Всички зеленолистни зеленчуци са много полезни и трябва да се консумират ежедневно.

Но защо, кое е нещото, което прави спанака, кейла и всички зеленолистни зеленчуци, толкова добра храна за тялото ни. Едно от най-полезните вещества, което се намира във всички зелени растения е хлорофилът и тъкмо за него ще ви разкажа в настоящата статия.
Името му идва от гръцките думи χλωρός „зелено“ и φύλλον „лист“. Хлорофилът е от съществено значение за фотосинтезата, което позволява на растенията да абсорбират енергия от светлината.
Молекулите на хлорофил са специално подредени около и във фотосистемите, които са вградени в тилакоидните мембрани на хлоропласти. Във фотосистемите на зелените растения съществуват два вида хлорофил: хлорофил а и б.

Хлорофилът е хлорен пигмент, който е структурно подобен и произведен по същия метаболитен път като другите пигменти на порфирина, като хема. В центъра на хлорния пръстен е магнезиевият йон, това е открито през 1906 г., тогава и за първи път магнезият е открит в жива тъкан.
Хлорофилът може да се открие във всички зелени растения. Това включва зеленолистни зеленчуци и други зеленчуци, които обикновено ядем, плюс някои видове водорасли и бактерии.
Вероятно знаете, че растенията не могат да живеят без хлорофил, но може би се чудите каква полза от хлорофила има за хората. Хлорофилът е свързан с предотвратяването образуването на естествени ракови клетки. бБлокира канцерогенните ефекти в тялото и предпазва ДНК от увреждане, причинено от токсични плесени като афлатоксин.
Дефиницията на хлорофила е зеленото вещество в растенията, което прави възможно храната да бъде направена от въглероден диоксид и вода. Както споменахме, в природата има две основни форми на хлорофил: хлорофил-а и хлорофила-б. Има малка разлика между двата вида, основно, че всеки абсорбира светлината от слънцето при малко по-различни дължини на вълните.

При естествените растения, съдържащи хлорофил, има съотношение 3: 1 хлорофил-а (синкаво-черно твърдо вещество) към холорфофил-б (тъмно зелено твърдо вещество), които работят заедно, за да отразяват тъмнозеления пигмент.
Растенията и водораслите използват хлорофил, за да улавят светлината от слънцето, което е необходимо за фотосинтезата, поради което хлорофилът се смята за „хелат“.

Хлорофилът се смята за единствения най-важен хелатор, открит в природата, тъй като дава енергия на растенията, които след това дават енергия на нас.

Хлорофилът-а и хлорофил-б са мастноразтворими, което означава, че те няма да се разтварят във вода и се абсорбират най-добре от храносмилателната система, когато се консумират с малко количество мазнини.
На молекулярно ниво структурата на хлорофила е много подобна на хема, която е част от хемоглобина в човешката кръв. Хемоглобинът носи кислород към белите дробове и други дихателни повърхности, които се освобождават в тъканите в тялото.
Основната причина, поради която хлорофилът се счита за суперхрана, е поради силните си антиоксидантни и противоракови ефекти. Хлорофилът е от полза за имунната система, защото може да образува плътни молекулярни връзки с определени химикали. Те допринасят за окисляването причинявайки увреждания и заболявания като рак или чернодробно заболяване. Те се наричат ​​прокарциногенни вещества и някои от видовете, които хлорофилът може да помогне за блокирането, включват:

Токсини, открити в месото, приготвено при висока температура;

Токсини, причинени от храна, включително афлатоксин-В1, вид гъбичка, открита в много зърнени и бобови култури, като царевица, фъстъци и соя;

UV светлина, която може да причини увреждане на кожата

Установено е, че хлорофилът от свежи зеленолистни има мощни противовъзпалителни действия срещу опасни бактерии и други токсини в околната среда. Той помага да се изключи провъзпалителния цитокин, наречен липополизахарид-индуциран TNF-a. Това го прави перспективна терапевтична възможност за възпаление и свързани хронични заболявания, които конвенционалната медицина не успява да контролира.

Друга голяма полза от хлорофила е, че спомага за загубата на тегло чрез контролиране на апетитните хормони и подобряване на рисковите фактори, свързани със затлъстяването, без многото странични ефекти на повечето търговски добавки за отслабване.

В следващата статия ще ви запозная с най-добрите източници на хлорофил и ще ви разкажа за още няколко ползи от употребата на това полезно вещество.

 

Пожелавам ви прекрасен ден!

Написана от: Ваня Стоянова

Остави съобщение:

,

(по желание)

Няма коментари.