Сега в началото на зимата излизането навън става все по-неприятна задача, всеки предпочита да прекарва повече време на топло вкъщи в колата или в офиса. Повечето хора, които срещам по улиците са намръщени и бързащи да се приберат някъде на топло.

Тук ще ви дам няколко причини да превърнете прекарването на повече време на открито, без значение от времето, в добър навик, който ще ви направи по-здрави и усмихнати. Щом обитаваме нашата географска ширина и имаме (все още) четири сезона, за да живеем пълноценно и в хармония с времето е необходимо да направим някои волеви усилия.

Прекарвайки повече време навън ще дишаме по-дълго време по-чист въздух, да знам че последните данни от изследванията на въздуха, особено в големите градове не са никак добри, но въздуха в затворените помещения е в пъти (около 10) по-мръсен от този на открито. Разбира се в идеалния вариант всеки ден ще се разхождаме в планината, но дори и една по-продължителна разходка в парка пак ще свърши работа в делничен ден.

Не бива да пропускаме възможността да се погреем на слънце всеки път когато то се покаже, за да дадем възможност на тялото да си направи, така необходимият за здравето витамин Д (който се оказва, че е по-скоро хормон, отколкото витамин, но за това друг път). Необходими са ни средно около петнадесет минути да се изложим на слънчевите лъчи, за да си набавим този ценен „витамин“.

Разходките доказано подобряват настроението и гонят депресията, особено ако са сред природата, макар че времето е студено, ако сме добре екипирани една разходка в планината винаги би ни се отразила в пъти по-добре отколкото да прекараме почивните дни лежейки пред телевизора.

Опитайте се ежедневно да прекарвате поне по час на открито без значение какво е времето, това ще ви помогне по-бързо да свикнете с промяната на сезоните, ще бъдете по-здрави, няма да ви е толкова студено и ще сте в чудесно настроение – гарантирам!

Пожелавам ви прекрасен ден!

Написана от: Ваня Стоянова

Може и да харесате също:
Защо е важно да тренираме ядротоКак упражненията помагат на мозъка III

Остави съобщение:

,

(по желание)

Няма коментари.