Част от ежедневието ми е да посещавам фитнес зали (чисто професионално, а и като трениращ), там съм ставала свидетел на всякакви сцени и едва ли нещо би могло да ме учуди. Необходими са ми по-малко от пет минути, за да разбера кой, от колко време тренира и изобщо знае ли какво прави. С огромно съжаление ще кажа, че масовият случай е на хора, които от години (1-2), а понякога и повече си тренират по един и същ начин и нямат почти никакъв напредък.

Истината е, че ако сте абсолютно начинаещ и започнете редовно да посещавате фитнеса каквато и програма да изберете със сигурност ще имате видим прогрес, това е неоспорим факт, но за съжаление този прекрасен период трае около половин година, след което се влиза в един застой и ако не започнете да променяте нещата, за да вървят в правилната посока, може да стоите в това положение много дълго време.

Причините за това са няколко, но коренът на всички беди е недостатъчното знание и желание да прочетеш, разбереш и приложиш наученото. Разбира се всички сме ангажирани с хиляди неща разкъсваме се между работата, семейството и роднините, кога ще ни остане свободно време, за да разучаваме и прилагаме разните му там методики и видове тренировки. Напълно съм съгласна с това и ето защо тук се включва личният треньор, неговата работа се състои точно в това да се запознае с вас да разбере какви са личните ви нужди, желания и възможности и да ви изготви тренировъчен план, който най-точно отговаря на вашите нужди.

Няма да се впускам сега в темата за личните треньори и фитнес инструкторите, те заслужават отделна статия. Тук искам да се спра на някои основни и много важни неща на които да обърнете внимание когато тренирате.

Според мен когато посещаваш фитнес залата, независимо дали си начинаещ или тренираш от години трябва да знаеш,

Правилната техника – ако трябва да дам само един съвет, то това ще е този – научете се как правилно да изпълнявате ВСЯКО движение, дори и това, което си мислите, че знаете като например клека. Ако спазвате това правило, риска от контузия ще бъде минимален, това, което трябва да направите е да проверите дали изпълнявате даденото движение правилно, дали ще се опитвате да се коригирате и учите сами или ще работите с партньор или треньор оставям избора на вас (макар, че настоятелно ви препоръчвам да поработите поне първоначално с професионалист, но за това ще пиша по-долу). Виждала съм какво ли не из залите, последното, на което станах свидетел миналата седмица беше как едно момче караше приятелката си да кляка с 40 килограмова щанга, а тя се кривеше във всички посоки и беше очевидно, че горкото момиче не може да клекне нормално със собственото си тегло, а какво остава с такава тежест на гърба.

За съжаление мога да дам десетки подобни примери, когато видя подобна сцена, колкото и неудобно да ми е, се опитвам да се намеся внимателно, като се старая да не засегна егото на „учителя“, който си прави експерименти със здравето на приятеля си. Най-брутални са ми разните инструктори, които карат бедните си клиенти да правят някакви сложни упражнения и движения, а и от самолет е видно, че трениращите нямат елементарна координация. Важно е да познавате възможностите си, колкото и да е добър треньора, той няма как да знае че имате стара травма някъде, за което трябва да попита, но често не го правят и вие не казвате и така стават разните контузии, които не само ще ви спрат тренировките, а може и нещо по- лошо да ви се случи. Няма да разводнявам повече нещата – техниката, дори и на най-елементарното движение трябва да е перфектна когато го изпълнявате без тежест – така се учи и заучава правилното движение, а след време се добавят и тежестите, когато сте готови за това, защото иначе бързайки рискувате да се контузите и то сериозно.

Придържайте се към Основните упражнения – както вече споменах няма нужда да умеете да правите някакви супер изчанчени неща, да впечатляващо е да можеш да правиш „пистолет“ или да стоиш на една ръка или разните му там хиляди готини неща, но ако не сте професионален спортист, тренирате си най-много 2-3 пъти седмично и сте влезли в залата преди година, а и още не сте овладели напълно техниката на основните упражнения, съвета ми е да не си губите времето в напразни опити да правите разни сложни неща. Истината е че ако програмата ви включва основните упражнения, а имано: клек, повдигане от лежанка, тяга, ако сте се научили да се набирате и да изпълнявате правилно лицеви опори, ако тренирате предимно със свободни тежести и включите малко кардио, то ще постигнете бърз напредък и шанса да се травмирате ще е сведен до минимум. За мен най-важното е една програма да е устойчива и да може да се изпълнява правилно без риск, а такива са простичките неща. Целта на повечето трениращи е да се чувстват по-добре в ежедневието си и да се разтоварят от стреса, а не да се стресират допълнително и да се претоварват с някакви безумни програми.

Работете с професионалист, изключително важно нещо, което ще ви спести много време, усилия и пари – да пари, защото ако някой ви изготви подходяща програма, вие ще прогресирате в пъти по-бързо отколкото, ако сами се лутате какво точно да изберете. Или ако въпреки всичко знаете, че и сами можете да се справите, това също е вариант, но не подхождайте несериозно, отделете време за да се научите каква е логиката на тренировките, четете прилагайте прочетеното и отново четете, не подценявайте нещата, става въпрос за вашето тяло, здраве и време.

Наскоро един приятел се обърна към мен, за да му помогна да си сглоби някаква програма, изпрати ми линк към сайт, от който си беше избрал някаква шаблонна програмка и мислеше да я следва. В разговора ни стана ясно, че той отдавна не е посещавал залата и нямаше много възможности за чести тренировки, това на което се беше спрял беше 5 дневен културистичен сплит, а той имаше намерение да тренира два пъти в седмицата следвайки реда на упражненията, в което няма никакъв смисъл. Но това ми е ясно на мен и на хората, които се интересуват и знаят каква е целта и структурата на една програма. Дадох този пример, защото това заблуждение е масово, напълно начинаещи си свалят шаблонни програми създадени за професионални спортисти с десет и повече години опит в залата и се опитват да ги изпълняват. Логиката им е че когато има толкова свободна информация из пространството, защо да даваш пари за треньор.

Това е толкова повърхностно и несериозно отношение, все едно някой да се опитва да напише роман без да знае азбуката, без да имаш понятие за базови принципи и методики, без да имаш опит, дори без да познаваш добре способностите на тялото си, но да си с огромно самочувствие че знаеш всичко и нямаш нужда и желание, някой да ти казва какво да правиш, за мен това е сигурна рецепта за катастрофа.

Мога да изброя още куп грешки, които виждам ежедневно около себе си и сигурно скоро ще го направя, но за сега спирам до тук. Надявам се повече хора да започнат да се замислят малко по-сериозно какво правят и лошите примери из залите да стават все по-малко.

tabata-intervals

Пожелавам ви прекрасен ден!

Написана от: Ваня Стоянова

Може и да харесате също:
Как да се справим с пролетната умораКак да обикнем лошото време

Остави съобщение:

,

(по желание)

Няма коментари.