В предишната статия ви разказах какво представлява заболяването на щитовидната жлеза, кои са основните фактори за отключването на това заболяване и кои храни да се избягват.

В настоящата статия ще ви дам няколко съвета как да се храните и кои витамини и микроелементи подпомагат оздравителния процес.

Когато има свръхпроизводство на двата хормона FT3 и FT4 трябва да приемаме храни, които потискат производството им в тялото. (Съответно точно тези храни трябва да отсъстват от диетата на хората страдащи от намалена функция на щитовидната жлеза.)

Полезните храни са,

броколи, брюкселско зеле, зеле, карфиол, къдраво зеле, праскови, круши и ряпа

Всички те потискат функцията на тироидните хормони и могат да подпомогнат медикаментозното лечение.

Ако сте решили да изключите напълно млечните продукти от диетата си, което е силно препоръчително, тогава ще е необходимо да си набавяте допълнително количество калций. Това може да стане, чрез спанака и сусама, които са изключително богати на калций, ако ги консумирате ежедневно няма за какво да се тревожите.

Когато метаболизмът е ускорен страда и стомаха, голяма част от поетата храна не се усвоява от тялото и това допълнително усложнява нещата. Това може да се избегне, ако започнете да приемате пробиотици и храносмилателни ензими, които да подпомогнат правилното функциониране на храносмилателната система.

Колкото и здравословно да се храним, все пак трудно ще успеем да си набавим необходимото количество витамини, особено ако сме със забързан метаболизъм. Затова е изключително важно да приемаме мултивитаминен и минерален комплекс, особено внимание трябва да обърнем на следните витамини,

Витамин B- комплекс, необходим за функционирането на щитовидната жлеза.

Витамин B1 (тиамин), необходим за кръвообразуването и за енергийните нива.

Витамин B2 (рибофлавин), необходим за нормалното функциониране на всички клетки, жлези и органи.

Витамин B 6 (пиридоксин), който активира множество ензими и е необходим за имунната функция и производството на антитела.

Бирена мая, богата на много основни хранителни вещества, особено на витамини от група B.

Есенциални мастни киселини, отговарящи за адекватното функциониране на жлезата.

Лецитин, подпомага храносмилането на мазнините и предпазва вътрешната обвивка на всички клетки.

Витамин C, който е особено необходим при това стресово състояние.

Макар, че лечението е доста продължително (една терапия обикновено продължава повече от година), ако започнете да се храните правилно и намерите начин да редуцирате стреса е напълно възможно да се излекувате завинаги от това заболяване.

Още веднъж искам да подчертая, че ако имате съмнение, че страдате от заболяване на щитовидната жлеза задължително се консултирайте с лекар специалист. За съжаление тази болест не може да се излекува без терапия, така че не отлагайте посещението при ендокринолога и в никакъв случай не се опитвайте да се самолекувате, чрез разни „диети“ и „прочиствания“, които само ще влошат състоянието ви – бъдете разумни и отговорни когато става въпрос за здравето.

Пожелавам ви прекрасен ден!

Написана от: Ваня Стоянова

Остави съобщение:

,

(по желание)

Няма коментари.