ЗаЗащо е важно да тренираме ядрото

Почти всеки иска да има плосък и релефен корем, виждала съм какви ли не програми как да изкараме плочките, но за съжаление малко хора се замислят, че за да имат хармонично тяло трябва да работят също за кръста и долната част на гърба си.  

Гръбначните изкривявания започват да се появяват във все по-ранна възраст, това се дължи на липсата на достатъчно физическа активност, неправилна стойка и заседналия начин на живот.  

За съжаление това са реалностите, в които сме поставени, но това не бива да ни отчайва, т.к. решение има, с малко воля и усилия всичко е поправимо. Общата физическа активност е задължителна, но тук искам да обърна внимание на една част от тялото, която често дори и редовно спортуващите пренебрегват, а именно, така нареченото “ядро” (core), което обхваща, на й-общо казано – корема, кръста и долната част на гърба.  

За съжаление нямаме точен термин на български за тази важна част на тялото. Без значение дали тренираме редовно или не, тази част е от особено важно значение в дългосрочен план.  

Ядрото свързва горната и долната част на тялото, когато извършваме движение с ръка или крак, ако кръста ни не е здрав дори едно протягане може да ни контузи или да ни причини болка. 

При всяко обръщане на главата, усукване и навеждане, ядрото ни играе основна роля, за да запазим равновесие и да сме стабилни. То играе и важна роля, за това да сме изправени и да имаме правилна стойка, ако е слабо, това ни излага на сериозен риск най-малко ни обрича на дългосрочна хронична болка, която би намалила качеството ни на живот. 

Здравината на ядрото ни подпомага гръбначния стълб, като ни предпазва от изкривяване и износване на прешлените. Когато имаме правилна стойка това улеснява дишането и работата на сърдечно-съдовата система, всички процеси протичат нормално, без механични пречки. Това подобрява цялостното ни здравословно състояние, подобрява качеството на съня и съответно редуцира стреса. 

Ето и един бърз комплекс, който може да изпълнявате в домашни условия. 

Пожелавам Ви прекрасен ден! 

Написана от: Ваня Стоянова

Може и да харесате също:
Как упражненията помагат на мозъка IIIКак упражненията помагат на мозъка II

Остави съобщение:

,

(по желание)

Няма коментари.