Питали ли сте се какво представляват аминокиселините, едва ли има някой, който да не е чувал за тях, но знаем ли достатъчно. В няколко поредни статии ще разгледаме техните свойства и видове, но първо нека да започнем с основното, какво представляват аминокиселините.

Аминокиселините са химическите еденици, които изграждат белтъчините. Те са крайният продукт на белтъчното разграждане (хидролиза). Аминокиселините съдържат около 16 % азот, с което се различават от другите две основни групи хранителни вещества – захарите и мастните киселини, които не съдържат азот.

За да разберем в пълнота значението на аминокиселините е важно първо да знаем каква роля имат белтъчините за живата природа. Белтъчините са нужни за растежа и развитието на тялото, те снабдяват организма с енергия, необходима за производството на хормони, антитела, ензими и тъкани. Помагат и за поддържането на необходимото алкално-киселинно равновесие в тялото.

Белтъчините изграждат структурата на всеки жив организъм, след водата те съставляват най-голяма част от телесното ни тегло. В организма ни от белтъчини са изградени мускулите, сухожилията, косата, ноктите, органите, жлезите, те са необходими и за растежа на костите.

Белтъчините представляват вериги от аминокиселини, свързани помежду си, всеки отделен вид белтък се изгражда от специфична група аминокиселини, подредени по специфичен химичен начин. Присъствието на точно определени аминокиселини и начинът на свързване в определена последователност помежду им придават уникалните свойства на белтъчините изграждащи различен вид тъкани. Всеки белтък в тялото отговаря за определена нужда – белтъчините не са взамозаменими.

Освен аминокиселините, които влизат в състава на белтъците има и други, които изпълняват важни метаболитни функции. Някои действат като невротрансмитери – необходими са за получаване и изпращане на съобщения до мозъка. От аминокиселините зависи усвояването на витамините и минералите в организма. Докато в тялото не присъства необходимата аминокиселина, абсорбираните от тяото витамини и минерали не са ефикасни, например ниското ниво на аминокиселината тирозин води до недостиг на желязо.

Известни са около 28 аминокиселини, които комбинирайки се по различен начин създават стотици видове белтъчини, които присъстват във всеки жив организъм. В черния ни дроб се произвеждат около 80 % от необходимите ни аминокиселини. Останалите 20 % си набавяме чрез храната. По този признак аминокиселините се разделят на две групи: заменими (неесенциални) – тези, които се произвеждат в организма и незаменими (есенциални) – останалите, които трябва да си набавяме с храната.

Процесите на съединяване на аминокиселините за производството на белтъчини и на разграждането на белтъчини до отделни аминокиселини за нуждите на организма са непрекъснати. Когато в организма има нужда от по-голямо количество ензимни продукти, се произвеждат повече ензимни белтъчини, когато има нужда от повече клетки, тялото произвежда повече белтъчини необходими за изграждането на повече клетки. По този начин се произвеждат белтъчини според специфичните нужди на организма, ако в тялото се изтощят част от резервите есенциални аминокиселини, той няма да бъде в състояние да произвежда белтъчините, за които се изисква наличието на тези аминокиселини. Ако липсва дори само една аминокиселина, тялото не може да продължи синтеза на определен вид белтък. Това води до отрицателен азотен баланс – състояние при което организма отделя повече азот, отколкото усвоява. Освен това, за да могат другите аминокиселини да се оползотворят, всички есенциални аминокиселини трябва да присъстват едновременно в диетата иначе тялото запазва отрицателният азотен баланс. Загубата на жизненоважни белтъчини от тялото предизвиква заболявания вариращи от нарушения в храносмилането да развитието на депресия и спиране на растежа.

Много са факторите допринасящи за недостига на незаменимите аминокиселини в организма, дори и при добре балансирана диета може да се наблюдава такъв недостиг, причините за това може да са в намалената абсорбация, травмите, стресът, използването на лекарства, напредването на възрастта или нарушеното равновесие между други хранителни вещества. Недостига на витамини и минерали, особено на витамините C и B6 може сериозно да наруши абсорбацията на аминокиселини в организма.

В следващата статия ще разкажа по-подробно за есенциалните аминокиселини.

Пожелавам ви прекрасен ден!

Whole-Foods-Protein-Sources-500x332

 

Източници:

„Prescription for Nutritional Healing, Fifth Edition: A Practical A-to-Z Reference to Drug-Free Remedies Using Vitamins, Minerals, Her bs & Food Supplements“ – October 5, 2010

by Phyllis A. Balch CNC

„Биохимия“ от проф. Гачев и доц. Джарова – София 2011

wikipedia.org

 

Написана от: Ваня Стоянова

Остави съобщение:

,

(по желание)

Няма коментари.