Няма да се уморя да повтарям, че за да сме здрави и да се чувстваме добре освен здравословното хранене, тренировките и консумирането на достатъчно количество вода. Сънят е също толкова важен, но за съжаление и най-пренебрегвания фактор.

Имам наблюдения, че повечето хора страдат от хронично недоспиване. За нещо нормално се счита 5-6 часа сън, а това е крайно недостатъчно, особено ако се опитвате и да тренирате.

Има безспорни доказателства за вредата от недоспиването, то влияе зле на хормоните, мозъчната функция, може да доведе до напълняване и да понижи имунитета ни.

Добрият сън ни помага да сме по-здрави, да бъдем в добро настроение, да имаме повече енергия и дори да отслабваме по-лесно.

Ако искаме да подобрим здравето си трябва да спрем да пренебрегваме добрия сън, а ето и

как да подобрим съня си:

1.Разхождайте се през деня.

Предполагам че всеки е чувал за така наречения циркаден ритъм на който са подчинени всички живи организми, в това число и ние хората. Този ритъм се отразява на мозъка, тялото и хормоните, като ни помага да останем будни в светлата част на денонощието и бързо да заспим през тъмната.

Естествената слънчева светлина или ярката светлина през деня помага да регулираме нормално циркадния си ритъм. Това ни помага да сме по-енергични през деня и подобрява качеството и продължителността на съня.

При хора страдащи от безсъние, излагането на слънце или ярка дневна светлина подобрява качеството и продължителността на съня с 80%.

И всичко това може да се постигне с една продължителна разходка под слънчевите лъчи, а в зимните месеци доказано помага и изкуствената ярка светлина.

2.Махнете електронните устройства от спалнята

Излагането на светлина през деня е полезно, но светлината от екрана има точно противоположния ефект.

И тук основна роля играе циркадния ритъм на тялото и въздействието на светлината. Когато гледаме екрана на смартфон, компютър или телевизор, светлината която тези устройства излъчват подава сигнал на мозъка и той изпраща грешни сигнали на тялото. Хормонът мелатонин, който ни помага да заспим, намалява и това ни пречи да заспим.

Най-добрият вариант е да не използвате никакви електронни устройства поне час преди да си легнете, но ако това ви се струва непосилна задача може да си инсталирате приложения за блокиране на синята светлина от екрана на компютъра (препоръчвам ви това) и на смартфона (аз използвам това).

3.Отстанете кофеина в края на деня

Кофеинът има доказано положителни ефекти и признавам си ми е огромна слабост, аромата и вкуса на кафето правят сутрините ми наистина прекрасни.

Преди време имах лошия навик да изпивам и по едно следобедно кафе, около 15-16 часа и не обръщах внимание на факта колко трудно заспивах часове след това. От години се въздържам от приема на кофеин след 12 на обяд и сънят ми значително се подобри.

Истината е че малко хора си дават сметка колко дълъг може да е ефекта на кофеина, той може да трае повече от осем часа и да ви създаде големи проблеми със съня.

Аз замених кафето с билков чай и се чувствам отлично, какаото също е добра алтернатива.  Въпреки че има ободряващ ефект, свойствата му са много по-смекчени и е отлична напитка за следобеда, но го избягвайте непосредствено преди сън.

4.Ставайте и лягайте всеки път по едно и също време

Превърнете в навик да ставате по едно и също време всеки ден и съответно лягайте всяка вечер в един и същ час, това ще нормализира хормоните в тялото ви и ще започнете да се чувствате по-добре.

В забързаното ни ежедневие понякога е трудно да лягаме по-рано, но ако си го поставим за цел и превърнем добрия сън в приоритет с малко воля ще го постигнем.

Обикновено от седем до десет дни са достатъчни, за да си създадем този здравословен навик.

5.Не пийте алкохол

Пиенето на няколко питиета вечерта може сериозно да навреди на добрия сън и да разбърка хормоните ви. Въпреки популярните твърдения, че алкохола редуцира стреса (в които се съдържа малка доза истина), той пречи на съня.

Доказано е че консумацията на алкохол засилва симптомите на синна апнея, хъркане, води до често събуждане и накъсване на съня.

Той също е основен виновник за намаляването на производството на хормона мелатонин, който както вече споменахме е ключов за добрия сън.

Алкохолът пречи и за производството на растежния хормон, който се отделя само докато спим, повече за неговата важна роля в организма ни може да прочетете тук.

Към втората част

Пожелавам ви прекрасен ден!

 

Написана от: Ваня Стоянова

Може и да харесате също:
Защо е важно да тренираме ядротоКак упражненията помагат на мозъка III

Остави съобщение:

,

(по желание)

Няма коментари.