Едва ли има някой, който да не знае, че захарта е вредна за здравето, води до напълняване, кариеси, уврежда мозъка и сърцето. В резултат на целия шум, който се вдига около вредата от консумацията на захар много хора търсят здравословни алтернативи на бялата захар.

Но нека първо да си признаем, че повечето от нас обичаме сладкото, затова и ни привличат продукти със сладък вкус. Чисто еволюционно сме устроени така, че да харесваме сладко, солено и мазно. Захарта е най-лесният и бърз източник на енергия, за съжаление в съвремието ни тази енергия е изключително достъпна, телата ни не могат да се справят с такива огромни дози и съответно складират излишеството под формата на мазнини.

Истината е, че захарта в естествената си форма не е вредна за тялото и ако си я набавяме от естествени източници, тя няма да ни навреди. Проблемът е в начина по който тя се преработва и достига до нас под формата на бяла кристална захар или високо-фруктозен царевичен сироп. Ако си я набавяме чрез плодове или пълнозърнести храни, тя няма да ни навреди.

Тук ви предлагам моите натурални заместители на бялата захар, ето ги и тях,

1.Кокосова захар – има много приятен лек карамелен вкус и може да замести във всички рецепти 1:1 с бялата захар. Полезните свойства на кокосовата захар се дължат на изключително ниския й гликемичен индекс – 35, това означава, че не вдига рязко нивото на кръвната захар, а освобождава енергията си постепенно. Това й качество я прави подходяща за консумация дори и от диабетици.

2.Стевията е билка с много сладък вкус, която е в пъти по-сладка от захарта (300 пъти!). Стевията освен със сладостта си е известна и с антибактериалните си качества, може би най-ценното й качество обаче е че не съдържа никакви въглехидрати, съответно гликемичният й индекс е 0 и не съдържа никакви калории, което я прави най-добрият избор за диабетици, бодибилдъри, хората, които се хранят нисковъглехидратно, високомазнинно или са на диета.

Поставям я на второ място, защото лично аз не харесвам особено специфичния й вкус, а и напоследък забелязвам на пазара стевия във всякакви форми, голяма част от които са доста химически преработени и не съм напълно убедена, че консумацията на големи количества от тях са полезни. Все пак стевията е на пазара от по-малко от десет години и не може да се каже, че имаме реален поглед на начина по който се отразява употребата й в дългосрочен план. Така че съветът ми е да я използвате, но с повишено внимание.

3.Мед – няма да изброявам колко полезен е меда, той е богат на антиоксиданти и доказано помага при алергии. Ще оставя настрана приписваните му чудодейни свойства, тук разглеждам неговите сладки свойства и мога да кажа, че той е отлична алтернатива на бялата захар, особено когато изпитваме глад за сладко, една лъжичка мед веднага ще засити това ни желание. За съжаление той не подлежи на термична обработка, високата температура убива всичко полезно в него. Също така има доста висок гликемичен индекс и категорично не е подходящ за диабетици, трябва да го консумираме разумно и в умерени количества.

4.Тръстикова/кафява/нерафинирана захар – тя се получава при първата кристализация на тръстиковия сироп, богата е на много минерали като магнезий, калций, кали и фосфор.

Тя не е сред фаворитите ми, заради много близките си качества с бялата захар, но все пак при нея са запазени някои полезни вещества и има приятен карамелен вкус. Не е добър избор за диабетиците и спазващите хранителни режими. А също така забелязвам на пазара много фалшиви видове кафява захар (най-често оцветена бяла захар), затова бъдете изключително внимателни при избора си на този подсладител.

Аз от години не консумирам бяла захар, след като намерих толкова вкусни алтернативи, положителното е че все повече хора търсят такива, а това променя и пазара, забелязвам че производителите започват да предлагат здравословни алтернативи, така че съм оптимист в това отношение.

И нека да не изпадаме в паника при вида на няколко кристалчета захар, истината е че хората от години консумираме захар под някаква форма, не бива да забравяме, че дозата прави отровата. Далеч съм от маниите и истериите около вредностите, които ни заобикалят. Да, трябва да се опитваме винаги да правим съзнателен избор и да внимаваме с какво се храним и особено с какво храним децата си, но нека не изпадаме в крайности.

Пожелавам ви прекрасен ден!

Написана от: Ваня Стоянова

Остави съобщение:

,

(по желание)

Няма коментари.