Това е последната част от статиите за хормоните, в която ще ви дам някои практически съвети и насоки как да подобрим хормоналния си баланс.

Един от често пренебрехваните фактори, когато става дума за хормонална дисфункция, това е храносмилателната ни система.

Може да консумираме най-богатата на хранителни вещества храна, да използваме само биологично чисти източници и т.н., ако храната, която попада в тялото ни не може да се усвои, всичките ни усилия отиват напразно. За организма е необходимо хранителните вещества да могат да се преработят и усвоят правилно, за да може съответно да се подадът правилните сигнали и да се отделят необходимите хормони.

Ето и няколко елементарни съвета, за това какво помага за по-доброто усвояване на хранителните вещества,

Първо, не се хранете когато сте в движение, т.е. избягвайте да хапвате „на крак“, също не яжте когато сте стресирани или нервни. Когато сме напрегнати тялото не е в състояние да смели храната ни добре.

Дъвчете храната си добре, дъвкането помага механично и химично да подготвим храната за смилане. Изключително важно е храната с преобладаващо съдържание на въглехидрати да се сдъвква много добре, т.к. част от храносмилателните ензими разграждащи въглехидратите се съдържат в слюнката.

Добавянето на няколко лъжици лимонов сок или ябълков оцет към салатата, ще подпомогне разграждането на белтъчините и усвояването им. Можем да приемаме и храносмилателни ензими като добавка за по пълноценно усвояване на храната.

Изключително важно е да се храним разнообразно, за да не допуснем дифицит на важни вещества в организма. Храната, която ядем и смиламе доставя на тялото ни витамини, минерали, аминокиселини, мастни киселини, ензими и други елементи, които са изключително важни за невротрансмитерите и хормоните. Когато от диетата ни са отпаднали много неща и ако продължитело време се храним с еднаква храна, в тялото започват да се появяват липси и дифицити на определени вещества и като пряка последица от това хормоните спират да функционират правилно. Дори и да се храним с най-добрата диета за нас и да приемаме разнообразни и полезни храни, също е възможно да не успеем да си набавим необхдимото количество от някои вещества.

Ето и списък с някои от важните хранителни вещества:

Цинк – той е инхибитор, който блокира производството на естроген в организма, по този начин се поддържа по-добър баланс на съотношението между тестостерон и естроген в тялото. Консумирайте богати на цинк храни каквито са телешкото, агнешкото, сусамът, тиквените семки и т.н. (скоро ще напиша по-подробно за цика)

Селен – хапвайте по 2-3 ядки от бразилски орех на ден, за да сте сигурни, че си набавяте този толкова важен микроелемент

Омега 3 – консумирайте богата на омега 3 мастни киселини риба поне 2-3 пъти седмично, а ако нямате възможност приемайте на капсули

Витамин D3 – излагането на слънце само по 15 минути дневно ни осигурява необходимото количество от този много важен витамин, който по последни данни може да се окаже хормон. В зимните месеци, при липса на слънчева светлина е желателно да го приемаме като добавка

Ако трябва да обобщя тази последна част, бих ви казала да се придържате към здравословно меню, в което да преобладават суровите зеленчуци, качествено месо, добри мазнини и умерено количество въглехидрати. Внимателно подбирайте източниците на храната си и не забравяйте да се храните разнообразно.

Пожелавам ви прекрасен ден!

Написана от: Ваня Стоянова

Остави съобщение:

,

(по желание)

Няма коментари.