Елиминационната диета

Хората страдащи от хранителна непоносимост и алергии стават все повече, а много често дори самите те не правят връзка между симптомите, които проявяват и диетата си. Тук ще обясня какво представлява елиминационната диета, кога бихме могли да я опитаме и как да го направим.

Елиминационната диета е краткосрочен план за хранене, който елиминира някои храни, които могат да са причина за алергии и храносмилателни проблеми.

След определен период изключените храни започват да се въвеждат една по една, за да се определи кои от тях се понасят добре и кои предизвикват някаква неприятна реакция.
Основната цел на елиминационната диета е да определи кои са виновницте, които ни причиняват храносмилателни и други здравословни проблеми.
Смята се, че само в САЩ от хранителни алергии страдат над 15 милиона души – около 4 процента от възрастното население и около 8 процента от децата. В тази статистика не влизат хранителните непоносимости, които не се изследват в стандартните тестове за алергия, така че реалните числа вероятно са много по-високи.  

Кои храни се отстраняват по време на елиминационна диета и за колко време? 

Осем храни предизвикват около 90 % от всички хранителни алергични реакции: мляко, яйца, фъстъци, ядки, пшеница/глутен, соя, риба и миди/морски дарове. 
Елиминационните диети се различават по това конкретно, кои храни са разрешени и кои се елиминират, но всички те премахват общите алергени: 

Глутен 
Млечни 
Соя 
Рафинирана захар/изкуствени подсладители
Фъстъци 
Царевица 
Алкохол 
Яйца, в някои случаи 
Обикновено всички пакетирани, преработени или бързи храни 

Средно елиминационната диета продължава около 3-6 седмици. Смята се, че имунната ни система се нуждае от три седмици за да спре да произвежда антитела, като реакция срещу определени храни. Това обикновено е минималният период, необходим на тялото да се излекува и симптомите да намалеят или изчезнат. 

Кога да се подложим на тази диета 

Ако се храните здравословно, но изпитвате някакъв дискомфорт при хранене, подуване, болки, киселини, ако страдате от акне или имате кожни проблеми. Понякога дори да сме си направили тест за хранителна алергия и той да е дал отрицателен резултат, това не означава, че не страдаме от хранителна непоносимост (тестовете за хранителна непоносимост са доста по-скъпи и за съжаление не всяка лаборатория ги предлага).  
Хранителната алергия е свръхреакция на имунната система към специфичен хранителен протеин, но подобни ефекти могат да се наблюдават и при хора с отрицателен резултат за алергия. Когато се погълне протеин с храна, който не се понася добре, той може да предизвика симптоми като: обриви, акне, подуване, затруднено дишане и различни храносмилателни смущения. 
Идентифицирането и отстраняването на алергии и хранителна непоносимост е от жизненоважно значение за цялостното здраве. Когато се борим с непрекъсната, неидентифицирана непоносимост, в тялото ни се развива непрекъснат възпалителен процес, които може сериозно да ни навреди. Непоносимостта към храните и алергиите способстват за изострянето или появата на: 

Хронична умора 
Артрит 
Астма 
Недостиг на хранителни вещества 
Нарушения в настроението, включително депресия и тревожност 
Кожните възпаления като екзема и акне 
Автоимунни заболявания 
Атеросклероза (втвърдяване на артериите, предшественик на сърдечно заболяване) 
Когнитивният упадък и невродегенеративните заболявания, включително болестта на Паркинсон и деменция 
Проблеми със съня или безсъние 
Мускулни и ставни болки 
Повишаване на теглото и затлъстяване 
Мигрена 
Проблеми с бъбреците и жлъчния мехур 

Откъде да започна 

Спрете да консумирате всички общи алергенни храни от списъка по-горе за около три седмици. Премахването на храни е ключова стъпка в елиминационната диета, тъй като само така може да откриете, кои храни са ви създавали дискомфорт и други нежелани реакции.  
През целия период внимателно четете етикетите на храните, за да сте сигурни, че наистина избягвате дори следи от тези храни. Воденето на дневник през периода ще ви бъде много полезно, особено когато отново започнете да включвате храни. Вписвайте освен с какво се храните, каква е физическата ви активност и как се чувствате не само физически, а и ментално, и емоционално. 
След три седмици включете в менюто една група от елиминираните храни. Яжте заподозряната храна ежедневно, ако е възможно за около 1-2 седмици като записвате всички симптоми, които се връщат или липсата на реакция. Отбележете си има ли разлика в периода на елиминиране и в периода на включване и ако има в какво се изразява тя. 
Ако симптомите се върнат след като започнете да консумирате една от елиминираните храни, можете да се убедите, като отново я изключите и включите за същия период, ако отново усетите неприятна реакция, смело може да я ограничите или напълно да я зачеркнете от бъдещото си меню. Както виждате, процесът отнема време, но за около 6 седмици би следвало да сте определили кои храни ви понасят и кои не. 
Освен изброените по-рано храни добре е да изключите също: Цитрусови плодове; Хидрогенирани масла; Кофеин ; Понякога зеленчуци като патладжан, чушка, домат (да знам, че е плод 🙂 ) 

Защо конкретно тези храни трябва да елиминираме?  

Само в САЩ над 1,5 милиона души страдат от чувствителност към глутен, според група изследователи от Университета на Мериленд. Голям процент хора реагират на глутена с някакъв вид отрицателен възпалителен отговор – проявяващ се или като алергия, или като непоносимост.  
Млечната алергия също е често срещана, тъй като стандартната пастьоризация на млечни продукти унищожава ензимите необходими за разграждането му, което е причината за алергии. В кравето мляко се съдържа вид протеин, известен като бета казеин А1, който причинява алергии. 
Соята и царевицата са двете най-големи ГМО култури в света. Около 90% (или повече) от царевицата и соевите продукти са производни на генетично модифицирани семена.  
Фъстъците и цитрусовите плодове също често предизвикват алергични реакции. 
Междувременно много проучвания показват, че когато сме алергични или чувствителни към един общ алерген, като соя, има голям шанс да сме алергични към друг, като например фъстъци. Това е така, защото протеиновите частици в обичайните храни с алергени си приличат една на друга и предизвикват подобни възпалителни реакции. 
Хидрогенираните масла създават хронично възпаление в цялото тяло и могат да предизвикат заболяване. От друга страна, добрите мазнини са от съществено значение за производството на хормони, загуба на тегло, клетъчно заздравяване и противовъзпалително действие. Дори и да не страдаме от алергия би следвало да изключим изцяло хидрогенираните масла, т.к. те нямат място в здравословната диета. 
Захарта е анти-хранително вещество, предлагащо незначителни количества витамини и минерали, плюс това води до повишени нива на глюкоза и инсулин, които подпомагат възпалението и ниската енергия. 
Някои видове алкохол, като червеното вино или съдържащите глутен бири, могат да предизвикат алергични реакции и симптоми. Най-добре е да се елиминира изцяло алкохола в този период, за да се помогне на тялото да се детоксикира. Алкохолът може да увеличи растежа на дрождите и вредните бактерии в червата, да понижи енергийните нива, да понижи настроението ви и само да усложни съществуващите проблеми, свързани със здравето. 

Във втората част ще ви разкажа за доказаните ползите от диетата и какво може да консумирате, ако решите да опитате.

Пожелавам ви прекрасен ден!
Източници:

  1. www.ncbi.nlm.nih.gov
  2. www.foodallergy.org
  3. www.healthline.com

Съветите и препоръките в този сайт (www.paleofit.org) са информативни, те по никакъв начин не са предназначена за самолечение и самодиагностика. Собственикът на сайта не носи отговорност за публикуваните съвети, препоръки и други материали. Ползвателите на сайта, не следва да прилагат съветите буквално, преди да се консултират с медицинско лице.

Написана от: Ваня Стоянова

Остави съобщение:

,

(по желание)

Няма коментари.