Напоследък времето става все по-топло и сладоледени изкушения започват да дебнат отвсякъде. Истината е че преди години бях от хората, които не могат без сладолед, можех да се лиша от всичко, но сладоледа разгромяваше волята ми всеки път, когато се чувствах по-лабилна. Особено в периодите когато използвах храната като заместител на определен вид емоции, но това е мрачна тема, за която няма място в днешния слънчев и прекрасен ден. Преди няколко години се почувствах наистина зле (физически) след като ядох сладолед и това чувство толкова ярко се е запечатало в паметта ми, че ме отказа изцяло от това неустоимо изкушение, а и само като погледна десетте (не преувеличавам) реда съставки на кутията, това съвсем охлажда и малкото останали топли чувства към този продукт.

Истината е, че вече има толкова много елементарни рецепти, които можем да си приготвим буквално за няколко минути, единственото което трябва да проявим е малко търпение, за да го замразим.

Може би нямаше да се заловя точно с направата на сладолед, но имах останали няколко банана, които спешно трябваше да оползотворя, защото наистина не обичам да изхвърлям храна, та затова и се сетих, че мога да забъркам един сладолед, който да метна в камерата.

 

Ето и рецептата, която използвах,

4 банана;

400 гр. кисело мляко 3,6 %;

75 гр. протеин с вкус на шоколад

Приготвянето е супер лесно, всичко се изсипва в блендера и се пасира до хомогенна смес, после се разпределя в подходящи съдове и се слага в камерата за поне два часа.

Съветът ми е, ако нямате формички за сладолед да го замразите в чаши, които имат дръжка, така е много по-удобно впоследствие да се консумира, без да ти замръзне ръката.

С продуктите, които ползвах аз се получиха четири порции, всяка една съдържа:

235 калории

18,6 гр. протеин

28,3 гр. въглехидрати

5,3 гр. мазнини

Най-хубавото е че може да замествате продуктите и да си правите всякакви комбинации, може да намалите бананите и да използвате и друг плод (в този сезон ягодите са много подходящи), може да замените киселото мляко с кокосово, а ако го приготвяте за деца може да изключите напълно протеина – въпрос на фантазия и вкус.

Веднъж схванали принципа може да си правите всякакви ледени експерименти, а качеството и вкусът ще са гарантирано в пъти по-добри от предлаганата из магазините химия.

Аз се вдъхнових от този клип.

 

Bon appetite!

Написана от: Ваня Стоянова

Остави съобщение:

,

(по желание)

Няма коментари.