Това е продължението на статията за ябълковия оцет, тук ще се спра на останалите му качества както и за какво да внимавате и как да го консумирате максимално безопасно.
Ето и за какво друго може да употребите ябълковия оцет,

Може да го използвате като козметично средство, за да придадете блясък на косата си или да го прибавите към домашния лосион за почистване на лице, като не забравяте, че винаги трябва да е разтворен във вода, за да намалите концентрацията на киселината.
Ябълковият оцет е отлично средство за почистване на стъкла, с него може да изплаквате измитите чаши и стъклени съдове, може да го използвате и при почистването на прозорци и всякакви стъклени повърхности. Може да намерите много рецепти за приготвяне на домашни препарати за почистване на дома.
Както споменах в първата статия, ябълковият оцет от години се използва като средство за консервиране на храни.
И сега преди да надигнете бутилката с оцет, нека да ви запозная и с тъмната страна на ябълковия оцет. Има няколко неща за които трябва да внимавате.
Ето ги и тях,
За съжаление едно от положителните му качества, може да доведе до отрицателни последици при някои заболявания, а именно доказаното свойство на ябълковия оцет да забавя скоростта, с която храна напуска стомаха (от там и понижаването на кръвната захар и инсулина) това може да влоши симптомите при гастрит и да направи контролирането на кръвната захар по-трудно за хората с диабет тип 1.
Консумацията на ябълков оцет може да помага за контролирането на апетита, но също така може да доведе до гадене, особено ако се прекали с количеството.
Оцетната киселина съдържаща се в оцета може да увреди зъбният емайл и да доведе до кариес, заради това ако решите да го консумирате разтворен във вода препоръчително е да го пиете със сламка, като по този начин избягвате контакта му със зъбите.
И последно няколко съвета, които ще ви помогнат да се радвате само на положителните качества на ябълковия оцет,
Винаги избирайте качествен натурален ябълков оцет.
Не забравяйте, че дозата прави лекарството, това важи с пълна сила за ябълковия оцет, ако сега започвате да го употребявате консумирайте 1 супена лъжица, като стигнете максимално до 2 на ден.
Най-безопасният и поносим начин за приемане е чрез добавяне към салатите, но ако сте решени да го консумирате самостоятелно, то за да предпазите зъбите си го разтворете в чаша вода и изпийте напитката със сламка, като по този начин максимално се ограничава контакта на оцета със зъбите.
Ако страдате от гастроентерологично заболяване или диабет тип 1 бъдете много внимателни при консумацията на ябълков (и всякакъв друг вид) оцет.

Пожелавам ви прекрасен ден!

Написана от: Ваня Стоянова

Остави съобщение:

,

(по желание)

Няма коментари.