Напоследък открих доста интереси данни за терапията със студ и реших да се задълбоча малко по-сериозно по темата. Ако се поинтересувате малко по-подробно ще се сблъскате с всякакви теории и мнения по въпроса от това колко е полезна за имунитета, за сърцето и колко помага за намаляването на мазнините до коренно противоположни мнения, че е вредна и дори опасна.

Може лесно да си направите собствен опит и да натрупате лични впечатления, трябва ви само малко воля, за да се задържите няколко минути под ледената струя на душа. Аз вече повече от месец експериментирам с вземането на студен душ поне веднъж дневно, но личното ми мнение ще споделя в края на статията. А сега нека ви разкажа за ползите и опасностите на така наречената „студена терапия“.
1. Помага ни да отслабнем

Излагането на студ активира производството на уникален вид мастна тъкан наречена „кафява мазнина“. Преди да продължа, ще направя малко пояснение за този вид тъкан, за тези които не са запознати с нея. В човешкото тяло има поне два вида мазнини: бели адипозни мазнини и кафява адипозна тъкан (кафява мазнина). Обикновено разглеждаме като тлъстини имено белите адипозни мазнини (тези, които се натрупват по бедрата и около корема). Техните клетки, наречени адипоцити, се състоят от огромна капка мазнина с едно-единствено ядро.
Кафявата мазнина на практика е мазнина, която гори мазнини и като че ли се развива от същите стволови клетки като мускулните влакна. Клетките й се състоят от няколко капки мазнина, които са кафяви на цвят, защото съдържат много повече богати на желязо митохондрии. Кафявата мазнина помага в процеса на изхвърляне на излишните калории от тялото под формата на топлина. Този механизъм се наблюдава най-изразено при бебетата, тъй като те не могат да треперят толкова силно колкото възрастните, за да повишат телесната си температура те използват предимно кафявата мазнина. Чрез изгарянето на натрупаната енергия кафявата мазнина създава термогенеза (създаване на топлина) в тялото без то да трепери. И понеже тази енергия трябва да дойде от някъде, то при този процес се използват белите адипозни мазнини. Ето това е механизмът на процеса, при който мазнините горят мазнини.
Преди се е смятало, че кафявата мазнина изчезва при възрастните хора, но това всъщност не е така, тази тъкан се запазва при всички, най-много имаме в горната част на гърба и гърдите. За съжаление тя напълно липсва при затлъстелите хора. Изследвания показват, че излагането на студ, особено на частите от тялото, в които се съдържа тази тъкан предизвиква растежа й, което както вече разбрахме помага за изгарянето на мазнините и намаляването на килограмите.

За сажаление този процес трае само за периода , в който сме изложени на студ, затова и ще ви бъде много трудно и дискомфортно, ако разчитате да свалите мазнини само по този начин.

2. Повишава имунитета

Най-лесно можем да си докараме настинка, ако излезем на студа без да сме облечени подходящо, това безспорно е така, но само ако рязко се изложим на студ до степен на хипотермия. Ако обаче се изложим на студ само до точката на адаптация и впоследствие на възстановяване, всъщност само ще накара имунната си система да се засили и да бъде в готовност да се бори с неблагоприятните условия, в които може да попадне. Едно изследване показва, че хората, които са прекарали два часа при температура 5 градуса по Целзий имат по-високи нива на имунните клетки след експеримента.

Същият ефект има и плуването в студена вода и взимането на студен душ, безспорна е ползата от умереното периодично излагане на студ. Това разбира се трябва да се прави в разумни граници и да не се прекалява, защото ако прекалите настинката ви е в кърпа вързана.

3. Помага ни да се възстановим след тренировка

Широко разпространени в спорта са студените вани за възстановяване след тежка тренировка или налагането на леден компрес локално върху напрегнатия мускул. Студените компреси се прилагат толкова често, защото това е най-бързият, лесен, евтин и ефективен начин за възстановяване. И въпреки, че ледът няма да направи чудо, то със сигурност ще облекчи болката и ще намали възпалението в мускула.

Направен е интересен експеримент, който показва, че когато тренираме на ниски температури тялото ни се адаптира по-добре и успяваме да постигнем значително по-добри резултати, в сравнение с тренировка, която се провежда в комфортна за тялото температура. При тренировки на студено тялото ни изразходва и повече калории, защото освен работата, която извършваме то допълнително се бори да поддържа нормална температура като ни затопля. Ето и още една причина, която да ви мотивира зимата да прекарвате повече време навън.

4. Други ползи

Ето и още няколко доказани ползи от студената терапия: тя увеличава производството на тестостерон, така че е особено препоръчителна за мъжете.

Така нареченият „контрастен душ“ – редуването на топла и студена вода има положителен ефект върху кръвообръщението, има доста настоятелни твърдения, че тези душове премахват по някакъв начин токсините от тялото, но няма конкретни доказателства за това им качество.

Проучва се и връзката между студената терапия и борбата с депресията, но там също няма достатъчно данни, за да се твърди със сигурност, че помага. Доказана полза има за тонизирането и доброто настроение, няма нищо по-ободряващо от студения душ.

Опасности и рискове

Привържениците на студа са много, те обичат да правят невероятни експерименти и да стигат до ръба на възможностите си, такива са редица плувци в ледени води, туристи и авантюристи като Вим Хоф (Wim Hof) наречен „ледения човек“, известен с неговата техника за медитация, която му помага да оцелее продължително време на много ниска температура.

Но нека да отбележим какви са рисковете за останалите от нас. Най-голямата опасност е хипотермията, тя е изключително коварна, защото дори когато вече сме в това състояние е много трудно да разберем, че сме в опасност. Данни показват, че температура на водата по-ниска от 16 градуса по Целзий (а на въздуха под 0 градуса по Целзий) може да бъде смъртоносна за нас, а най-лошото е че мозъкът ни не го отчита като застрашаващо живота състояние и ние дори няма да осъзнаем в каква опасност се намираме.

Това е и най-голямата опсаност, която дебне хората решили да докажат какви смелчаци са хвърляйки се зимата в реката. Друго опасно състояние е т. нар. „рефлексна потапяне“, когато хвърляйки се в студен басейн/вана/душ започваме да дишаме накъсано, това може да се окаже наистина опасано за хора, които имат сърдечни проблеми. Това състояние може да се избегне, ако постепенно се потопим във водата или постепенно намаляваме температурата на душа.

Друг, макар и рядко срещан риск е получаването на рани от излагането на студ, това състояние е по-често срещано на полярните ширини, но има документирани случаи на появата на такира рани и при провеждане на студена терапия. Така че, ако и вашата кожа става прекалено чувствителна и се разранява, то студената терапия не е за вас.

В заключение мога да кажа, че студената терапия попада в категорията теории „интересни, но не магически“. Връзката й с кафявата адипозна тъкан е наистина нещо което тепърва ще се доказва и развива, наблюдава се засилен интерес в тази област. Повишаването на имунитета и по-бързото възстановяване на мускулите след тренировка са отдавна доказани, а в борбата с депресията и хормоналната реакция на организма има още какво да се изследва.

От личен опит мога да кажа, че ефектът при мен е едно общо тонизиране, бодрост и добро настроение, а също и нещо което е изключително важно – каляване на волята, защото повярвайте ми секундите докато очаквам студената вода да ме докосне са си истинско изпитание.

Аз практикувам студен душ, това за мен е най-безболезнения и контролируем вид студена терапия, защото можеш просто да направиш крачка в страни или да спреш душа. А ето и как действам, в края на душа пускам студена вода и оставам под струята около 1-2 минути, започнете с хладка вода и постепенно намалявайте градусите докато може да издържите (след седмица-две ще издържате доста по-дълго време на по-ниска температура), друго много важно нещо е да не си изстудявате главата, нека водата тече от врата надолу, защото иначе е много лесно да настинете.

Няма нищо-по освежаващо сутрин от студения душ, той ще ви гарантира добро настроение и тонус през целия ден, а също така е бърз, лесен и достъпен.

ice-bath-benefits

Пожелавам ви прекрасен ден!

 

 

 

Написана от: Ваня Стоянова

Остави съобщение:

,

(по желание)

Няма коментари.