В продължение на предишната статия тук ще споделя,

какви са ползите от кетозата

и по-специално какво работи при мен. Ако потърсите информация за кетозата, вероятно първите и най-популярни резултати ще бъдат за връзката ѝ с мозъчната функция. От години медиците са забелязали ползите на този вид диета приложена при шизофрения, деменция и алцхаймер. Множество изследвания доказват теорията, че мозъкът макар и да обича глюкоза работи много по-добре когато сме в кетоза. Това е и моят основен мотив да се задълбоча толкова по темата и да експериментирам със себе си.

Някога във вегетарианските ми години се чувствах изключително зле ментално.  Имах периоди в които ми беше такава мъгла, че и най-елементарното усилие да се съсредоточа ме водеше до отчаяние. Не е лесно в такова състояние да се явяваш на държавни изпити, но да не се впускам в подробности. Та, състоянието ми наистина не беше добро, просто живеех в мъгла с кратки проблясъци. Това продължаваше години наред, всъщност за мен това представляваше света. Това беше „нормално“ и не си и представях, че мога да се чувствам по различен начин.

Всичко се промени когато премахнах всякакъв вид глутен и започнах да се храня високо протеиново и периодично влизах в кетоза. Няма да забравя онези дни, когато чувствах кристална ментална яснота. Не ми беше трудно да се съсредоточа и нямах никакви проблеми с паметта. От тогава, се зароди интереса ми към храненето и по-специално към кетозата. И към начина по който се чувствах, за мен това стана водещо.

Когато веднъж си дал на тялото точно това от което е имало нужда, достигайки до такова състояние, връщането назад е много трудно. Не ме разбирайте погрешно и сега има моменти в които хапвам повече въглехидрати. Дори глутен и захар, но те станаха редки изключения. Защото няма нищо по-хубаво от това да имаш ясна мисъл и да се чувстваш добре в кожата си. За мен това е най-важната полза, която ми дава кетозата. Определено мозъкът работи на много по-бързи обороти и всички ментални функции са на много, много по-добро ниво.

Друга полза от кетозата

Тя идва като абсолютен бонус при този вид хранене е че напълно изчезва чувството на глад, веднъж влезли в кетоза може да не ядете и два дни, без сериозно да ви липсва храната и без да чувствате какъвто и де е било дискомфорт, самата аз от известно време фаствам веднъж седмично поне по 24 часа, а през останалото време напълно съм изключила закуската, без да чувствам какъвто и де е било глад или това да ми коства някакво сериозно усилие. Ето това е и причината кетозата да върви ръка за ръка с периодичното гладуване, което също практикувам и за което скоро ще пиша подробно.

Друго нещо свързано с кетозата е

настроението, някога бях доста начумерена и все нещо ми беше криво, впоследствие разбрах, че това се е дължало основно на това, че не съм се чувствала добре в тялото си и постоянната ми умора. Още един от неочакваните бонуси, които получаваш е доброто настроение и енергията, която отключва това хранене. Няма да може да се познаете, нивата на енергия рязко се качват нагоре и изведнъж установявате, че имате сили за толкова много неща, докато преди време едва сте успявали да избутате дните.

Има още много ползи от кетозата

за които може да прочетете, но аз ще спра с тези, защото това са нещата, които са се променили реално при мен. А и да не забравя да спомена за кожата, косата и ноктите, особено косата, преди имах сериозни проблеми с косопада и изобщо косата ми не беше в добро състояние, не съм сигурна на какво точно се дължеше това нещо, не че някога ще мога да се похваля с особено буйна коса – не съм изтеглила тази карта от генетичната лотария, но откакто внимавам с какво се храня започна да расте и сега постоянно ми растат нови косички, които избиват непрекъснато.  Кожата ми е във видимо по-добро състояние, ноктите ми също, но с последните никога не съм имала проблеми и не мога да кажа дали е точно от храната.

Дали  кетозата е за всеки,

Сигурна съм, че не е,  убедена съм че всеки човек е уникален, но няма как да знаете как точно ще ви се отрази, ако не опитате.

Има сериозни изследвания по темата, че този вид хранене подобрява здравето освен на мозъка и на сърцето, че помага за отслабване и че сваля лошия холестерол, лично аз приемам последните две твърдения с особено мнение, защото моите наблюдения и личният ми опит (става дума за холестерола) говорят точно обратното.

Затова ще посветя следващата статия на опасностите, които крие кетозата, а те не са никак безобидни.

Пожелавам ви прекрасен ден!

Съветите и препоръките в този сайт (www.paleofit.org) са информативни, те по никакъв начин не са предназначена за самолечение и самодиагностика. Собственикът на сайта не носи отговорност за публикуваните съвети, препоръки и други материали. Ползвателите на сайта, не следва да прилагат съветите буквално, преди да се консултират с медицинско лице.

Написана от: Ваня Стоянова

Остави съобщение:

,

(по желание)

Няма коментари.