Продължавам темата за съня, ето как да подобрим съня си

Внесете уют в спалнята си

Направете спалнята тихо и спокойно място, много е важно да се чувстваме добре, в помещението в което спим. Доказано е че шума от трафика и светлините от уличното осветление сериозно намаляват качеството на съня. Постарайте се спалнята ви да бъде остров на спокойствието, сложете дебели завеси или щори и шумоизолирайте добре, за да се насладите на дълбок и спокоен сън.

Поддържайте идеалната температурата в спалнята

Температурата на помещението в което спим играе огромна роля за качеството на съня, направен е експеримент, който доказва, че неподходящата температура пречи на съня дори повече и от шума.

Приема се че около 20 градуса по Целзий е комфортната температура за повечето от нас, но градусите могат да варират според личните ни предпочитания и това на каква температура сме свикнали.

Премахнете късното хранене

Храненето късно вечер може да повлияе отрицателно на съня и да подаде погрешни сигнали на хормоните, като спре производството на хормона на растежа и този на мелатонина, това ще ви попречи да заспите бързо, а също ще има отрицателно въздействие върху качеството на съня.

Спорен е въпросът дали да включим въглехидрати във вечерята, според някои изследвания консумирането на сложни въглехидрати до четири часа преди лягане помагат да заспим по-бързо. Според други обаче трябва да избягваме въглехидратите на вечеря.

Според мен това е много индивидуално, някои хора реагират добре на въглехидратните вечери, а други не. Вие се познавате най-добре, така че може да опитате следното – за една седмица добавете сложни въглехидрати към вечерята, като се стараете тя да е най-малко два часа преди да си легнете. През тази седмица внимателно наблюдавайте качеството на съня си, така лесно ще разберете от кой тип сте и какво е работещо при вас.

Научете се да релаксирате

Техниките за релаксация преди лягане имат доказано положителен ефект върху качеството на съня. Има различни варианти, които може да опитате, като четене на книга, слушане на релаксираща музика, дихателни упражнения, визуализации.

Изпробвайте няколко неща и ще откриете какво е най-подходящо за вас.

Друг много добър помощник на добрия сън е релаксиращата вана, горещата вана преди лягане доказано подобрява съня, помага ни да се отпуснем и да заспим по-дълбоко.

Ако не ви се взима вана може да я замените с топъл душ, който има същия ефект.

Не тренирайте късно вечер

Тренировките са едни от най-добрите помощници на добрият сън и на здравето като цяло.

Редовното спортуване доказано подобрява всички аспекти на съня и се използва като метод за подобряване симптомите на безсъние.

Едно проучване при възрастни пациенти е показало, че тренировките са удължили съня с 40 минути и са помогнали на хората да заспиват два пъти по-бързо.

При хора страдащи от хронично безсъние спортуването оказва по-голям ефект отколкото повечето медикаменти. Ежедневната физическа активност намалява времето за заспиване с 50%, общото безсъние с 30%, тревожността с 15%, а общото време за сън се увеличава с 18%.

Въпреки, че ежедневните тренировки са от ключово значение за добрият сън, а и за здравето като цяло, ако ги правим късно вечерта рискуваме да си навлечем проблеми със съня.

Това е така, заради стимулиращия ефект, който оказват тренировките върху тялото ни, като увеличават производството на хормоните кортизол и адреналин, които могат да ни попречат да се отпуснем и заспим до няколко часа след интензивно натоварване.

Добре е да тренираме през светлата част на деня, съобразявайки се с циркадния ритъм на телата си.

Разбира се могат да се изброят още много неща, които биха подобрили качеството на съня ни, но аз ще спра до тук.

И не забравяйте, че добрият сън е в основата на физическото и психическото здраве, както и на красотата и доброто настроение, така че не го пренебрегвайте.

 

Пожелавам ви прекрасен ден!

Написана от: Ваня Стоянова

Може и да харесате също:
Защо е важно да тренираме ядротоКак упражненията помагат на мозъка III

Остави съобщение:

,

(по желание)

Няма коментари.