като минералите попаднат в организма, те се конкурират помежду си, за да бъдат абсорбирани. Например твърде голямо количество цинк води до изчерпване на медта от тялото; прекомерното приемане на калций пречи на абсорбацията на магнезия. Следователно минералите, които се добавят към храната винаги трябва да се приемат в балансирани количества, в противен случай те не само, че няма да са ефективни, но могат да бъдат и вредни. Абсорбацията на минерални вещества може да се наруши и при използване на добавки съдържащи фибри (като целулозата, например), това е причината добавките съдържащи фибри и тези съдържащи минерали да се приемат по различно време.

Пленителен е факта, че тези микроскопични частици се срещат както в телата ни, така и на обекти в Слънчевата система, изграждащи твърдата част на планетите, спътниците, метеоритите и т.н., поредното доказателство, че вичко е свързано.

Stolowitz-Green-Mountain-Minerals-Amethyst-GobobosebMts-Namibia-1024x791

Пожелавам ви прекрасен ден!

Написана от: Ваня Стоянова

Остави съобщение:

,

(по желание)

Няма коментари.