Проблемът е, че имаме в залата едно момиче, което… как да се изразя по-тактично…, ами замърсява въздуха до степен да ти призлее, от където мине просто е невъзможно да стоиш, а какво остава да тренираш…

Ситуацията е много деликатна, явно за всички, тъй като все още никой не се е осмелил да повдигне въпроса, просто всички се изпаряваме от пътя й и в нейния сектор на залата рядко се задържа по някой смелчага.

Това ме провокира да напиша и тази статия, в която ще посоча няколко неприятни неща до които може да доведе спестения душ след тренировка, ето ги и тях,

Неприятна миризма – Ако сте тренирали наистина интензивно и сте се изпотили – това е чудесно, но ако не си вземете душ и не отмиете потта от кожата си това може да доведе до неприятна миризма на тялото ви. Повечето хора не знаят, че самата пот обикновено няма мирис, неприятната миризма се получава след време, ако потта не се отмие от кожата, тя започва да си взаимодейства с флората по кожата и ние започваме да излъчваме неприятна миризма. Един душ веднага след тренировка ще предотврати тази нежелана от нас и околните ситуация.

Увеличаване броя на бактериите – Липсата на душ след като обилно сме се потили води до натрупване на бактерии, които освен, че ни карат да миришем също така са потенциално опасни за здравето. Когато бактериите върху кожата ни усвоят съдържанието на потта ни, те започват да произвеждат странични продукти, които отделят миризма. Тези бактерии са най-разпространени в подмишниците, слабините и краката и при недобра хигиена могат да доведат до инфекции.

Предизвиква акне – Почистването на порите след тренировка е от ключово значение за чистотата на кожата. Самата пот обикновено не причинява най-типичните форми на акнето, но когато се смеси с някои бактерии като стафилококи и някои видове дрожди може да причини възпаления, които се изразят като лезии по лицето и тялото. Взимайки душ ще се предпазим и от тази неприятност.

Понижава имунитета – Дори и най-чистите фитнес зали и спортни салони могат да са пълни с бактерии, които особено обичат да виреят във влажни места, потенциално опасни са постелките за йога и другите гумени съоръжения, в които може да си живеят цели колонии вируси и бактерии. Инфекциозни заболявания като бактериални инфекции и вирусни заболявания. Това е и основната причина да отмиете всичко до което сте се докосвали от тялото си и добре да се подсушите, преди да напуснете залата.

Може да доведе до пърхот и неприятна миризма на главата – ако редовно се потите обилно и не отмивате потта от главата си е възможно скалпът ви да се омазни, да започне да се бели и да излъчва неприятна миризма. Както при кожата на тялото, така и при тази на главата е особено важно да се поддържа чиста и потта да се отстранява своевременно от нея.

Обриви по кожата – Когато тренираме температурата на тялото се повишава, тази топлина в комбинация с потта, която отделяме може да доведе до неприятни обриви по тялото. Ако пропуснем да се изкъпем до 2-3 часа след тренировка рискът за подобен вид инфекции се увеличава.

Гъбични инфекции – Обличането на един и същ неизпран спортен екип продължително време и на едни и същи маратонки съчетано с не взимането на душ след тренировка са идеалната комбинация за появата на гъбична инфекция, която може да се окаже много неприятна и упорита.

Взимайки бърз душ след тренировка, ще избегнете всички тези неприятни събития, добрата хигена ще ви направи по-здрави, а любовта ви към чистотата със сигурност ще бъде оценена и от околните.

 

Пожелавам ви прекрасен ден!

Написана от: Ваня Стоянова

Може и да харесате също:
За храната и настроениетоПетъчни мисли - за скептиците и циниците

Остави съобщение:

,

(по желание)

Няма коментари.