Времето става все по-хубаво, слънцето грее все по-силно,  дърветата цъфтят, тревата е наситено зелена и небето е по-синьо от всякога, на теория би следвало и ние да сме в топ форма, да се чувстваме отпочинали и енергични и да сме в чудесно настроение, но действителността е мало по-различна. Сблъсквам се с изнервени, преуморени и недоволни хора, които едва имат енергия да се доберът до вкъщи, а всяка сутрин вместо изпълнени с енергия едва се измъкват от леглото.

Това е напълно нормално, след зимата телата ни са изтощени и вместо да имаме сили да се радваме на слънчевото време, това само ни депресира, защото не успяваме да се насладим на чудесните дни.

Без паника, почти всички се чувстваме така в този период от годината, това е напълно нормална реакция на организма, за щастие как ще преминем през това е изцяло в наши ръце, ето и няколко съвета как по-лесно да „превключим“ на пролетен режим.

Почивайте си повече, активната почивка тук е за предпочитане, колкото повече време прекарване навън под лъчите на слънцето, толкова по-бързо тялото ще се адаптира и ще превключи от зимния режим, подробно съм писала колко е важно ежедневното излизане на вън за здравето тук.

Освен дългите разходки, тук влизат и други любими дейности като четене, слушане на музика или излизане с приятели – изобщо всичко което ще ни накара да се отпуснем и почувстваме по-добре. Опитайте се да ограничите времето прекарано пред екрана, като вместо това поспите с час повече или почетете преди да заспите, доказано е вредното въздействие на електронните устройства преди сън.

Не спирайте да се движите, когато сме претоварени психически най-често спираме да тренираме, а това е голяма грешка. Тренировките, под каквато и да е форма са естествен антидепресант, когато се раздвижим и поизпотим караме тялото да се освободи от стреса и така съвсем естествено се успокояваме и разтоварваме. Затова не спирайте да се движите, дали ще тичате, танцувате, ще тренирате сами или в група е без значение. Намерете си активност, която ви пасва най-много и само след месец ще забележите колко по-добре се чувствате, не само физически, но и емоционално – гарантирам ви.

Обърнете внимание на храненето, храната оказва най-голямо влияние за начина по който се чувстваме, дори и да не се замисляте по принцип с какво се храните сега е моментът да добавите повече сурови зеленолистни зеленчуци, ядки, яйца и качествено месо, когато имаме разнообразно хранене тялото ни се справя много по-добре със стреса и ще успеем по-бързо да преминем през този период.

За съжаление колкото и разнообразно да се храним едва ли само от храната ще успеем да си набавим всичките ни необходими витамини и хранителни вещества, сега е момента да подсилим организма с витамини. Добър избор са витамините от B групата, можем да се спрем и на комбинирана формула, тук всичко е индивидуално и зависи от личните потребности, не забравяйте и Омега 3 мастни киселини, които са препоръчителни за абсолютно всички.

Важно е да си набавим и необходимите количества пробиотици, дали ще са под формата на таблетки, или от естествени източници като ферментирали храни, боза, кисело мляко и т.н., тук също изборът е изцяло личен. През този период можем да включим като добавка и храносмилателни ензими, които допълнително да подпомогнат функцията на храносмилателната ни система.

И накрая не забравяйте, че по-ниската енергия и леката следпразнична депресия е нещо което е валидно за всички, добрата новина е че изцяло от нас зависи колко време ще продължи и колко тежко ще бъде.

Когато сме позитивни и знаем как да помогнем на организма ни съвсем естествено да премине през това състояние, то няма място за тревога.

 

Пожелавам ви прекрасен ден!

 

Написана от: Ваня Стоянова

Може и да харесате също:
Защо е важно да тренираме ядротоКак упражненията помагат на мозъка III

Остави съобщение:

,

(по желание)

Няма коментари.