Но около изборите се замислих за личните ни избори, които правим ежедневно, всеки ден ние гласуваме доверие на определен производител и на определени марки, разрешаваме им да влязат в дома ни, поставяме ги в чинията си, а от там и в тялото си. Дали се замисляме особено какво точно консумираме и защо го правим, защото всеки път когато поставяме нещо в пазарската си кошница ние гласуваме за определена компания, знаем ли  кой стои зад лъскавите опаковки на любимите ни продукти. Забелязала съм, че масово хората не се замислят толкова за това, мнозинството се интересуват дали продукта е вкусен/евтин/качествен или още куп неща, но не и кой и какво стои зад марката.

Всъщност някога и аз не обръщах внимание на това, но по време на вегетарианския ми период тези неща придобиха голямо значение за мен. От години следя кои компании правят опити върху животни и всячески ги избягвам, не нося нищо направено от кожа и се опитвам да съм максимално етична в избора си на всички стоки, които влизат в дома ми.

Навсякъде може да се намери информация за производителя, а ако такава липсва просто не купувам от този продукт и така си спестявам неприятните изненади.

От няколко дни из пространството циркулира новината, че имало ГМО съставки в някои продукти като майонеза, кетчуп, шоколадови десерти, бебешки храни, шоколад и още няколко продукта, които според информацията присъствали „на всяка трапеза“. Хм…, първо подобен род продукти не присъстват на моята трапеза, а и на трапезата на повечето ми близки, така че тази новина, първо за мен не беше новина, понеже от много време ми е известно кои продукти са потенциално опасни (като царевицата и соята), а също и кои марки са съмнителни, така че тази информация по никакъв начин не ме притесни.

Да, разбира се че е опасно на пазара да циркулират храни на чиито етикети не е обозначено, че имат ГМО съставки, но ако си информиран и се интересуваш какво точно консумираш не мисля че ще се изложиш на някаква опасност.

gmo-companies-and-subsidaries

Ето тези компании например активно се борят, за да не обозначават на етикетите си ГМО съставки – колко от тях, кажете ми, има в кварталния магазин и колко от тях присъстват на вашата трапеза. Така че на пазара ни отдавна са навлезли тези продукти, а дали ги купуваме си е наша отговорност.

Не ме разбирайте погрешно, нямам намерение да обвинявам или защитавам ГМО продуктите и различните производители, за мен най-важното като потребител е да мога да направя информиран избор.

Напълно съм съгласна, че трябва да се говори по тази тема и да се назовават тези марки и производители, за да стигне тази информация до всички потребители. Но това е едната страна на нещата, другата по-важна част е личната отговорност, да знаеш какво точно купуваш, да се интересуваш и да правиш съзнателен избор, за всичко – за храната, която консумираш, за козметиката, препаратите, мебелите, а същото се отнася и за медиите от които се информираш, книгите които четеш, музиката която слушаш и изобщо за всичко, трябва да правим съзнателен избор за всичко което допускаме в живота си, според мен само така ще създадем един по-добър свят…

Малко се отнесох, но има неща които ме вбесяват, например снимка на бебе, което цялото е покрито с червени петна (явно от ужасен обрив), снимката е публикувана от майка му, която е толкова възмутена от това, че детето й е натровено от … царевични пръчици, ама извинявайте моля ви, как може да ви хрумне да „храните“ детето си с подобно нещо?! И най-възмутителното в случая е че жената не намира никаква вина в себе си, а обвинява само производителя на тази отрова (не искам да навлизам в дебрите на детското хранене, че ми е много болна тема, може би някога ще се насиля да пиша по нея). За мен това е изключително сбъркана реакция, как може ти да си толкова пасивен, апатичен и незаинтересован по отношение на това с какво се храниш, не само ти, но и какво буташ в устата на детето си?!

И понеже не искам да завършвам песимистично държа да отбележа, че за моя радост все повече хора започват да търсят качествени стоки, по този начин подпомагаме местните и отговорни производители и така малко по малко ежедневно, чрез избора си ние променяме света!

farmers-market

 

Пожелавам ви прекрасен ден!

Написана от: Ваня Стоянова

Може и да харесате също:
За храната и настроениетоПетъчни мисли - за скептиците и циниците

Остави съобщение:

,

(по желание)

Няма коментари.