Хората непрекъснато са в търсене на перфектната диета и с течение на времето изпробват какво ли не, докато някой ден не открият тяхната си диета или може би е по-правилно да кажем докато един ден не проумеят, че диетите не вършат работа, а това което е устойчиво и работи е цялостното преосмисляне и разбиране на храненето. Но докато се стигне до този момент обикновено е необходимо да извървим дълъг път.

И така, ако все пак сте решили да спазвате конкретна диета, вижте за какво да внимавате,

Ако изпитвате постоянен глад за определена храна

Когато започнем да се ограничаваме и избягваме определени храни, които са присъствали ежедневно в менюто ни е нормално през първите дни да ни липсват и да чувстваме дискомфорт, но с течение на времето тези желания изчезват. Ако обаче режимът на който сте се подложили е твърде строг и драстично сте намалили количеството на храната, когато мисълта за храни и то особено вредни като захар и тестени сладкиши стане обсебваща. Това е така, защото сте подложили тялото си на нещо непосилно и е въпрос на време да се изкушите да си хапнете нещо забранено, а често след първата хапка си казвате, како пък толкова ще започна отново от утре и се натъпквате до насита с вредна храна и така се качвате на една доста неприятна въртележка задвижвана от недоволство, самообвинения, изкушения и самонаказания.

Всичко това може лесно да се избегне, ако не се хвърляте на безумни диети, които ви държат седмици на 500-600 калории, ако се интересувате дори и малко от здравето си, едва ли бихте се подложили на подобно безумие. Ако все пак си мислите, че диетата, която спазвате е донякъде балансирана, но въпреки това имате натрапчиви мисли за шоколад или чипс, то това е сигурен знак, че нещо не е наред, помислете си дали не гладувате и ако не е така, се опитайте да намерите здравословна домашна алтернатива на това, което ви се яде, така поне в момент на слабост няма да се изкушите да се натъпчете с нещо вредно.

Ако единственото, което има значение са свалените килограми

В началото на всяка диета, особено ако до този момент сте се хранили безразборно, има един прекрасен период когато килограмите летят надолу, още през първите една-две седмици нещата вървят чудесно. Вие сте щастливи и мотивирани, макар и леко отпаднали виждате резултатите и това ви помага да продължавате да сте все така стриктни. Но за съжаление идва момента в който кантара се заковава на едно място, вие строго спазвате всичко, но стрелката не помръдва и с грам, а дори и леко качвате – е как е сега? Дали ще продължите да сте все така положително настроени или просто ще обявите режима, за неработещ и ще му отпуснете края. Истината е че кантара, разбира се има своето място в измерването на успеха, но аз предпочитам метъра, обиколките ни много по-точно показват свалените мазнини отколкото кантара. Да не говорим, че и първите свалени килограми са преди всичко вода, особено при жените теглото варира с до няколко килограма в зависимост в кой период от месеца се претеглят, така че съвета ми е към всички жени – мерете се по едно и също време веднъж седмично, не повече, не се вманиачавайте, като се мерите по три пъти на ден, това би ви пратило в една крайност от която трудно се излиза. Друг добър помощник за отбелязване на видимите резултати е снимката, снимайте се веднъж седмично и така най-ясно ще забележите разликата. И отново ви напомням да не се вманиачавате в измерването и премерването, защото това не води до нищо добро.

И последно, поставяйте си реални цели

Много е хубаво когато сме се решили на промяна и сме се спрели на разумен режим на хранене, но нещото което може да ни провали са нереалните ни очаквания. Няма как да не сме спортували нищо до този момент, да имаме висок процент мазнини и да искаме след шест месеца да изглеждаме като фитнес модел – да разбира се, че ще постигнем много добри резултати за тези месеци, но едва ли резултата напълно ще отговаря на очакванията ни. Добре е да сме амбициозни и да се целим високо, но все пак трябва да сме стъпили в реалността. Затова погледнете обективно на положенето в кото сте, бъдете честни за възможностите си и за цената, която сте готови да платите, ако сте наясно с всичко това нещата със сигурност ще проработят.

Накрая отново ще кажа, че най-добрият хранителен режим е този, който ще може да спазвате в продължение на месеци и години, ще ви кара да се чувствате добре и ще имате достатъчно енергия да се радвате на здравето и живота. Всичко останало, което е със срок две седмици, 30 или 90 дни е пълна загуба на време, нерви и ще навреди сериозно на здравето ви.

Бъдете разумни!

 

 

Пожелавам ви прекрасен ден!

Написана от: Ваня Стоянова

Остави съобщение:

,

(по желание)

Няма коментари.