Витамин Д, е един от най-важните витамини

известен още и като слънчевия витамин, който тялото произвежда когато слънцето нагрее кожата ни. Това е и най-лесния и бърз начин да си набавим необходимото количество от този важен витамин. Пролетта и лятото, когато слънцето е в изобилие не е необходимо да му обръщаме специално внимание, защото е достатъчно да се попечем около 10-20 минути, за да си набавим дневната доза от него.

Вчера официално настъпи есента и слънцето ще ни радва все по-рядко, затова е важно да знаем какви добавки е добре да приемаме през този период, за да може тялото ни по-бързо да се адаптира към настъпващите промени.

В нашите ширини, т.к. имаме четири сезона и е необходимо да обърнем специално внимание на есента и зимата, когато слънцето не е толкова силно, а има и дни в които изобщо не го виждаме. В този период вариантите за набавяне на необходимото ни количество витамин Д са два, чрез храната или под формата на добавка.

Защо витамин Д е толкова важен

ето част от многобройните процеси протичащи в тялото, в които той участва:

Витамин Д поддържа здравината на костите и зъбите

Витамин Д играе основна роля за регулирането на калция и поддържането нивата на фосфор в кръвта, два фактора, които са изключително важни за здравината на костите. Нуждаем се от витамин Д, за да абсорбираме калций в червата и да възстановяваме необходимия калций, който в противен случай би бил изхвърлен през бъбреците.

Недостигът на витамин Д при децата може да доведе до рахит – заболяване, което се характеризира със силно извиване на костите на краката причинено от омекване на костите.

При възрастните недостигът на витамин Д се проявява като остеомалация (омекване на костите) или остеопороза.

Витамин Д е много важен по време на бременност

Бременните, които страдат от недостиг на витамин Д са изложени на по-голям риск от развитие на прееклампсия и се нуждаят от цезарово сечение. Ниските нива на витамин Д се свързват и с гестационен захарен диабет и бактериална вагиноза.

Здрави бебета

Вече споменахме изключително важната роля на витамин Д за костите. Но той също има съществена заслуга и за здравето на сърцето и поддържането на нормално кръвно налягане особено при бебетата. Нормалните нива на витамин Д намаляват риска от алергии, включително астма, дерматит и екзема.

Витамин Д намалява риска от настинка

Според едно изследване деца на които са давани по 1 200 IU дневно в зимния период (4 месеца). Са боледували от настинка и грип с 40% по-малко от връстниците им, които не са приемали витамина.

Витамин Д намалява риска от диабет

Множество изследвания показват връзка между кръвната концентрация на витамин Д и риска от диабет тип 2. Колкото по-малко е съдържанието му в кръвта, толкова рискът е по-голям.

При хора страдащи от диабет тип 2 недостигът на витамина може да окаже негативно влияние върху отделянето на инсулин и глюкозния толеранс.

Витамин Д влияе върху повече от 200 човешки гена, които могат да бъдат нарушени, ако има недостиг. Дефицитът му е свързан и с повишен риск от сърдечно-съдови заболявания, хипертония, множествена склероза, Алцхаймер, ревматоиден артрит и други тежки състояния. Множеството ползи на витамин Д са свързани с положителния ефект, който има върху имунната ни система.

Препоръчителната доза зависи от възрастта. Съдържанието на витамин Д се измерва по два начина: в микрограми (mcg) и по разпространеното International Units (IU)

1 mcg = 40 IU витамин Д

Дефицит на витамин Д

Въпреки, че тялото само може да създаде витамин Д, то понякога ние му пречим да го направи. Например слънцезащитните продукти, особено тези с по-висок фактор от 30 намаляват способността на организма да го синтезира с 95%. За да започне производството на витамин Д кожата трябва да е директно изложена на слънчева светлина, без слънцезащитен продукт и без да е покрита с дрехи.

Хората, които живеят в северните ширини, в зони с висока степен на замърсяване, работят през нощта и прекарват дните си в затворени пространства. Те трябва да консумират допълнително витамин Д от храната или чрез добавки. Американската академия по педиатрия препоръчва всички кърмачета да получават по 400 IU на ден.

Разбира се слънчевата светлина си остава най-добрия източник на витамин Д, но през зимните месеци, ето на кои храни трябва да наблегнем. Много по-добре е да си набавяме витамините чрез храната, винаги ще си остана привърженик на тази теза, ето и

кои са най-богатите храни на витамин Д:

Масло от черен дроб на треска: 1 с. л. = 1360 IU

Херинга: 110 гр. = 1056 IU

Майтаке гъби: 1 чаша = 786 IU

Сьомга: 110 гр. = 596 IU

Консерва риба тон (във вода): 85 гр. = 68 IU

По какви симптоми можем да разберем, че страдаме от недостиг на витамин Д:

Често боледуваме – слаб имунитет;

Болки в костите и гърба;

Болки в мускулите;

Депресивни настроения;

Умора;

Косопад

Трябва да отбележа, че т. к. витамин Д е мастно разтворим, той може да се натрупа в организма и да има негативни ефекти върху здравето. Прекомерната консумация на витамин Д, т. нар. хипервитаминоза може да доведе до калцификация на костите и втвърдяване на кръвоносните съдове. Най-честите симптоми на хипервитаминоза са главоболие, гадене, загуба на апетит, сухота в устата.

Почти невъзможно е да предозирате с витамин Д, ако си го набавяте от храната. Ако го приемате като добавка дневната доза не бива да превишава 4000 IU. Макар че под 10 000 IU не се наблюдава токсичност.

Лесно може да откриете дали имате недостиг или пък завишени нива на витамин Д. Може да си направите кръвни изследвания, които най-точно ще покажат от какви дози се нуждаете.

Ако зимата сте решили да приемате като добавка витамин Д, то внимателно подберете марката на която ще се доверите.

И в заключение още веднъж ще повторя, че не е необходимо да се вторачваме във всеки конкретен витамин или минерал. Балансираният начин на живот включва пълноценна диета, почивка и движение. Редовната профилактика, прегледи и изследвания са най-добрата превенция и гаранция за нашето здраве.

Може да поръчате вискококачествен витамин Д в магазина

Пожелавам Ви прекрасе ден!

Съветите и препоръките в този сайт (www.paleofit.org) са информативни, те по никакъв начин не са предназначена за самолечение и самодиагностика. Собственикът на сайта не носи отговорност за публикуваните съвети, препоръки и други материали. Ползвателите на сайта, не следва да прилагат съветите буквално, преди да се консултират с медицинско лице.

 

Написана от: Ваня Стоянова

Остави съобщение:

,

(по желание)

Няма коментари.