От доста време има нещо което ми прави доста неприятно впечатление и въпреки, че съм ограничила информационните потоци наистина много, някой хейтър все успява да се промъкне и това доста ме дразни.

Ето за какво става въпрос, напоследък из пространството са се появили едни всезнайковци, които сочат с пръст и се присмиват на абсолютно всичко. Истината е, че в началото подобни треньори разбирачи ми бяха забавни и дори много симпатични, но в един момент започнаха откровено да ме дразнят. Разбира се че има нужда от тези заклети скептици, които да подлагат на съмнение абсолютно всичко и да осмиват откровените глупости, които се тиражират навсякъде, но в един момент си дадох сметка, че те не са истински скептици, а че всъщност правят всичко това, за да се самоизтъкнат и да покажат собственото си величие и непогрешимост. Веднъж прогледнала каква е реалната им цел започнаха да ми стават антипатични и жалки, защото реално те не са никакви скептици, а са се превърнали в нещастни циници.

Аз също проявявам доза скептицизъм, смятам това за здравословно, но това включва и моето мнение, знания и умения. Опитвам се във всеки момент да поставям всичко ново под съмнение, ако го приема, то първо се опитвам да го приложа върху себе си и чак тогава бих си позволила да дам съвет или да изкажа компетентно мнение, старая се да пускам в моето собствено пространство само и единствено проверена информация, това е моята философия (която се опитвам да наклоня по-скоро към стоицизма, но да не се отклонявам от темата). Ако нещо ми звучи абсурдно го подминавам, според мен 99% от хората, които познавам или с които искам да контактувам биха го подминали без да е необходимо да им разяснявам защо дадено нещо е глупаво. За разлика от онези умни глави, които седмици ще нищят поредната модна безумица по този начин я разгласяват и шерват и само губят време и енергия – своята и на хората, които ги следват.

Жалко е че толкова интелигентни хора са се посветили на това да си четкат егото на основата на боклучива информация, която разпространяват и задръстват пространството с цинични и злобни коментарчета, вместо да впрегнат красивите си умове, за да създадат нещо положително. За съжаление когато се качиш на високо и започнеш да размахваш пръст в опитите си да просвещаваш масите, жестоко подценявайки аудиторията си, това вече не е скептицизъм, това си е чист цинизъм. Или си един от нас, умните образовани и злобнички хора, които се подиграват и присмиват на всичко, или си глупакът, който вярва във всяка глупост появила се някъде.

Не ме разбирайте погрешно, за такива хора има място и са ми далеч по-симпатични от всичките му там бутафорни звезди и звездички, които циркулират из пространството, но целия този присмех и злоба понякога ми идват в повече. Има една теория според която ако отдаваш време и внимание на нещо отрицателно дори и присмивайки се на нещо такова, ти го зареждаш с енергия и му създаваш условия да расте и да се разпространява.

Всеки сам избира как да реагира на абсурдите, които ни заобикалят, но не мисля че правим нещо особено смело като оплюваме някой във фейсбук и се подиграваме на друг, задръствайки мислите си с неща, които по-добре да подминем. Според мен трябва да поемаме отговорност и за това с какво си пълним главата, а не само чинията.

Прекрасен ден!

Написана от: Ваня Стоянова

Може и да харесате също:
За ранното ставанеЗа храната и настроението

Остави съобщение:

,

(по желание)

Няма коментари.