L-аргининът е една от двадесетте най-често срещани аминокиселини в природата, тя е полунезаменима или заменима аминокиселина, в зависимост от възрастта и здравословното състояние на организма. L-аргининът (за удобство ще го наричам само аргинин) се произвежда в организма, но при изгаряния, травми и други стресови за организма състояния той става незаменима аминокиселина и трябва да се набавя чрез храна или суплементи. При новородените не се възобновява достатъчно бързо, съобразно изискванията на тялото, затова за бебетата aргининът се смята за незаменима аминокиселина.

Аргининът е важен за метаболизма на мускулите. Спомага за поддържането на необходимия азотен баланс, действа като носител на транспонтирането и складирането на азота и подпомага извеждането от организма на крайния азот, който е продукт от разпадането на белтъците. Той също намалява загубата на азот след операции и подобрява функционирането на лимфните клетки.

Спомага за регулирането на теглото като улеснява повишаването на мускулната маса и намаляването на подкожната мастна тъкан.

Намалява риска от сърдечни заболявния, прекурсор е на синтезата на азотен оксид и подпомага понижаването на кръвното налягане (асиметричният метиларгинин (ADMA) инхибира реакцията до азотен оксид и е маркер за съдови заболявания). Прекурсор е и на урея, орнитин и агматин, необходим е за синтезата на креатин. Може да се използва и при синтезата на полиамини.

Подобрява продукцията и жизнеността на сперматозоидите.

Участва в регулацията на множество ензими и хормони. Подпомага стимулирането на панкреаса при производството на инсулин, съставна част е на хипофизния хормон вазопресин и спомага за производството на хормона на растежа.

Аргининът е съставна част на колагена и подпомага изграждането на нови клетки, затова той действа благотворно при артрит и заболявания на съединителната тъкан. Съединителната тъкан, която се образува при заздравяването на рани се състои от колаген богат на аргинин.

Аргининът повишава размера и активността на тимусната жлеза, в която се произвеждат Т-лимфоцити (Т-клетки), важни елементи на имунната защита. Аргининът подобрява състоянието на болни при които е потисната имунната система.

Тази аминокиселина също е добра при заболявания на черния дроб, подмагайки детоксикацията, чрез неутрализиране на амоняка.

Намира се във високи концентрации в кожата и съединителната тъкан, подпомага оздравяването и зарастването на увредените тъкани.

При недостиг на аргинин в тялото, много функции на организма се потискат, като производството на инсулин, глюкозния толеранс и метаболизма на мазнините в черния дроб.

Всеки човек има нужда от аргинин, за да функционира тялото му нормално, с повишени нужди са децата, спортуващите, хората с наднормено тегло, възстановяващите се от травми и възрастните хора.

Приемането на aргинин от трениращите хора има много положителен ефект, понеже аргининът помага за транспонтирането на азота и отпадните вещества, които се отделят при тренировката и засилва имунната система така подпомага бързото възстановяване и намалява умората.

Аргининът е условно незаменима аминокиселина, което означава, че през по-голямата част от времето може да се произвежда от организма и не е абсолютно необходима хранителна съставка. От друга страна биосинтетичният път не осигурява достатъчно аргинин и част от него трябва да се поема с храната. Източниците на аргинин са животински и растителни протеини, като пуешко, пилешко, телешко, свинско, риба, бобови растения (соя, фъстъци нахут), съдържа се също в ядките и шоколада, млечните продукти, овеса и кокосовите орехи.

Страдащите от вирусни инфекции, като херпес, не трябва да взимат допълнително L-аргинин, тъй като той стимулира растежа на някои вируси. Добавките с аргинин трябва да се избягват от бременни и кърмещи жени, тъй като все още няма достатъчно данни от опити как би им се отразил. При свръхдоза е възможно да се появат диария, обща слабост и гадене.

С особено внимание трябва да приемате аргинин, ако сте с ниско кръвно налягане или наскоро сте претърпели инфаркт, а също и ако вземате следните лекарства: ибупрофен, органични нитрати, силденафил цитрат, противозачатъчни и/или хормонални препарати.

Аргинин_paleofit.org

Пожелавам ви прекрасен ден!

Източници:

„Prescription for Nutritional Healing, Fifth Edition: A Practical A-to-Z Reference to Drug-Free Remedies Using Vitamins, Minerals, Her bs & Food Supplements“ – October 5, 2010

by Phyllis A. Balch CNC;

WebMD.com;

aminoacid-studies.com/amino-acids/arginine.html;

wikipedia.org

 

 

 

 

Написана от: Ваня Стоянова

Остави съобщение:

,

(по желание)

Няма коментари.