Днес ми се иска да обърна малко повече внимание на онази движеща сила, която ни дърпа напред и ни води по пътя на успеха, а имено мотивацията.

Ежедневно се срещам с хора, които знаят какво точно искат, но все не успяват да постигнат желаната цел. На мен също ми отне години лутане и връщане назад докато успях да се справя със слабостите си. Истината е че здравословният начин на живот е избор, който правим всеки ден и час. Всички ние имаме моменти когато ни идва да зарежем всичко, да си останем вкъщи пред телевизора, да пропуснем тренировка или да си хапнем от любимата си вредна храна. Всъщност в това няма нищо лошо, дори може да е добре чисто психически, стига обаче подобни наши действия (или бездействия) да са изключения, а не връщане към старите навици.

Понякога е трудно да намериш сили и да продължиш по избрания път, лесно е да седиш на дивана и да си поръчваш храна. Трудно е да станеш рано, да тренираш, да си сготвиш сам храната. Най-трудно е да се мобилизираш разбира се в началото, защото когато още нямаме изградени добри навици вероятността да останем приковани към дивана е много по-голяма. След време, когато сме изградили една добра основа и сме превърнали здравословния живот в ежедневие става много по-лесно да се придържаме към него, всичко е въпрос на добра организация и разбира се малко воля. Всеки, който е намирал сили да пребори себе си в онези слаби моменти знае колко сладко е чувството след такава тренировка, знае че усилието да излезе навън или да стигне до залата си заслужава. Ако не се поддадем на настоящият импулс да хапнем нещо вредно или да зарежем всичко и да мързелуваме, ако си дадем малко време и помислим, това желание ще изчезне или поне ще можем да се овладеем.

Истината е че всичко което правим е въпрос на наш собствен избор, ние сме тези, които решават как ще живеят, отговорността, затова че не постигаме целите си също е наша, не може никой да виним, че сме преяли или сме се успали или че сме решили да си губим времето вместо да го използваме за да се развиваме – изборът си е наш.

Моята рецепта за борба със слабостите е да направя нещо различно, ако ми е омръзнала дадена програма и не намирам смисъл и мотивация да направя дадена тренировка, аз просто я заменям с нещо което обичам, или нещо което правя рядко. Например, ако по план трябва да правя силова тренировка, а аз се чувствам изморена или просто не във форма, вместо да си стоя вкъщи излизам да потичам, или правя йога, или избирам да правя нещо, любимо в залата. Опитвам се да разчупя рутината и да направя нещо ново и различно, което ще ми помогне на следващия ден отново да сим на линия и да продължа да си тренирам според плана. По същия начин е и с храненето, ако нещо ми е омръзнало, го заменям веднага с друго – експериментирам с различни рецепти, добавям нова подправка и така разнообразявайки вкуса успявам да се удържа да не се нахвърля на нещо вредно.

Когато имате ясна цел и искате да постигнете конкретен резултат, трябва да откриете правилния път и да не се отклонявате от него, само така ще реализирате мечтите си.

Толкова много хора искат да са здрави, да изглеждат добре, да са в отлична форма, но реално не правят това което е необходимо, за да го постигнат. Не забравяйте, че действията ни трябва да съответстват на нашите цели.

И накрая искам да завърша с думите на Ерик Ортън:

„Дисциплинираността ни кара да се чувстваме добре, а това ни дава още повече енергия. Ироничното е, че именно удоволствията и удобствата, които толкова ни е страх да не изгубим, в крайна сметка ни правят нещастни“

Така, че станете от дивана и действайте!

Flex arms, stretch legs, turn heads

Пожелавам ви прекрасен ден!

Написана от: Ваня Стоянова

Може и да харесате също:
Петъчни мисли - за скептиците и циницитеПетъчни мисли – за новогодишните обещания

Остави съобщение:

,

(по желание)

Няма коментари.