Преди месец бях предизвикана да спра да пия кафе, просто ей-така от днес за утре, речено-сторено признавам си, че инатът беше основния ми мотиватор в началото. Преди всичко искам да отбележа, че аз наистина обичам кафето, обичам аромата, вкуса и бодростта, която ми дава, обичам черно горчиво кафе рано сутрин и дълго кафе с пухкава пяна следобед, обичам го под всички форми и видове, така че отказът му не беше никак лесен за мен.

Първата седмица, особено първите три дни се чувствах определено сънлива, без енергия и леко поизнервена, искаше ми се само да се свия на кравай под пухена завивка и така да изкарам седмицата, всичко друго ме изнервяше и ме караше да мрънкам и да се прозявам. Трудно се съсредоточавах и ми трябваше воля, за да извършвам нормалните си дейности. Тогава си дадох ясна сметка, че може би съм била мъничко пристрастена, към края на седмицата вече се събуждах нормално, нощният ми сън се подобри значително и като цяло станах доста по-спокойна. Започнах сутрин да се наслаждавам на ароматна чаша какао и преоткрих любовта си към билковите чайове, които пия без ограничение през целия ден. И така на втората седмица вече кафето не ми липсваше по никакъв начин и така е до днес, може би имаше два или три случая, когато усетих аромата на кафе и ми се прииска да си взема, но лесно се овладях и това беше, така е и до днес.

Не ме разбирайте погрешно нямам намерение никога повече да не вкусвам кафе, но съм решила да му се наслаждавам веднъж или два пъти в седмицата и то само, ако ми се прииска, вече премахнах навика сутрините ми да започват с кафе, защото разбрах, че наистина има някакъв пристрастяващ ефект и колкото и да е слаб, аз предпочитам да не робувам на подобни дори и малки зависимости.

Какво беше интересното в случая, това че отказах кафето ме направи много по-уверена в себе си и катализира редица промени, които все отлагах. Някак си това ме накара да разбера колко лесно е да се отървеш от даден навик, например спрях изцяло вредната храна, която преди си позволявах веднъж седмично, открих че това е нещо което не искам повече в живота си. Спрях телевизията, която малко по малко се бе превърнала в натоварващ фон вкъщи, това веднага ми освободи време, което ми даде възможност да прочета и изгледам нещата, които наистина ме интересуваха и т.н.

Мисля си колко е важно да направим една малка крачка в желаната от нас посока, едно наглед незначително действие може да катализира големи промени.

Предизвиквам ви, помислете какво искате да промените, да спрете да пушите, да спрете алкохола, да спрете телевизията…, вие най-добре си знаете какво е това нещо, проявете воля и го направете, а резултата ще бъде далеч по-добър от очакваното – гарантирам ви!

Прекрасен ден!

Написана от: Ваня Стоянова

Може и да харесате също:
За храната и настроениетоПетъчни мисли - за скептиците и циниците

Остави съобщение:

,

(по желание)

Няма коментари.