Ежедневно чувам и виждам какви ли не странни неща в залата, които ме връщат назад в годините когато и аз за пръв път пристъпвах прага на фитнеса, спомням си за безбройните грешки, които правех и ми се иска споделяйки опита си да спестя на някой поне част от усилията, които не дават никакви резултати.

Ако можех да се върна назад във времето и да си дам няколко съвета, ето какви биха били те:

Изяснете си какво ТОЧНО искате да постигнете, поставете си ясни ЦЕЛИ, например да свалите десет килограма, да станете по-силни, по-бързи, да качите мускулна маса, да свалите мазнини, да се чувствате тонизирани или да участвате в някакво състезание. След като сте изяснили целите си стигаме до . . .

Начин за постигане на поставената цел, аз исках да изглеждам ето така:9e9b05c6ca8ac4d318f3c18ac808d727

опитвах се да го постигна с кардио по час-два на ден, преуморявайки се от тичане, подскачане и въртене на педалите на колелото. Скапвах се физически и психически и след две седмици гладна, изтощена, изнервена и съкрушена зарязвах всичко, натъпквах се с любимата ми боклучива храна и спирах да тренирам – съвсем, след известно време се „стягах“ и отново започвах чудовищен глад и безсмислено кардио и така моето влакче на ужасите се въртеше в този затворен кръг с години. Отне ми дълго време, много четене,  безброй проби и грешки, за да проумея, че мускулите се градят с големи тежести и високопротеинова храна, а не с глад, въглехидрат и монотонно кардио. Ако целите да пробягате маратон, тренировките и хрaненето ви ще са коренно различни, от тези на приятеля ви, който иска да участва в турнир по вдигане на тежести, или от този, който иска да се яви на бодибилдинг състезание и т.н.

foto-fotos-del-maraton-de-nueva-york-2013_20bikini41

В зависимост от целите, които сте си поставили вашият треньор (горещо ви съветвам поне в началото да имате такъв, за това ще напиша по-долу в статията), ако си разбира от работата ще ви обясни подробно какво ще ви коства като време, тренировки, възстановяване и усилия, за да постигнете желаните резултати. По този начин вие ще имате реална представа какво ще ви очаква следващите месеци и дори години в залата и извън нея и дали е по силите ви начинанието с което искате да се захванете.

964280_10151973989817528_2029396151_o – И така имате ясна цел, разбрали сте какъв е пътят до нея (съставени са ви програма и диета, които са съобразени с вашите възможности), какво следва, ами да се заредите с ТЪРПЕНИЕ. Това беше следващия пункт на който не веднъж се провалях, нямах грам търпение исках всичко да става сега-веднага, а когато става въпрос за тялото ни, нещата не стават никак бързо. Трябва да разберете, че създаването на добри навици и изкореняването на лошите такива отнема изключително много време, трябва да полагате ежедневни усилия, за да видите някакви резултати. Например на мен ми отне повече от шест месеца усилени тренировки, за да успея да направя едно-единствено набиране, но пък каква радост ми донесе това, чувството което изпитваш правейки нещо ново, което си мислел за абсолютно невъзможно е неописуемо. Може да завършите първият си маратон, или да повдигнете 100 килограма, или да направите лицева опора, клек на един крак или каквото и да е било движение, което не сте и мечтали да правите, това са малките победи с които е изпълнен пътят към набелязаната цел. Празнувайте всяко ваше постижение независимо колко малко е то, защото това ви приближава до новият човек, в който се превръщате.

 – Следващото качество без което не можете е ВОЛЯТА, зад всеки успех се крие желязна воля и самодисциплина, не си мислете, че е лесно, защото не е, колкото по-големи цели искате да постигнете толкова по-силна воля трябва да имате, защото в зависимост от желания резултат ще ви се налага да правите няколко от следните неща: да ставате рано, да се изтощавате до краен предел, да спазвате стриктен режим и т.н. Ако нямате нужната мотивация и воля е много вероятно да зарежете всичко, затова трябва да си поставяте цели, които сте в състояние да изпълните.

 И последно, ако в този момент се върна назад във времето първото което ще направя е да си намеря добър ТРЕНЬОР. Един човек, който има опит и познания може да ви спести месеци, дори и години безсмислени усилия, а също и да ви предпази от контузии. Ако не искате да наемате треньор в дългосрочен план съветвам ви поне първите няколко пъти да поработите с инструктор, помолете го вместо да ви изготвя някаква шаблонна програма да ви научи как правилно да изпълнявате основните движения: тяга, клек, повдигане от лежанка, военна преса, напади и т.н. Изключително важно е всеки да овладее правилната техника на тези упражнения, които са в основата на изграждането на здраво и хармонично тяло, без значение какви цели сте си поставили.

Ето това са моите съвети към всички начинаещи: Поставете си ясни цели, разберете как да ги постигнете, имайте търпението и волята да ги реализирате и намерете правилния човек, който да ви помага и подкрепя по пътя, който сте си избрали.

Пожелавам ви прекрасен ден!

 

 

Написана от: Ваня Стоянова

Може и да харесате също:
Как да обикнем лошото времеЗа движението

Остави съобщение:

,

(по желание)

Няма коментари.