Знам, че всяко ново нещо, колкото и добро да е в началото е трудно и стресиращо, затова ще ви помогна с няколко практически съвета:

Палео животът изисква известно планиране при пазаруването, аз винаги купувам пресни зеленчуци и плодове от пазара, там винаги се ориентирам какви са сезонните продукти и си набавям количества достатъчни за цялата седмица. Превърнала съм тези обиколки в истинско удоволствие, понеже никога не знам точно на какво ще попадна, затова ходя без конкретен план, избирам си това което ми хареса на момента. В началото, ако все още не сте свикнали ви препоръчвам да си направите списък със зеленчуците за цялата седмица, например: тиквички, патладжан, чушки, домати…и т.н., затова предварително отделете малко време и си направете меню за седмицата – така ще знаете от какво се нуждаете. Не се стряскайте, това ще ви е необходимо само през първите седмица-две, след това ще можете свободно да импровизирате. Месото и яйцата си ги набавям от млекарници, месарници или ги поръчвам от някой, от многобройните ферми. Произходът на месото е от значение, все пак за да сме здрави не бива да правим компромис с качеството на храната, приемете го като дългосрочна инвестиция, която ще ви се върне от спестени средства за лекарства.

След покупките следва тяхното приготвяне, тук също трябва да сте организирани и да действате по план, разбира се само в началото, аз обикновено готвя три пъти седмично, например приготвям достатъчно количество пържоли и печени зеленчуци, които ни стигат за два-три дни, по този начин пестя от времето прекарано в кухнята. В раздела ни с рецепти ще публикуваме палео вкусотии, за вдъхновение може да погледнете и блога където описвам седмичното си меню.

Е вече напазарувахме и сготвихме, време е за работа, ако на работното си място имате условия за хапване, тогава нямате проблем, приготвяте си кутия с обяда, взимате малко ядки и някой плод и всичко е наред. Ако обаче нямате подобни условия ще трябва да импровизирате в заведението, мисля че пак няма да имате проблем да си поръчате месо със зеленчуци и салата, е да произхода на месото по заведенията е повече от съмнителен, но нека не изпадаме в крайности.

Спазвайте простичките правила: купувайте винаги пресни продукти, избягвайте пакетираните изкуствени храни, гответе за няколко дни напред, когато се храните в ресторант правете правилния избор

Надявам се да съм ви била полезна, веднъж превърне ли се в навик, всичко става лесно и естествено.

Ако имате въпроси с радост ще ви отговоря.

IMG_0001

Написана от: Ваня Стоянова

Може и да харесате също:
Лечебен глад - личен опитЗа храната и настроението

Остави съобщение:

,

(по желание)

Няма коментари.