Повече от месец вече водя тренировки по табата три пъти седмично и скоро подробно ще опиша как това ми се отразява, но преди това бих искала да ви мотивирам да опитате и вие като споделя няколко доказани ползи от високоинтензивните тренировки, ето ги и тях,

Добри са за сърцето, установено е, че високоинтензивните тренировки подобряват еластичността на вените и артериите повече отколкото, ако правим продължителна кардио тренировка с умерено темпо. Високоинтензивните тренировки значително подобряват състоянието и на хората страдащи от заболявания на коронарната артерия.

Увеличават VO2 Max, това е максималният капацитет на количеството кислород, което може да бъде приет от тялото ни при интензивно натоварване. Измерва се количеството кислород в милилитри, което може да се приеме и усвои за минута на килограм от телесното тегло, колкото по-голямо е то, толкова по-издръжлив и атлетичен е човек. Високоинтезивните тренировки доказано увеличават този капацитет, за повече подробности може да прочетете тук.

Повишава издръжливостта и аеробния капацитет на тялото. Дори и само една минута бягане с максимално темпо води до подобряване на кръвното налягане и стимулира производството на митохондрии, а също така повлиява положително на работата на мозъка, помага ни да се съсредоточаваме по-лесно и да запомняме повече. Ако редовно включваме този вид тренировки в програмата си с течение на времето издръжливостта ни значително ще нараства и постиженията ни при по-дългите аеробни упражнения с умерено темпо значително ще се подобрят.

Помагат ни да отслабнем, има безспорни доказателства, че високоинтензивните интервални тренировки намаляват мазнините и увеличават мускулната маса. Разбира се, за отслабването най-сериозно влияние оказва храненето, но ако искате да отслабвате и да изглеждате стегнати, това са най-подходящите тренировки за вас, те също така изгарят най-голямо количество висцерални мазнини (тези, които се натрупвт около органите ни, водят до редица заболявания и са особено видими в коремната област).

Забързва метаболизма, най-общо казано тялото ни продължава да изгаря повече калории часове след като тренировката е приключила. Високоинтензивните тренировки са много по-енергоемки и предизвикателни от продължителните нискоинтензивни тренировки.

Подобряват настроението и се борят със стреса, това е един от приятните странични ефекти на този вид тренировки, всеки, който е тренирал по този начин знае колко добре се чувства след една такава тренировка. Това е и ефекта, който може да усетите веднага, дори и само след една тренировка.

Хубавото е, че може да тренирате в група, където е много забавно и мотивиращо, този вид тренировки не изискват някакви специални уреди, пестят много време, може да ги изпълнявате и сами навсякъде.

Пожелавам ви прекрасен ден!

Написана от: Ваня Стоянова

Може и да харесате също:
Защо е важно да тренираме ядротоКак упражненията помагат на мозъка III

Остави съобщение:

,

(по желание)

Няма коментари.