Има няколко типа поведение, които могат да бъдат опасни не само за жената, а и за бъдещото й дете. Най-често срещаното е когато се забременее „случайно“, това обикновено се случва на по-млади жени, няма да се спирам на психологията и семейния им статус тук, (статията е за храненето и ще се опитам да не надхвърля разумните рамки, разводнявайки я излишно), та тази (бивша) девойка, е забременяла, не че не е искала или нещо подобно, но просто не било планувано. И така, тя е бременна и имала девет месеца да се подготви, нали така ни била устроила природата, но дали се е замислила че е трябвало да започне да се подготвя поне шест месеца преди да пристъпи към опитите и не само тя, а и бъдещият татко, който почти винаги напълно отсъства от тази подготовка, дори когато бебето е планирано. Изумява ме факта, че в 99% от случаите бащата не спира дори алкохола и цигарите преди да започнат опитите за бебе, тук няма да се спирам подробно и на този проблем, но искам дебело да подчертая, че здравето на бъдещото бебе не е само и единствено грижа на майката, както за съжаление се приема в нашето все още патриархално общество.

Но нека се върнем на бременната девойка (знам, че това е оксиморон, но ми стана любим и ще продължа да го употребявам), която със сигурност вече е закъсняла поне с набавянето на фолиева киселина за здравето на бебето си, но това е най-малкият проблем. Тя в първият момент е шокирана, вероятно не се чувства особено добре, купува си всякаква възможна литература и започва да чете, за да проумее какво точно се случва с нея (и това в най-добрият случай), разбира се веднага след като е узнала добрата новина (което може да е било и след почти два месеца) е спряла цигарите, алкохола и кафето, за това поне се знае че е опасно и никоя жена с искрица разум не би увредила съзнателно детето си. Но ето, че първите месеци са минали, гаденето е в историята и сега тя започва да хапва за двама, но не каквото и да е, а предимно сладки и тестени неща, защото нали, ако ти се прияде нещо то не бива да лишаваш детето и другите най-разни нездрави древни вярвания. Та хапва си девойката без ограничения, трудно й е да се движи, пък нали и освен ходенето друго не бива да прави, според същите нелепи вярваня, докато в един момент с ужас установява, че е качила трийсетина килограма. Съответно започва да се тревожи и е объркана, защото нали трябва да продължи да се храни за двама, че иначе бебето ще гладува, споделя с майка си, която нежно я успокоява като й казва, че докато е била бременна с нея била качила 35 килограма…

Не ме разбирайте погрешно, не искам никого да соча с пръст или да съдя, просто ми се иска да кажа, че има алтернатива на цялото това нездраво нещо. Ако мъничко помислим, ако започнем да живеем осъзнато и се погрижим за здравето си, то със сигурност ще можем да изкараме една здрава и щастлива бременност.

Дебело ще подчертая, че тази мама от горепосочения пример най-вероятно ще има напълно здраво бебе, поради простата причина, че бебетата извличат липсващите им хранителни вещества директно от организма на майката, така че ако жената не поеме някакви токсични и опасни вещества, бебето със сигурност ще бъде здраво.

Тук няма да се спирам върху храненето на бебето, за това ще пиша конкретно, не случайно статията е озаглавена храненето на майката, та за бебето – добре, то се ражда здраво, но майката дали ще има същия късмет, едва ли. Ако не се е грижила с какво се храни, ако се е обездвижила и е сериозно позатлъстяла, няма как да е в цветущо здраве. А оттук я чака цяла година безсъние и стрес и вместо през тези девет месеца да е подготвила тялото си за истинското изпитание, а именно раждането и годината след него, тя се е докарала до ръба много преди това. Не казвам, че няма връщане от това състояние – напротив, казвам че понякога от незнание и нехайност можем здраво да си вгорчим живота.

За мамите всезнайки – друга не по-малко дразнеща и опасна (за себе си и околните) група ще пиша в следващата публикация.

 

Прекрасен ден!

Написана от: Ваня Стоянова

Може и да харесате също:
Петъчни мисли - за скептиците и циницитеПетъчни мисли – за новогодишните обещания

Остави съобщение:

,

(по желание)

Няма коментари.