Щитовидната жлеза е малка жлеза, разположена на основата на шията, понякога описвана като форма на пеперуда. Междувременно, в основата на мозъка се намира хипофизната жлеза, която секретира тироид-стимулиращия хормон (TSH). TSH кара щитовидната жлеза да произвежда и освобождава тироксин, основния тироиден хормон.

Хипотиреоидизъм е

състояние, при което щитовидната жлеза е неактивна и не прави правилно или освобождава хормоните на щитовидната жлеза. Щитовидната жлеза обикновено освобождава много важни хормони, които пътуват през кръвния поток, за да достигнат рецепторите, намерени в цялото тяло. Така че нарушаването на функцията на щитовидната жлеза може да предизвика широко разпространени и забележими здравословни проблеми.

Щитовидната жлеза е вътрешният термостат на организма, регулира температурата, като секретира два хормона, контролиращи скоростта на изгарянето на калориите и използването на енергията от организма. Най-податливи на това заболяване са жените на възраст между тридесет и петдесет годишна възраст. Една от всеки осем жени има проблеми с щитовидната жлеза. Те могат да причинят много рецидивиращи заболявания и хронична умора. Хората, които са в напреднала възраст или имат други съществуващи автоимунни заболявания – като диабет, ревматоиден артрит и цьолиакия, също са изложени на по-висок риск.

Някои от най-честите симптоми на хипотиреоидизъм са промени в метаболизма, сърдечната функция, храносмилането, енергията, апетита, съня или настроението. Дори растежът на косата, кожата и ноктите може да бъде причинен от хипотиреоидизъм.

Въпреки това, диагнозата хипотиреоидизъм не е смъртна присъда. Има много начини за лечение на хипотиреоидизъм естествено чрез хипотиреоидизъм диета план и други естествени средства.

Потенциални причини за хипотиреоидизъм

 1. Смята се, че състоянието наречено болест на Хашимото, е най-често срещаната причина за недостатъчната активност на щитовидната жлеза. При това заболяване организмът става алергичен към тиреоидните хормони и образува антитела срещу собствената си тиреоидна тъкан. Болестта на Хашимото обикновено причинява гуша – увеличаване на щитовидната жлеза при хора в зряла възраст. 
 2. Лоша диета (особено липса на йод и селен)
  Диета с ниско съдържание на храни, богати на хранителни вещества, особено на йод и селен (които са важни за функцията на щитовидната жлеза), увеличава риска от хипотиреоидни нарушения. Щитовидната жлеза се нуждае от селен и йод, за да произведе адекватни нива на хормони на щитовидната жлеза. Тези хранителни вещества играят и друга защитна роли в организма. Например: тежкият дефицит на селен увеличава честотата на тиреоидит, тъй като спира действието на много мощен антиоксидант, известен като глутатион, който нормално контролира възпалението и се бори с оксидативния стрес. 
 3. Хормонален дисбаланс
  В някои редки случаи, тъй като хипофизната жлеза произвежда хормон, наречен тироид-стимулиращ хормон (TSH) – който контролира нивата на хормоните, които се изпомпват от щитовидната жлеза – проблем с хипофизната жлеза може да предизвика промени във функцията на щитовидната жлеза.
 4. Възпаление на червата
  Нездравословната чревна среда може да допринесе за недостига на хранителни вещества и да повиши автоимунната активност в организма. Чувствителността към храните или алергиите, включително тези към глутен и млечни продукти, могат да предизвикат възпаление на червата. Други причини за увреждането на червата са високите нива на стрес, претоварването с токсини от храната, околната среда и бактериалните дисбаланси. При възпаление на червата се появяват малки частици, които обикновено се задържат вътре в червата и започват да изтичат в кръвния поток през малките отвори в лигавицата на червата, което създава автоимунна каскада и серия от негативни симптоми;
 5. Генетика
  Въпреки че не е много често, новородените понякога се раждат с дисфункция на щитовидната жлеза, генетично заболяване, наречено вроден хипотиреоидизъм. Някои доказателства показват, че е по-вероятно хората да развият хипотиреоидизъм, ако имат близък член на семейството с автоимунно заболяване. Но според Националния институт по здравеопазване (NIH), вероятността от вроден хипотиреоидизъм е много ниска и само около 1 на всеки 4000 новородени се ражда с тиреоидно заболяване;
 6. Бременност
  По време или след бременност, въпреки че не е точно известно защо, някои жени започват да произвеждат много високи нива на тиреоидни хормони, последвани от много бърз спад. Това състояние е известно като следродилен тироидит. Симптомите често изчезват в рамките на 12-18 месеца, но могат да доведат до постоянен хипотиреоидизъм;
 7. Взаимодействия на някои лекарства. Някои медикаменти могат да доведат до понижаване на активността на щитовидната жлеза. Най-често това са лекарства за лечение на рак, сърдечни проблеми и някои психиатрични състояния;
 8. Високи нива на емоционален стрес
  Стресът въздейства на хормоните и е известно, че влошава възпалението. Стресът може да повиши нивата на кортизол и адреналин, което нарушава невротрансмитерната функция и влошава симптомите на заболяването на щитовидната жлеза. Те включват ниски енергийни нива, лошо настроение, ниска концентрация, нарушен апетит и повишаване на теглото и безсъние;
 9. Заседнал начин на живот
  Упражненията и здравословното хранене са важни за контролиране на хроничния стрес и управлението на свързаната с хормоните неврологична функция. Изследванията показват, че хората, които редовно тренират, обикновено имат по-добър сън, справят се със стреса по-добре и по-лесно поддържат здравословно тегло, което намалява някои от най-големите рискови фактори и симптоми, свързани с хипотиреоидизма.

Симптоми на хипотиреоидизъм

Щитовидната жлеза се счита за „главна жлеза“. Освен че произвежда важни хормони, тя помага да се контролира процеса на превръщане на хранителните вещества от храната в използваема енергия, от която тялото работи. Тъй като щитовидната жлеза играе толкова важна роля в метаболизма, дисфункцията може да засегне почти всяка част от тялото, включително енергийните нива и способността да се изгарят калории.

Ключовите хормони, произвеждани от щитовидната жлеза, също помагат на черния дроб да разруши холестерола, който циркулира през кръвния поток. Щитовидната жлеза може също да стимулира ензими, които са необходими за контролиране на нивата на мазнините в триглицеридите. Ето защо промените във функцията на щитовидната жлеза водят и до сърдечни проблеми.

Други забележими ефекти на хипотиреоидизма включват лошо настроение и бавен метаболизъм. По същество, когато щитовидната жлеза е с понижена функция, метаболизмът се забавя, това води до чувсто за умора и качване на тегло.

Настроението е особено податливо на промени в хормоналните нива, така че някои хора с хипотиреоидизъм страдат и от депресия, тревожност, проблеми със съня и нисък имунитет. Щитовидната жлеза помага за регулирането на химически посланици, наречени невротрансмитери, които контролират емоциите ни и нервната сигнализация. Това е причината, поради която външната баланс на щитовидната жлеза може да означава драстични емоционални промени от време на време.

Предупредителни признаци за хипотиреоидизъм включват:

 • Умора;
 • Депресия и тревожност;
 • Качване на тегло;
 • Безплодие
 • Гуша (възли в основата на врата, понякога придружени от стягане в гърлото, кашлица или подуване);
 • Чувство на студ;
 • Запек;
 • Мускулни болки;
 • Проблеми с бъбреците;
 • Болки и подуване на ставите;
 • Косопад;
 • Груба, напукана кожа;
 • Проблеми с дишането;
 • Промени в менструалния цикъл;
 • По-чести настинка или грип поради ниска имунна функция.

За да разберете дали имате хипотиреоидизъм, Вашият лекар трябва да ви назначи кръвни изследвания, за да провери нивата на хормоните, известни като Т4 (тироксин) и TSH (тироид-стимулиращ хормон). Хипотиреоидизъм се диагностицира при вашия тироиден тест, когато TSH е висок. Понякога, TSH може да бъде висока, но щитовидната жлеза все още произвежда достатъчно хормони. Това състояние се нарича субклиничен (или лек) хипотиреоидизъм.

Лекият хипотиреоидизъм обикновено е ранен етап.

Той може да прогресира до хипотиреоидизъм, ако не вземете мерки като коригирате диетата си и не се направите промени в начина си на живот. Когато състоянието не се лекува, могат да се появят по-тежки автоимунни реакции – това може да доведе до влошени проблеми като нарушена мозъчна функция, безплодие, нездравословна бременност, затлъстяване, сърдечни усложнения и ставни болки.

Друг симптом, на който трябва да обърнете внимание, са възлите на щитовидната жлеза – натрупване на клетки в щитовидната жлеза, което създава необичайна бучка. Повечето възли на щитовидната жлеза не са опасни. Но някои от тях стават злокачествени с времето. Ако лекарят ви подозира, че имате възли на щитовидната жлеза, трябва да ги изследвате.

За пациенти с рак на щитовидната жлеза, общ конвенционален метод на лечение е с радиоактивен йод. Тъй като щитовидната жлеза абсорбира по-голямата част от съдържанието на желязо в тялото, тази концентрирана радиация би трябвало успешно да убие повечето от болните клетки на щитовидната жлеза без да уврежда клетките в останалата част на тялото.

Усложнения

В някои редки случаи, хората с изключително слабо активна щитовидна жлеза могат да изпаднат в така наречената микседемна кома, характеризираща се с намаляващо психическо състояние, хипотермия и забавяне на много вътрешни органи. Това състояние може да настъпи по време на заболяване, от излагане на студ, при приемане на наркотици или успокоителни. То представлява състояние изискващо незабавна спешна медицинска помощ.

Микседем комата е рядка и се среща най-често при възрастни и жени, особено през зимните месеци. Обикновено това е резултат от недиагностициран или нелекуван хипотиреоидизъм, който може да бъде фатален, ако не се лекува.

Хипотиреоидизмът е много разпространен при пациенти с бъбречни заболявания. В настоящото становище в изследване на ендокринологията, диабета и затлъстяването, данни показват, че хипотиреоидизмът е рисков фактор за хронично бъбречно заболяване и дори повишава риска от смърт.

Хипотиреоидизъм е състояние, при което щитовидната жлеза е неактивна и не произвежда правилно или освобождава хормоните на щитовидната жлеза.
Няма лек за диагноза хипотиреоидизъм, но може да има начини за естествено увеличаване на производството на хормони на щитовидната жлеза чрез промени в диетата.
Когато щитовидната жлеза не функционира правилно, метаболизмът се забавя, което може да доведе, чувстово на умора и качване на тегло.

Пожелавам ви прекрасен ден!

 

 

 

 

 

Написана от: Ваня Стоянова

Остави съобщение:

,

(по желание)

Няма коментари.