Вече почти три месеца водя клас по Пилатес два пъти седмично, преди време не гледах сериозно на този вид тренировки. Това беше когато се смачквах от вискокоинтезнивни тренировки и бях привърженик на правилото, че ако не се счупваш от тежести и скорост няма смисъл да тренираш. Може да се каже, че допреди две-три години разсъждавах по този начин, колкото време прекарвах в залата, а и след като започнах да се занимавам професионално с изготвяне на тренировъчни планове, толкова повече започнах да чета и да експериментирам (върху себе си разбира се) различни методики и сериозно преосмислих цялото си отношение към тялото.

Истината е че всяка една тренировка има своето място в тренировъчния план, всичко е в баланса, разбира се това ми отне години на блъскане, за щастие не съм стигала до контузия, което погледнато от днешния ми опит си е било чист късмет.

Всеки човек е различен, всеки има своите нужди, цели и възможности, работата ми като треньор е първо да определим каква е ясната цел, какво се очаква да постигнем след месец, след шест месеца и след година. След това идва момента да съпоставим реалните възможности с желаната цел и да определим срок за изпълнението на тази цел. Така процедирам с индивидуалните си клиенти и понякога ми е доста трудно да ги убедя, че така желаното тяло, сила или гъвкавост не могат да се постигнат за две седмици.

Но първото, което се опитвам да обясня на всеки е че най-важно е да бъде активен в ежедневието си. Основното, което всеки трябва да прави е да се движи, човешкото тяло е създадено за движение, вчера се разминах с един съсед във входа, човек на 50-60 години, който беше толкова скован, че едва пристъпваше. Веднага си помислих какво да направя със себе си, за да се предпазя точно от това сковаване, истината е че колкото по-малко се движим толкова по-сковани ставаме. Колкото сме по-сковани, толкова движенията ни са по-ограничени, а щом можем да извършваме само няколко определени движения, то рискът да се контузим от наглед елементарно навеждане, изправяне или завъртане на главата е по-голям. Дори и да не тренирате активно, важното е всеки ден да правите няколко упражнения за мобилност. Откакто започнах да водя Пилатес всяка сутрин докато си правя кафето правя една 10-15 минутна програма с която си раздвижвам всички стави, не мога да опиша колко по-добре се чувствам през целия ден. Точно това си мислех докато гледах измъчения съсед, че ако отделяше по 15 минути всеки ден в продължение на години, този толкова полезен навик би го превърнал в един гъвкав и добре изглеждащ човек. Понякога забравяме колко са важни малките неща, ако всеки месец си изграждаме по един-единствен полезен навик и проявим достатъчно упорство и търпение, то след време ще берем плодовете на положения труд.

Важното е да се движим непрекъснато, не е необходимо да правим някакви много сложни неща, ако на всеки час ставаме и правим по няколко крачки или дори само се протягаме, ако сутрин отделим десет минути да събудим ставите си, ако ходим повече пеша, ако се откажем от асансьора. Всички тези мънички промени ще ни помогнат да започнем да се чувстваме по-добре и животът ни със сигурност ще се подобри.

Така, че раздвижете се!

Пожелавам ви прекрасен ден!

Написана от: Ваня Стоянова

Може и да харесате също:
Защо е важно да тренираме ядротоКак упражненията помагат на мозъка III

Остави съобщение:

,

(по желание)

Няма коментари.