От години консумирам ябълков оцет и съм убедена в неговите положителни качества, напоследък наблюдавам все по-засилен интерес към него и все по-често срещам всякакви твърдения за неговите чудодейни свойства, някои граничещи с чисти небивалици. Ширят се доста потресаващи митовете като това, че едва ли не може да се „храним“ седмици с чаша вода с 1 с. л. оцет по три пъти на ден или, че приемайки го на таблетки (което никак не ви съветвам, защото доказано може да ви докара сериозни проблеми) за седмица ще „стопите“ 10-12 килограма, ще ви изцери от всякакви болки и болежки и т.н.
Несъмнено ябълковият оцет, който съдържа много минерали като магнезий, желязо, калий, натрий, сяра, фосфор, мед и силиций, а също и витамините А, Е, В1, В2, В6 и С, би оказал положително въздействие върху организма ни, но кои от преписваните му качества са митове и кои истина…
Точно това ме мотивира да се задълбоча малко по-сериозно по темата и да открия доказаните ползи от консумацията на натурален ябълков оцет, ето ги и тях,
Доказано намалява нивата на кръвната захар след консумацията на високовъглехидратни храни и повишава инсулиновата чувствителност.
Това му качество го прави особено полезен за страдащите от диабет тип 2 както и за тези, които са в преддиабетно състояние.
Повишената кръвна захар може да бъде проблем и при хора, които нямат диабет, тя се смята за основна причина за стареенето и е причинител на редица хронични заболявания.
Така че, всички би следвало да се опитваме да поддържаме нивата на кръвната си захар стабилна.
Най-здравословният начин да направим това, разбира се е като избягваме консумацията на рафинирани въглехидрати и захар, но може да се възползваме и от мощният ефект на ябълковия оцет.
Ябълковият оцет убива много видове бактерии
Често той се използва за почистване и дезинфекция, лечение на гъбички на ноктите, брадавици и ушни инфекции. За съжаление, много от тези приложения все още не са подкрепени от научни изследвания.
Традиционно той се използва и при консервиране на храни, изследвания показват, че той инхибира бактерии (включително Ешерихия коли) като по този начин забавя развалянето на храната.
Основната съставка в оцета – оцетната киселина, доказано убива бактериите или им пречи да се умножават и да достигнат до вредни нива. От много години се употребява като дезинфектант и естествен консервант.
Понижава холестерола и намалява риска от сърдечно-съдови заболявания
Сърдечно-съдовите заболявания и инсулта в момента са най-голямата причина за смърт в света.
Няколко проучвания при плъхове показват, че ябълковия оцет намалява нивата на триглицеридите и холестерола.
Ябълковият оцет съдържа също антиоксидант хлорогенова киселина, която доказано предотвратява окисляването на LDL холестерола, това е ключова стъпка в процеса на сърдечно-съдовите заболявания.
Има и някои проучвания, които показват, че оцета намалява кръвното налягане при плъхове.
За съжаление, това, което работи при животните не винаги работи при хората.
Данните за подобни ползи при хора са изключително оскъдни, едно проучване показва, че жените, които консумират салата подправена с оцет са имали намален риск от сърдечно-съдови заболявания.
Това изследване показва само един аспект от цялостната диета на участниците в него и не може да докаже със сигурност, че положителните резултати се дължат на оцета.
Можем да сме сигурни, че оцета може да намали кръвните триглицериди, холестерола и кръвното налягане, но всички изследвания са проведени върху животни, а знаем, че не винаги това което действа при плъхове е ефикасно при хората.
Консумацията на ябълков оцет може да увеличи чувството на ситост и помагат на хората да ядат по-малко калории, което от своя страна води до загуба на тегло.
Това може би е и едно от най-широко разпространените му качества, което е накарало хиляди жени да пият ябълков оцет.
Имайки предвид, че оцета понижава кръвната захар, а оттам и нивата на инсулина, твърдението, че той помага при отслабване звучи логично.
В тази връзка има няколко изследвания върху хора, които показват, че оцета може да увеличи чувството за ситост, помага да се приемат по-малко калории и дори води до загуба на килограми.
Оцета заедно с консумацията на високовъглехидратна храна увеличават чувството за ситост и по този начин хората консумират с 200-250 калории по-малко през останалата част от деня.
Друго изследване при хората с наднормено тегло, показва, че ежедневната консумация на оцет е довела до понижаване на процента на телесни мазнини (предимно в коремната област), намаляване обиколка на талията, по-ниски триглицериди в кръвта и намаляване на теглото:
При 1 супена лъжица са свалени средно по 1,2 кг.
При 2 супени лъжици са свалени средно 1,7 кг.
Звучи твърде хубаво за да е истина, нали и когато погледнем цялата картина виждаме, че резултатите всъщност не са никак впечатляващи на фона на периода в който е било проведено изследването, а именно 12 седмици, така че истинските ефекти върху телесното тегло изглеждат доста скромни.
Като цяло, изглежда, че ябълковия оцет може да бъде полезен като помощ при борбата с наднорменото тегло, главно заради чувството за ситост, което ни дава и понижаването на нивата на кръвната захар и инсулина.
Истината е че това не е магическа течност, която прави чудеса.
Във втората част ще ви споделя за какво друго може да използвате ябълковия оцет, а също и как безопасно да го консумирате.

Пожелавам ви прекрасен ден!

Написана от: Ваня Стоянова

Остави съобщение:

,

(по желание)

Няма коментари.