С приближаването на лятото залата, която посещавам започна да се пълни с все повече хора, които търсят кратки и лесни пътища към мечтаното тяло. Все по-често се говори за диети, добавки и програми гарантиращи почти незабавни резултати и се започва едно напъване, глад и претрениране, часове подскачане и тичане… Залата се зарежда с една трескавост и желание да се постигне всичко сега-веднага, или най-късно до морето, до бала или до някое друго предстоящо събитие, но не по-късно от месец-два…

Истината е че бърз начин разбира се има, но трябва да сте абсолютно наясно с цената, която ще ви струва, а тя е здравето. Ако суетата е по-важна от здравето, то тогава се заредете с достатъчно воля, стиснете зъби за няколко месеца до въпросното събитие  и ще успеете, но разбира се след това трябва да знаете, че когато дойде време да си платите сметката за този бърз резултат природата е безкомпромисен кредитор, щом сте сключили сделката рано или късно ще трябва да си платите и то с лихвите, а нали не забавихте каква е цената – да точно така, здравето ви. За съжаление така стоят нещата, няма как да изградите нещо здраво и масивно, без да имате солидна основа, а всичко това изисква време, търпение и постоянство, които не се изчерпват с няколко месеца лишение и мъчение, последвани от отчаяние и депресия.

720x405-GettyImages-56443260

Самата аз години се возих на същата въртележка, спазвайки драстични диети и правейки монотонно кардио до пълно изтощение без да виждам реални резултати дори и след месеци, това ме съсипваше физически и психически, рано или късно се предавах (защото гладът винаги побеждава волята) и се отказвах напълно отдавайки се на лакомията си и преяждах с нездравословни храни, после се чувствах страшно нещастна и депресирана, събирах сили и отново започвах поредният глад и безкрайното кардио и така цикълът се затваряше и отново се завърташе всичко отначало… Отне ми наистина много време, за да си дам сметка, че цялото това нещо е сбъркано и че нямам сили да продължавам така, когато реших, че най-големият приоритет за мен е здравето всичко се промени. Най-накрая проумях, че животът е цялост и не трябва да го деля на парчета, че няма никакъв смисъл да се измъчвам и да търся мигновен резултат, разбрах че трябва да положа много труд, ден след ден, че здравето е най-важното, то е онази основа върху, която се гради атлетичното и красиво тяло. И така година след година продължавам да тренирам, да се храня добре и да виждам резултатите, които наистина идват по-бавно отколкото ми се иска понякога, но са трайни и цялото търпение и усилия си заслужават.

Всяко момиче, което за първи път стъпва в зала и смело заявява, че иска за месец (най-много!) да влезе в супер форма, като някой нашумял фитнес модел ме кара тъжно да се усмихвам, защото знам, че тази амбицирана девойка ще напусне залата след месец (най-много) и ще обяви на всички, че това просто не работи, че трябва да има друг начин и т. н.

Вземайки решение да влезете във форма първо трябва да си изясните какви са мотивите ви и ако те са смислени, трябва да си дадете ясна сметка колко време сте живели по определен начин и колко решения, които сте взели са ви довели до състоянието в което се намирате в момента. Бъдете честни, помислете си колко часа седите пред компютъра или на дивана, колко се движите, колко вредни харни похапвате, какви нездравословни навици имате, колко време почивате, всичко това до голяма степен определя настоящата ви форма. Вие прекрачвате за първи път прага на фитнеса в тялото ви, което е резултат на целия ви досегашен живот, нали не мислите, че е реално да постигнете главозамайващи резултати за месец, замислете се какъв процент от времето е този месец от целият ви живот и ще ви стане ясно колко наивни са подобни твърдения. След като си изясните тези неща идва времето да направите избор дали да продължавате както досега или наистина искате да се промените, вече знаейки, че за истинските неща трябва да се полага много труд и да се заредите с много търпение, да не се отказвате ден след ден, знаейки че резултатите са въпрос на време и на постоянство.

Иска ми се все повече хора да си дадaт ясна сметка, че най-важното нещо е здравето, а то до голяма степен зависи от нас, от изборите които правим и начина на живот, който избираме. Действията (или бездействията) в този момент – днес ще дадaт своите плодове в близкото ни бъдеще и какви ще бъдат те зависи изцяло от нас…

Ей такива мисли ми се въртят в главата, наблюдавайки отказващи се млади дами, които предпочитат да гладуват до пълна изнемога вместо да се поинтересуват малко по-задълбочено, кое как работи да се въоръжат с търпение и да си дадът повече време за постигане на желаните резултати. Вече поне достъпна информаия има навсякъде, така че не намирам извинения за подобно отношение към себе си.

И понеже не ми се иска да завършвам негативно държа да отбележа, че на фона на болшинството кардио зайчета вече се появяват и сериозно трениращи, които отлично знаят как да се движат, да почиват и да се хранят.

Пожелавам ви прекрасен ден!

crossfit

 

 

Написана от: Ваня Стоянова

Може и да харесате също:
Нека изчистим – ден 1За ранното ставане

Остави съобщение:

,

(по желание)

Няма коментари.