Това е и повода за настоящата статия, в практиката си често се сблъсквам с тотално объркани хора, които нямат основни познания за, да речем съдържанието на храната, хранят се напълно хаотично, но веднъж или два пъти в седмицата пият спирулина и разни други „супер“ храни, нищо че след 10 минути премахват неприятният й послевкус с шоколадов бонбон. Хора, които са тръгнали на фитнес от месец, които са си „съставили“ фитнес програма разделяйки тренировъчните дни на 5 дневен сплит и прилагат методи, които изискват години труд в залата. Други, които са прочели последната модна диета, обикновено уж спазвана от някоя известна личност и са решили сляпо да я изкопират и т.н и т.н., мога да продължавам с изброяването на абсурдни случаи наистина дълго време, но спирам до тук.

Истината е, че в основата на всичко това стоят няколко неща,

Първо няма как да построиш вторият етаж на къща без да положиш основите и без да е изграден първия, просто е физически невъзможно. По същия начин без да се постараеш и да научиш основните неща за храната и храненето няма как да стартираш и да ти се получи каквото и да е било, защото без да знаеш как се случват нещата и сляпо следвайки някакъв план, в един момент когато сам трябва да вземаш решения свързани с храненето, ти ще си напълно безпомощен.

Често ме питат каква е „най-добрата диета“, и започват да ме обстрелват с правилата на последния „хит“ в тази област, истината е че когато знаеш какво се съдържа в чинията ти, когато се храниш предимно с истинска и чиста храна и превърнеш това в навик, когато имаш обща представа какви нужди има тялото ти, когато познаваш себе си и започнеш да гледаш на храната като на нещото, което ще те зареди с енергия и ще те накара да се чувстваш (и изглеждаш) добре – ето това е най-добрата диета за теб. Дали ще се храниш с месо или без, дали ще ограничаваш въглехидратите или мазнините или ще фастваш или ще се храниш разделно или ще се съобразяваш с кръвната си група, ако се познаваш и се информираш непрекъснато, ако храната, която консумираш е качествена, то тогава може да постигнеш оптимално здраве.

Искам да кажа, че диетите са, да кажем първия етаж от къщата ни, основата е състава и качеството на храната, впоследствие, когато сме си изградили добрите навици и сме се снабдили с чиста храна можем да започнем да прилагаме определен вид хранене, да се наблюдаваме и да разберем дали то е за нас или не и така да продължаваме да се образоваме и да опитваме докато намерим нашата си диета, която ще се превърне в начин на живот.

Второ проблемът е в прекалено многото информация, забелязвам че здравословните издания в стремежа си да публикуват все повече статии ни заливат с изключително специфични хранителни режими и тренировъчни планове, които се спазват от професионални атлети. Подробно описват упражнения и хранения и един незапознат човек, без опит, ако сляпо започне да копира тези „съвети“ със сигурност, не само няма да подобри здравето и спортните си постижения, а само би си навредил.

Никой не може да ви каже, кое е най-доброто за вас самите, мога разбира се да ви дам препоръки и насоки, да ви посъветвам какво да прочетете, какво да опитата и т. н., но само и единствено вие знаете как се чувствате, опознайте себе си и не спирайте да четете, внимателно подбирайте източниците си на информация и не надскачайте възможностите си.

Пожелавам ви прекрасен ден!

Написана от: Ваня Стоянова

Може и да харесате също:
За храната и настроениетоПетъчни мисли - за скептиците и циниците

Остави съобщение:

,

(по желание)

Няма коментари.