Всички знаем колко е важна мускулатурата за нашето здраве, а също и колко повече мускули имаме толкова по-добре изглеждаме, горим повече калории и се чувстваме по-добре. Също знаем, че вдигането на тежести е най-бързият и ефективен начин да се изгради мускулна маса, тогава се чудя защо във фитнеса  жените, които тренират тежко се броят на пръсти, повечето момичета прекарват тренировките си качени на някой кардио уред и след едночасов монотонен крос запълват оставащите 15 минути с упражнения за корем или сгъване/разгъване съответно за бицепс/трицепс с 1-2 килограмови гирички, понеже:„тези отпуснати ръце трябва да се стегнат някак си…“

Мили момичета похвално е че сте толкова издръжкиви на пътеката, но с подобна активност няма скоро да стигнете до тялото за което мечтаете, безспорно кардиото има своята роля в тренировките, но тя съвсем не е главната, за да станете стегнати и за да изглеждате наистина добре ще се наложи да зарежете розовите гирички и сериозно да се захванете с по-големи тежести.

По-долу ще ви дам поне десет причини, които надявам се да ви променят отношението към тежките тренировки и да ви стимулират да преосмислите заниманията си в залата, ето ги и тях,

– Тежките тренировки ще ви помогнат да свалите повече мазнини, според едно проучване, в което са участвали жени, които до момента не са тренирали с тежести, те били включени в 11 седмична програма, в която започнали да тренират силово 2-3 пъти седмично, когато в края на периода са били измерени се установило, че са качили средно по 2 килограма мускулна маса, а са свалили около 4 килограма мазнини.

Не се тревожете, че тежестите ще ви превърнат в огромна планина от мускули, за разлика от мъжете ние не можем да увеличим така драстично размерите си поради от 10 до 30 пъти по-занижените нива на тестостерон (хормонът, който оказва най-силно влияние при растежа на мускулите) в женското тяло.

– Вдигането на тежести ще ви помогне по-бързо да отслабнете, когато изградите мускулатура, ще забързате метаболизма си и ще започнете да изгаряте повече калории. Горенето на калории продължава до 48 часа след силова тренировка, а също така за всеки килограм мускули тялото ви изгаря от 20 до 40 калории повече дневно.

– Вдигането на тежести ще направи живота ви по-лесен, в рамките на няколко месеца след започването на тези тренировки ще увеличите силата си двойно. Когато станете по-силни ежедневието ви значително ще се облекчи, защото вдигането и пренасянето на тежки неща, като например пазарски торби, няма да представлява трудност, а и няма да ви изморява.

Ще заздравите костите си, когато тренирате с тежести, вие тренирате не само мускулите си, но също така и костите, колкото повече тренирате толкова по-плътни и гъвкави стават костите ви. Вдигането на тежести е най-добрата превенция срещу остеропорозата.

– Силовите тренировки ще ви предпазят от диабет, вдигането на тежести подобрява инсулиновата чувствителност, след интензивна тренировка мускулните клетки са много по-чувствителни към инсулина.

109303470-615x410

Към втора част…

 

Написана от: Ваня Стоянова

Може и да харесате също:
Как да се справим с пролетната умораЗа движението

Остави съобщение:

,

(по желание)

Няма коментари.