Лечебен глад

Тук ще споделя малко опит за това какъв експеримент проведох в последните дни на годината. Както знаете не вярвам в магичните дати и дни, за мен е важно да започна нещо, което съм решила да правя при първа възможност. И така в последните дни на годината проведох малък експеримент с лечебен глад.

Целите, които исках да постигна бяха няколко, първо да засиля имунитета си, второ да направя малко разтоварване след обилното ядене покрай празниците и трето, което изникна в последния момент и катализира всичко беше, това че в деня в който се чудех дали да започна се събудих с червено гърло и възпаление в устата. Това ме накара да действам незабавно, тъкмо щях да разбера дали всички тези теории, че инфекциите и настинките се лекуват с глад са верни.

Но преди да опиша експеримента ще кажа какво ме прихвана да опитам подобно екстремно нещо. От много време гладът ме интересува, доказани са ползите от лековитите му свойства, когато гладуваме за кратък период от време, това помага на тялото ни да се регенерира. Изчистваме увредените клетки и тялото произвежда по-здрави нови клетки. Редица изследвания доказват връзката между гладуването и намаления риск от рак, сърдечни заболявания и диабет. Темата е изключително интересна и много дълга, тук само ще маркирам част от нещата, които ме подтикна да направя опит със себе си.

Аз бях заинтригувана от публикациите на доктор Валтер Лонго по темата, в момента чета книгата му, която за съжаление не е издадена на българския пазар, но може да си закупите от amazon. Ако имате интерес към гладуването и най-новите изследвания в тази сфера, горещо ви препоръчвам да се запознаете с неговия труд по темата, има много източници, статии и интервюта, които може да намерите свободно. За мен е важно източниците от които черпя информация да са надеждни, а д-р Лонго е безспорен авторитет по темата.

И така стигаме до личния ми опит с лечебното гладуване,

идеята ми беше някъде в неопределено бъдеще да направя няколко дни глад, но понеже в момента съм в етап от живота си, в който се опитвам да спра да теоритизирам и да заложа повече на действието. Така се случи, че започнах глада без всякаква подготовка, психическа настройка и т.н. Просто един ден изчетох и изслушах всичко, което намерих по темата и което беше по силите ми да възприема, а на следващия просто спрях да се храня. Може би това ми помогна да го направя толкова лесно, без излишни мисли защо и как, другият катализатор беше, както вече споменах, че сутринта в деня в който започнах, беше 27-ми четвъртък, имах сутрешна тренировка от 7:45, винаги ставам в 6, та тази сутрин се събудих с възпалено гърло и обща отпадналост. След тренировката, която е доста интензивна (табата) реших да не ям, преди нея така или иначе не се храня, реших да направя 24 часов фаст, но с напредване на времето, след като минаха 24-те часа реших, че най-трудната част е минала и няма смисъл да пропилявам това време. Исках да проверя колко още ще издържа без всякакъв план и очаквания. Така изкарах точно три дни, като единственото, което консумирах беше вода, билков чай и по едно кафе сутрин. На третия ден взех и две таблетки активен въглен за всеки случай, повечето гладуващи обикновено пият доста повече, но понеже аз реших на 4-тия ден на прекъсна експеримента, прецених че няма нужда да унищожавам цялата си чревна флора. Поради краткостта на периода не съм взимала и никакви разхлабващи препарати на които не съм фен. 

През първия ден

не усещах никакъв глад нито отпадналост, първите 24 часа минаха много лесно, това беше и причината да продължа да гладувам.

Вторият ден

усещах лека умора и си “чувах” сърцето, бързо вдигах пулса и от най-малкото движение. Вторият ден въртях велоергометър 45 минути и правих йога още толкова. Билковият чай ми беше страшно вкусен, беше от липа (брана от баба ми). Следобед влязох в стабилна кетоза, но въпреки това се чувствах отпаднала. 

Третия ден

се събудих с главоболие, това беше и причината да взема активен въглен, в случай че главоболието е причинено от разни токсини, които съм “освободила”. Бях в кетоза, не ми се пиеше чай нито голямо количество вода, просто бях доста изморена и без никаква енергия, усещах силен студ и не можех да се затопля по никакъв начин. Следващия път смятам да включа сауна, сега се ограничих само с горещи душове, които бяха най-приятното нещо през деня. Нямах някакви ментални спадове, четох и работих както обикновено, по-скоро физически бях изморена. 

На четвъртия ден

прекъснах глада към обяд с лъжица кокосово масло, след няколко часа хапнах зеленчукова супа в много малко количество, а вечерта изядох едно варено яйце с половин краставица, така завърши експеримента ми.

Резултатите:

Реално свалих точно 3 кг., от които след 3-4 дни нормално хранене качих 1. По-важното беше, че се излекувах, още на втория ден гърлото ми беше добре и нямаше и следа от настинката ми. Обикновено, когато започна да се разболявам първо ми се възпалява гърлото и на следващия ден съм със запушен нос, който ми създава голям дискомфорт предвид тренировките ми. Този път всичко приключи преди да е започнало, убедена съм, че гладът ми помогна за това. Общото ми състояние и енергията ми се повишиха в пъти след това, а не на последно място и усещането, че съм го направила е доста приятно.

Всичко опира до психическа настройка, решиш ли, ще го направиш. През нито един от дните дори за момент не изпитах силен глад, това не ме учуди, т.к. и друг път съм гладувала, казвам го тук за тези, които си мислят, че ще са гладни през цялото време.

Най-голям дискомфорт ми причини ниската енергия, но това не ме спря да тренирам и да се раздвижвам през цялото време. Третият ден направих дълга разходка в планината около 10 км., а на 4-тия отново въртях и правих йога.

Изводите

Смятам да включа този протокол всеки месец по 3 до 5 дни, разбрах, че не ми пречи на тренировките – основното ми опасение. Доста по-лесно от очакваното е, ще се опитам някой път да го направя без кафе. Ще ходя и на сауна през гладните дни, за да подпомогна очистителните процеси.Ще си направя изследвания преди и след, за да разбера обективно как ми се отразява, а не  да разчитам само на субективни усещания.

Изборът ми гладът да продължи не по-малко и не-повече от три дни не беше случаен. Доказано е че най-малко три дни са необходими на тялото, за да активира процеса на освобождаване от дегенеративни клетки и да започне да произвежда нови и здрави. Понеже не исках да минавам през по-сериозно захранване, което си е доста мъчително, 3 до 5 дни са идеалния вариант, ако гладувате 6 или повече дни помислете освен за активен въглен и за някакви разхлабителни средства, съветвам ви да заложите на билковите формули.

Категорично не препоръчвам да гладувате, ако имате някакво заболяване и пиете лекарства, не бива да гладуват и хора с хранителни разстройства. Дори да сте напълно здрави гладът е добре да се провежда под лекарско наблюдение особено, ако е за повече от три дни.

Горещо ви съветвам да обърнете внимание на темата и да се запознаете по-подробно с този естествен механизъм на тялото, който му помага да се самолекува.

Пожелавам ви прекрасен ден!

Съветите и препоръките в този сайт (www.paleofit.org) са информативни, те по никакъв начин не са предназначена за самолечение и самодиагностика. Собственикът на сайта не носи отговорност за публикуваните съвети, препоръки и други материали. Ползвателите на сайта, не следва да прилагат съветите буквално, преди да се консултират с медицинско лице.

 

Написана от: Ваня Стоянова

Може и да харесате също:
Тичане и тренировки 2021Нека изчистим – ден 1

Остави съобщение:

,

(по желание)

Няма коментари.