Официално обявявам настоящата и миналата седмица за седмици на кейла, манголда и експериментите с тези не особено атрактивни зелении. Миналата седмица реших, че е крайно време и аз да опитам тези толкова полезни зеленчуци, които се намират и на нашия пазар. И така речено-сторено направих една поръчка от „ЗП Иван Симеонов“ (които горещо препоръчвам), но без да подозирам какви огромни количества ще получа. Така се сдобих с ето тази красота, която зае 80% от обема на хладилника ми.

Това извънредно положение наложи и спешни мерки които трябваше да предприема, за да изконсумирам това огромно количество зеленчуци с определено странен и напълно нов за мен вкус, а оказа се че ще трябва да ги хапвам сама, поради пълния отказ на Дани да опита и хапка от тях.

За рецептите и експериментите, които сътворих ще описвам подробно до края на седмицата, заедно с мнението ми кое става (за моя вкус, разбира се) и кое не толкова.

Но преди да се впусна в готвене нека да кажа, защо реших да вкарам кейла в кухнята си, по-долу ще опиша доказаните ползи от консумацията на този не толкова познат (за мен) зеленчук.

Здравословните ползи от консумацията на кейла са били познати още по времето на Древния Рим, а историята ни разказва, че той е бил един от най-популярните зеленчуци през Средновековието.

Кейлът идва от групата Acephala на видовете Brassica oleracea (oleracea var), която включва зелени зеленчуци. Има две основни разновидности на кейла: една със зелени листа и една с лилаво. (Аз получих и от двата вида по две връзки). Интересното е, че централните листа не формират главата, което е една от причините, поради които кейла се счита за по-тясно свързан с дивото зеле, отколкото с другите култивирани форми на зелето.

Само една чаша нарязан суров кейл съдържа около:

33,5 калории

6,7 грама въглехидрати

2,2 грама протеин

0,5 грама мазнини

1,3 грама фибри

547 микрограма витамин К (684% DV)

10 302 IU витамин А (206% DV)

80,4 милиграма витамин С (134% DV)

0,5 милиграма манган (26% DV)

0,2 милиграма мед (10% DV)

0,2 милиграма витамин В6 (9% DV)

90,5 милиграма калций (9% DV)

299 милиграма калий (9% DV)

1,1 милиграма желязо (6% DV)

22,8 милиграма магнезий (6 % DV)

0,1 милиграма тиамин (5 % DV)

0,1 милиграм рибофлавин (5% DV)

19,4 микрограма фолат (5% DV)

37,5 милиграма фосфор (4 % DV)

Може би най-полезното свойство на кейла е неговият мощен противовъзпалителен ефект. Идеалното съотношение на Омега-3 към Омега-6 в храната би следвало да бъде 1:1, докато при западните диети съотношението е 15 / 1-16,7 / . Съвременните диети са с недостиг на Омега-3 мастни киселини и имат прекомерни количества Омега-6 мастни киселини в сравнение със здравословната диета, която ни е заложена генетично.

Богатите на Омега-6 преработени храни, които много хора консумират днес, причиняват хронично възпалително състояние в широк мащаб, което е свързано с почти всяка болест, известна на човека, като например ревматоиден артрит, болестта на Крон и рак.

Кейлът, от друга страна, естествено уравновесява про-възпалителния Омега-6 и противовъзпалителния Омега-3 баланс. Почти при съотношение 1: 1 кейлът съдържа малко повече Омега-3, което може да помогне за намаляването на негативните ефекти, които хората изпитват, когато консумират богатите на Омега-6 преработени храни.

Кейлът е чудесен антиоксидант, той е особено богат на витамин С и бета-каротин (предшественик на витамин А). Това е важно, защото антиоксидантите противодействат на щетите, причинени от свободните радикали.

Нашето тяло е изложено на негативното въздействие на свободните радикали всеки ден чрез замърсения въздух, който дишаме, токсините в храната и химикалите във водата. Те ежедневно увреждат клетките ни и могат да доведат до сърдечно-съдови заболявания и рак.

Една от най-доказаните ползи на кейла е, че той естествено детоксикира организма. Той не само помага за отстраняването на токсините, но и ги елиминира от тялото ни.

Това се дължи на компонент в кейла, наречен изотиоцианат (ITC), който се получава от глюкозинолати, известно е, че те помагат за детоксикацията на тялото на клетъчно ниво, ITC са мощно оръжие срещу токсини и свободни радикали. Токсините в нашата околна среда, като преработени храни, замърсители, пестициди и фармацевтични продукти, повишават токсичното ниво на организма и увеличават шансовете за заболяване.

Премахването на токсините от тялото ни е изключително важно, токсините се разрушават първо от антиоксиданти и след това се отстраняват (детоксикират) с глюкозинолати.

Важно е да отбележим, че консумацията на суров кейл има много по-мощно детоксикиращо действие от преминалият през термична или химична обработка зеленчук.

Всеки зеленчук, който има много наситено цвят, има висока концентрация на хранителни вещества, богат е на антиоксиданти и има противовъзпалителен ефекти за организма. Този доказани свойства на кейла го правят идеална храна и за здравето на сърцето.

Това е така, защото кейла има много широк диапазон от антиоксиданти, както и значителни количества на витамин К и витамин Е, които са от голямо значение за здравето за сърцето. Доказано е, че той намалява холестерола в клиничните проучвания и увеличава HDL холестерола, редуцирайки LDL холестерола с до 27%.

Друга полза от консумацията на кейл е способността му да подпомага развитието на мозъка на бебето в утробата. Кейлът е ценен източник на фолиева киселина, така че редовната употребата на кейл може да помогне за предотвратяването на няколко дефекта при раждане и спомага за:

Адекватно тегло при раждане

Правилното формиране и изграждане на нервната система

Правилното развитие на лицето и сърцето

Това е изключително важна информация за всички жени в детеродна възраст, защото повечето лекари настояват за добавяне на фолиева киселина, което е синтетична версия на естествено срещащия се фолиева киселина, която е свързана с:

Дефицит на витамин В12

Епилепсия

Липса на фокус

Проблем със съня

Полярни настроения

Подобно на всички кръстоцветни зеленчуци, кейлът доказано спира развитието на определени видове рак, повече от 70 % от всички изследвания, проведени върху кръстоцветни зеленчуци, са открили, че те помагат в борбата с рака.

Според „Националния онкологичен институт“, тайната зад способността за унищожаване на раковите клетки на кръстоцветните зеленчуци е, че те са богати на глюкозинолати – голяма група съединения, съдържащи сяра.

Известно е, че тези химикали за производство на енергия се разграждат по време на процеса на дъвчене и се смилат до биологично активни съединения, които предотвратяват растежа на раковите клетки, които се наричат ​​индоли, тиоцианати и изотиоцианати.

След като са открити за предотвратяване на раковия растеж при плъхове и мишки, индоли и изотиоцианати са използвани за превенция от рак на пикочния мехур, гърдата, дебелото черво, черния дроб, белите дробове и стомаха. Има няколко причини, поради които индоли и изотиоцианати спират разпространението на рака:

Съдържат антивирусни и антибактериални свойства.

Съдържат противовъзпалителни свойства.

Предпазват клетките от увреждане на ДНК.

Индуцират клетъчна смърт (апоптоза).

Инхибират образуването на туморни кръвоносни съдове

Инхибират миграцията на туморни клетки.

И в заключение, кейлът е кръстоцветен зеленчук, известен като една от най-добрите суперхрани на планетата.

Богат е на витамини К, А и С, заедно с други жизненоважни хранителни вещества, ползите за здравето от кейла включват детоксикация, полезен е за сърцето, помага за превенция на рака и е изключително важен за развитие на мозъка при кърмачета. Кейлът също така подпомага зрението и се бори срещу различни възпаления благодарение на високите дози на антиоксиданти, които съдържа.

Има много начини да включим кейла в диетата си, независимо дали става дума за смутита, супи, салати или други ястия, всичко е въпрос на въображение и смелост.

Въпреки това, трябва да бъдем особено внимателни от къде точно се снабдяваме с нашия кейл, тъй като това е една от културите при чието масово производство се използват най-тежките пестициди, уверете се, че купувате органичен, 100% естествен кейл.

Пожелавам ви прекрасен ден!

Написана от: Ваня Стоянова

Остави съобщение:

,

(по желание)

Няма коментари.