Тичането е може би любимата ми активност когато съм навън, то ме изпълва с енергия и ме тонизира, по-скоро го приемам като начин да си разтоваря психиката или както често казвам тичането е моята медитация в движение. За мен няма по-добър старт на деня от сутрешния крос в парка отваряйки съзнанието си, зареждайки се от природата, изпълвайки тялото си със свеж въздух – това е моята безотказна рецепта за чудесно настроение през целия ден.

Наскоро попаднах на едно интересно изследване, което показва, че структурното влошаване на мозъка, което се свързва със старостта може да бъде предотвратено, ако редовно започнат да се правят аеробни упражнения. Учените са установили, че структурните промени, които водят до пропускливост на кръвно-мозъчните бариери, вследствие на което се получава възпаление на мозъчните тъкани при възрастните мишки, могат да бъдат намалени когато се позволи на животните да тичат редовно, това показва колко голяма роля играят редовните аеробни упражнения в превенцията на деменцията при хората.

Старостта е основен рисков фактор за болестта на Алцхаймер, както и много други заболявания свързващи се с намаляване на функциите на мозъка. Когнитивните дефицити свързани с възрастта отчасти се дължат на невроналната функция, но също така са свързани и с недостатъци в кръвоснабдяването на мозъка и с ниски нива на възпаления. В това изследване авторите наблюдавали промените в мозъка на нормални млади и възрастни мишки, след което сравнили данните. Анализът на резултатите показал свързана с възрастта промяна в експресията на гени свързани със съдовата функция и възпаление в мозъка.

За да се изследва влиянието на редовните физически упражнения върху промените в мозъка наблюдавани при застаряващите мишки, учените наблюдавали 12-месечни мишки (еквивалент на средната възраст при хората), които тичали средно по три километра на ден и периодично оценявали мозъка им до навършване на 18 месеца (еквивалент на 60 годишна възраст при хората). Експериментът показал, че това упражнение значително намалява свързаната с възрастта дисфункция на съдовата система и кръвно-мозъчната бариера, както и когнитивния спад.

Предишни изследвания също показват тясната връзка между аеробните упражнения и здравето на мозъка.

Надявам се статията да ви е била интересна и полезна, поредното доказателство, че здравето е в нашите ръце и ние избираме как да живеем.

Пожелавам ви прекрасен ден!

 

Young woman running, Sweden.

Източници:

http://journals.plos.org/plosbiology/

http://www.sciencedaily.com/

Написана от: Ваня Стоянова

Може и да харесате също:
Как да се справим с пролетната умораКак да обикнем лошото време

Остави съобщение:

,

(по желание)

Няма коментари.