Преди няколко месеца четох много интересно проучване за ранното ставане, за наистина ранното ставане към 5 часа всеки ден.

Тази тема ме вълнува от много години, преди време се бях опитвала да ставам наистина рано, но впоследствие се отказах. Истината е че трудно се балансира ранното ставане с достатъчния сън. Знаейки колко е важен сънят, ми беше наистина трудно да направя този баланс и да взема най-доброто и от двата свята.

Преди два месеца влязох в нов режим, започнах да ставам в 5 часа, ставайки толкова рано имах време да отделя повече време за нещата, които обичам, тренирах, четях и се занимавах основно със себе си, без да изпитвам угризения от това.

Тогава работата ми представляваше седене пред компютъра повече от 9 часа в офис и тези 1-2 часа сутрин ми отвориха прозорец, в който можех да се насладя на собствените си нужди, след това каквото и да правех, вече бях започнала както трябва деня си.

Това продължи цял месец, ето и с какви неочаквани неприятности се сблъсках,

Разбира се първата седмица ми се спеше ужасно много и предпочетох да тренирам, за да дам време на мозъка ми да се събуди. Наистина е трудно, но само докато се измъкнеш от леглото и преодолееш изкушението да спреш алармата и да продължиш да спиш.

След тази много трудна първа седмица започнах да се будя далеч по-лесно, но ранното ставане значи и ранно лягане, за да не се лишавам от така необходимия ми сън. При едно добро планиране е възможно, но изисква жертви, които с удоволствие направих, като това че спрях напълно телевизията и я замених с книга. В началото се въртях в леглото и изчитах половината книга преди да ми се доспи, на следващия ден бях дроб, но пък сънят след такъв ден е толкова сладък.

Друго за което трябва да се подготвите е спада на енергия, който мен ме удряше към 2-3 часа следобед. Особено, ако не си бях легнала предната вечер на време, но и това преминава за около седмица до десет дни, просто тялото се пренастройва.

Някой може да се зачуди, има ли смисъл да си причини целият този дискомфорт, ето моите мотиви да го направя.

Рано сутрин има една много специфична атмосфера, която не може да се усети в нито един друг момент от денонощието. Всичко е застинало и притихнало, тогава може да се вгледаш по-добре в себе си, защото има мир и спокойствие около теб, повечето хора спят и имаш усещането, че си сам, в онзи положителен смисъл, когато си сам и напълно достатъчен. Ако искаш може да обърнеш поглед навътре да обмислиш неща, реакции и състояния, със свежа мисъл да вземеш важно решение или да се огледаш около себе си или просто да дишаш.

За мен тези сутрешни моменти са най-важни, заради тях си причинявам целия дискомфорт, но не са само те.

Ставайки рано отварям прозорец от време, който мога да запълня с тренировка, писане, четене, учене или каквото си пожелая, ето днес пиша статия за блога 😊

Друг допълнителен бонус към всичко това е засилването на волята, когато ставаш сутрин след сутрин толкова рано и накрая превърнеш това в навик, това е едно чудесно упражнение за силата на характера. Точно, защото не е лесно, изисква усилия и постоянство, веднъж изградили този полезен навик ще бъдете с една идея по-уверени в себе си, че сте станали малко по-силни. Аз възприемам волята като мускул, който трябва да упражняваме всеки ден и ранното ставане е чудесно упражнение за нея.

Разбира се това не означава, че ако сте по-продуктивен вечер и не можете по никакъв начин да ставате рано да се мъчите излишно. Аз предпочитам да ставам рано, за да започна деня си по този начин, друг предпочита да работи и да отдели повече време за себе си късно през ноща. Това е въпрос на личен избор и какъв вид натура сте.

Аз приемам нещата така, ако опитате за месец и след тридесет дни сте изморен и изнервен, значи просто ранното ставане не е за вас. Но ако не опитате няка как да отключите тази врата и да влезете в сутрешната атмосфера, където цари креативност, мир и спокойствие.

Пожелавам ви прекрасен ден!

Написана от: Ваня Стоянова

Може и да харесате също:
Тичане и тренировки 2021Лечебен глад - личен опит

Остави съобщение:

,

(по желание)

Няма коментари.